Pezinok kúpil kúriu Grünfeld... Za 800 tisíc!
21 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Mesto Pezinok kúpilo tzv. Smylovsko-Pálfiovskú kúriu Grünfeld za 800.000 eur. Primátor Pezinka Igor Hianik podpísal zmluvu s jej doterajším majiteľom. TASR o tom informovala referentka komunikácie mestského úradu Daniela Malíková. Kúpu nehnuteľnosti spolu s pozemkami z financií z rezervného fondu odsúhlasili mestskí poslanci začiatkom októbra.

"Veľmi ma teší, že sa nám podarilo získať takú dôležitú stavbu. Chceme kúriu zachovať a prezentovať prostredníctvom nej historické hodnoty," skonštatoval Hianik.

Snahou mesta je zachovať kultúrno-spoločensko-historické hodnoty tejto kúrie. S ako prvými krokmi po odkúpení budovy sa počíta najmä so stabilizáciou objektu a vyčistením areálu. Náklady sa odhadujú predbežne na 50.000 až 80.000 eur, sumu určí projektová dokumentácia. Predpokladané náklady na obnovu objektu by mali byť minimálne desať miliónov eur. Na sanáciu budovy využije samospráva vlastné zdroje, na opravy sa pokúsi získať granty.      

Fico a Blaha o Čaputovej ocenení: Tu už niekomu reálne preskočilo? Ocenenie za to, že ide proti vlastnému národu? (VIDEO)
Predseda strany Smer-SD Robert Fico a jeho stranícky kolega Ľuboš Blaha iba krútia hlavou. Ocenenie našej hlavy štátu Zuzany Čaputovej nemeckou liberálnou nadáciou Friedricha Naumanna považujú za totálny výsmech Slovákom. Prezidentke aj poradili,... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

Objekt mlyna a pivovaru, ktorý bol súčasťou rozsiahleho hospodárskeho komplexu známeho pod názvom Majer Grünfeld, predstavuje pôvodne kuriálne ranorenesančné sídlo. V prameňoch sa spomína už v roku 1522 ako kamenná kúria s mlynom a vinohradmi.

Na majeri sa vystriedalo viacero nájomcov. Posledné údaje sú z roku 1827, keď za pivovar spolu s mlynom platil podľa zmluvy Ján Graner, a z roku 1846, keď v nej býval právny zástupca pálfiovských panstiev. Neskôr v druhej polovici 20. storočia objekt stratil svoju pôvodnú funkciu mlyna s pivovarom, slúžil predovšetkým na obytné účely.

Kúria Grünfeld bola v roku 2019 navrhnutá a zaradená odbornou komisiou Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla (ICOMOS) so sídlom v Paríži do nominácie na ohrozenú pamiatku roka. Ministerka kultúry SR neskôr v rámci preskúmania rozhodnutia mimo odvolacieho konania zmenila výrok Ministerstva kultúry SR tak, že zrušila rozhodnutie pamiatkového úradu z 31. júla 2018, ktorým bol zamietnutý návrh na vyhlásenie kúrie za národnú kultúrnu pamiatku. Vec vrátila na nové prejednanie a rozhodnutie, konštatujúc absenciu jeho odôvodnenia v súlade so zákonom.

Filharmónia má pre vás pozvánku na nedeľu
Slovenská filharmónia pozýva na nedeľné popoludnie so Slovenským komorným orchestrom. Úvodný koncert cyklu Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom je na programe v nedeľu 23. októbra o 16.00 h v Malej sále Slovenskej... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik