Komplica útočníkov na Charlie Hebdo odsúdili na doživotie
21 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Doživotný väzenský trest vymeral vo štvrtok francúzsky súd po odvolacom procese mužovi, ktorý bol usvedčený zo zaobstarávania zbraní pre útočníkov na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo a židovský supermarket z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

Ali Riza Polat (37) bol v decembri 2020 odsúdený za spoluúčasť na útokoch na 30-ročné väzenie. Svoju vinu však poprel a voči verdiktu sa odvolal. Po odvolacom procese mu teraz trest zvýšili na doživotný. Zo sprisahania s útočníkmi bol usvedčený aj ďalší muž súdený v odvolacom procese, Amar Ramdani (41), ktorému však teraz trest znížili, a to z pôvodných 20 rokov väzenia na 13.

Pri útoku na parížsku redakciu Charlie Hebdo zo 7. januára 2015 zabili bratia Said a Chérif Kouachiovci 12 ľudí. Útočníci tvrdili, že konali v mene teroristickej siete al-Káida, aby pomstili rozhodnutie časopisu zverejniť karikatúru proroka Mohameda.

O deň neskôr zabil Chérifov priateľ Amedy Coulibaly počas dopravnej kontroly policajtku a následne na ďalší deň rozpútal rukojemnícku drámu v kóšer supermarkete, pri ktorej zahynuli štyria židia. Všetkých troch zmienených útočníkov zabila polícia.

V decembri 2020 bolo odsúdených 14 ľudí, ktorí mali týmto islamistickým militantom pri ich útokoch pomáhať. Proti vtedajšiemu verdiktu sa odvolali len dvaja z nich; Polat a Ramdani.

V súlade s novovymeraným doživotným trestom môže Polat o podmienečné prepustenie z väzenia požiadať najskôr po 20 rokoch.

Nesmrteľný Boris
Boris Johnson sa rozhodol uchádzať sa o post premiéra po rezignácii Trussovej. Boris Johnson, ktorý predtým viedol britskú vládu, má v úmysle po rezignácii Liz Trussovej, opäť zabojovať o post premiéra , uvádza denník The Times. Potvrdené "Som... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik