Na muške fajčiar: Čaká nás X-TÉ zdražovanie cigariet
22 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Zdražovaniu sa zas a znova nevyhnú ani fajčiari. Už v tomto roku tabakové výrobky zdraželi v priemere o 30 centov. Zdá sa však, že s blížiacim sa novým rokom sa hovorí o ďalšom zdražovaní cigariet, tabakových výrobkov a tzv. elektronických cigariet.

Cenu určuje výrobca

“Cenotvorba cigariet, mimo zvyšovania sadzieb spotrebných daní, je výlučne v zodpovednosti samotných výrobcov cigariet, ktorí maloobchodnú cenu uvedenú na kolkovej známke určujú. Podľa platného kalendára zvyšovania spotrebných daní sa bude od 1.2.2023 zvyšovať hodnota spotrebnej dane na cigarety,” povedala Lucia Gigliotti, asistentka generálneho riaditeľa spoločnosti GGT - najväčšieho distribútora cigariet a tabakových výrobkov. Cena sa podľa nej bude zvyšovať  aj pri bezdymových tabakových výrobkoch, tzv. elektronických cigaretách.

E-cigarety predsa nie sú kolkované...

„Maloobchodná cena bezdymových tabakových výrobkov je výrobcom stanovená v rovine odporúčanej ceny, ktorá sa na trhu spravidla plošne rešpektuje. Rovnako aj tu je jej prípadné zvyšovanie najmä iniciatívou výrobcu. Podľa platného kalendára zvyšovania spotrebných daní sa bude od 1.3.2023 zvyšovať hodnota spotrebnej dane na bezdymové tabakové výrobky,“ zdôraznila Gigliotti. Za tieto výrobky sa na Slovensku žiadna spotrebná daň neplatí.

Elitný vyšetrovateľ Šátek len neveriacky "ČUMÍ": TOTO navrhuje Lipšic?
Po otrasnej vražde dvoch mladých ľudí na Zámockej, prišiel špeciálny prokurátor Daniel Lipšic s návrhom, na ktorý reagujú politici, aj odborníci. Návrh Špeciálneho prokurátora Lipšic na štvrtok (20. 10.) uviedol, že v súčasnosti je skôr snaha... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Preto sa podmienky budú meniť

„Legislatíva v tejto oblasti je plne v kompetencií štátu. V súčasnosti nám žiadny konkrétny návrh prípadnej úpravy nie je známy,“ ozrejmuje Gigliotti. Nové úpravy EÚ by mali zvýšiť minimálnu spotrebnú daň aj finálnu predajnú cenu u všetkých tabakových výrobkov. EÚ chce určovať minimálnu spotrebnú daň u týchto výrobkov tak, aby sa ich cena v celej Únii zjednotila. Odkedy toto bude platiť na Slovensku zatiaľ nevie upresniť ani Gigliotti.

MF zodpovedá len za dane

“Ministerstvo financií SR neurčuje ceny tabakových výrobkov a ani nijakým spôsobom nevstupuje do cenotvorby daných výrobkov. Ministerstvo financií SR má v kompetencii „len“ spotrebné dane z tabaku a tabakových výrobkov. V prípade tabakových výrobkov bol na Slovensku už dávnejšie zavedený takzvaný „daňový kalendár“, ktorý určil konkrétnu úpravu sadzieb na roky 2021 – 2023.  K zmene sadzieb spotrebnej dane z tabakových výrobkov dochádza vždy k 1. februáru,” hovorí ministerstvo na túto tému.

Syn generála Lučanského: Je načase vyskúšať TOTO!
Jedným z tých, ktorí bojujú za vyšetrenie a objasnenie smrti generála Lučanského je aj jeho syn, Adam.Ten sa aj na základe tejto tragédie rozhodol - mieri do politiky. Asistent europoslanca Len 28-ročný Adam Lučanský aktuálne pôsobí ako asistent... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Fajčiari tabaku sa cítia diskriminovaní

A to práve tou skutočnosťou, že za elektronické cigarety na Slovensku nie sú zdaňované, kým klasický tabak áno. 

“Výrobky, ktorými sa pri použití inhaluje nikotín, nespadajú do definície tabakových výrobkov, ktorých zdaňovanie na báze obsahu tabaku vo výrobku upravuje zákon o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Na Slovensku rieši reguláciu tejto problematiky zákon č. 89/2016 Z. z. o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov. Zdaňovanie tabakových výrobkov je v rámci EÚ harmonizované, pričom otázka harmonizácie zdanenia výrobkov (obsahujúcich nikotín), je práve na EÚ úrovni už dlhší čas predmetom odbornej diskusie,” konštatovali z ministerstva financií.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Chalan z Račka by dnes oslávil sedemdesiatku (FOTOGALÉRIA)
Pohoďák. Veľký fanúšik Chrobákov z Liverpoolu. Bratislavčan s humorom angličana. Hudobník a spevák Miroslav "Meky" Žbirka by sa dnes dožil 70. narodenín. Mama angličanka, otec Horehronec To sú gény, ktoré dali Mirovi, narodenému 21. októbra 1952... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Eka Balaskova