Zelenskyj obviňuje Rusko: Zámerne zdržiavate vývoz obilia!
22 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v piatok Rusko, že zámerne zdržiava vývoz ukrajinského obilia do krajín Afriky a Ázie. Zároveň oznámil, že ukrajinskí vojaci počas bojov v Chersonskej oblasti ukoristili desiatky ruských vojenských vozidiel a tisíce kusov munície, informuje agentúra AFP.

"Dnes čaká viac než 150 lodí, aby splnili záväzky vyplývajúce z kontraktov na dodávky našich poľnohospodárskych produktov," uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore.

Toto čakanie bolo podľa neho vyvolané umelo, pretože "Rusko zámerne zdržuje vyplávanie lodí" naložených obilím, na ktoré čakajú odberatelia v Alžírsku, Bangladéši, Číne, Egypte, Indonézii, Iraku, Libanone, Maroku či Tunisku.

Ruské obštrukcie podľa Zelenského spôsobili, že Ukrajina nemôže vyviezť približne tri milióny ton potravín určených na export. V dôsledku toho sú ohrozené hladom minimálne státisíce ľudí a Moskva chce týmto spôsobom dosiahnuť, aby sa ako migranti vydali do krajín Západu.

Šéf Pentagonu telefonoval so Šojguom o Ukrajine, druhýkrát od začiatku invázie
Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok telefonicky hovoril so šéfom ruského rezortu obrany Sergejom Šojguom o vojne na Ukrajine. Išlo o druhý telefonát Austina so Šojguom od februárového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, informuje agentúra... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

OSN a Turecko v júli sprostredkovali prelomovú dohodu medzi Moskvou a Kyjevom, ktorá umožnila vývoz obilia z ukrajinských prístavov, aby sa zamedzilo hroziacej potravinovej kríze najmä v chudobných regiónoch Afriky a Blízkeho východu.

Rusko je však s touto dohodou nespokojné, pričom zverejňuje nepodložené tvrdenia, že väčšina ukrajinského obilia smeruje v skutočnosti do Európy. Sťažuje sa tiež, že ono samo pre západné sankcie nemôže v dostatočnej miere vyvážať svoje potraviny a hnojivá.

Zelenskyj vo svojom príhovore vyzdvihol "dobré výsledky", ktoré dosahujú ukrajinskí vojaci v rámci protiofenzívy prebiehajúcej v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Príslušníci 60. samostatnej pechotnej brigády ukrajinskej armády podľa prezidenta len od začiatku októbra ukoristili v Chersonskej oblasti 30 ruských obrnených vozidiel, tisíce kusov munície a tri kusy delostreleckej techniky. Tieto zbrane "pomôžu oslobodiť našu krajinu" od ruských okupantov, uviedol Zelenskyj v piatkovom videopríhovore.

Pripravte sa na ŤAŽKÚ KRÍZU! Horšiu, ako si pamätáme
Americký ekonóm Roubini predpovedá finančný šok a návrat „najhoršieho zo 70. rokov“. Nouriel Roubini očakáva, že svet bude čeliť nielen prudkému nárastu inflácie, ale aj stagflácii. Situácia vo svetovej ekonomike bude podľa jeho názoru horšia ako... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik