Elitný vyšetrovateľ Šátek len neveriacky "ČUMÍ": TOTO navrhuje Lipšic?
22 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Po otrasnej vražde dvoch mladých ľudí na Zámockej, prišiel špeciálny prokurátor Daniel Lipšic s návrhom, na ktorý reagujú politici, aj odborníci.

Návrh Špeciálneho prokurátora

Lipšic na štvrtok (20. 10.) uviedol, že v súčasnosti je skôr snaha okliešťovať OČTK s tým, že je tu hrozba ich zneužitia. Navrhuje preto, aby mohli policajti v prípade bezpečnostného incidentu, akým bola streľba na Zámockej ulici v Bratislave, začať s odpočúvaním telefónu aj bez príkazu sudcu alebo prokurátora.

"Keď to budeme robiť, nemôžeme zabúdať na to, že v prípade takéhoto incidentu orgány činné v trestnom konaní nebudú mať k dispozícii nástroje, či legislatívne alebo technické, aby mohli konať rýchlejšie alebo efektívnejšie," upozornil Lipšic, ktorý odpočúvanie s dodatočným odobrením sudcu navrhuje v prípade bezprostredného rizika.

Daniel Lipšic navrhol odpočúvanie telefónu aj bez príkazu sudcu alebo prokurátora
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic navrhuje, aby mohli policajti v prípade bezpečnostného incidentu, akým bola streľba na Zámockej ulici v Bratislave, začať s odpočúvaním telefónu aj bez príkazu sudcu alebo prokurátora. Argumentuje zdĺhavosťou... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Úchylný, špicľovací návrh

Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok v tejto súvislosti pripomína, že podobný návrh už tu bol pred zhruba rokom. Navrhovalo ho ministerstvo vnútra pod Mikulcovým vedením a vtedy neprešiel.

"V tom lepšom prípade ide o úplné zneužívanie moci. Podľa Lipšicovho návrhu by nás mohol nechať odpočúvať kedykoľvek, kdekoľvek a bez toho, aby o tom musel rozhodnúť sudca," varuje Šutaj Eštok na sociálnej sieti a vyzýva k veľkej opatrnosti, aby sme si práve touto úpravou nevydláždili cestu k totalite.

Odborník pripomína: stačí dodržiavať už platné zákony

"Až sa mi veriť nechce, keď čítam „návrh“ špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica," reaguje na predmetný návrh bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek. Ten je z tohto prekvapený, pretože takýto postup už v Trestnom poriadku máme. 

Neovláda toto Daniel Lipšic?

"V § 115 ods. 2/ Trestného poriadku (odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky) sa uvádza : „ ... Ak ide o vec, ktorá neznesie odklad, a príkaz sudcu pre prípravné konanie nemožno získať vopred, môže taký príkaz pred začatím trestného stíhania alebo v prípravnom konaní vydať prokurátor, ak odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky nie je spojené so vstupom do obydlia, ktorý však musí najneskôr do 24 hodín od jeho vydania potvrdiť sudca pre prípravné konanie, inak stráca platnosť a takto získané informácie nemožno použiť na účely trestného konania a musia sa predpísaným spôsobom bez meškania zničiť.“ Takže nie je treba žiadnych legislatívnych zmien, treba len študovať, ovládať a aplikovať platný Trestný poriadok," upozorňuje Jozef Šátek na sociálnej sieti.

Šutaj Eštok reaguje na najnovší Lipšicov nápad: Chce nás všetkých odpočúvať? To hraničí s úchylkou!
Procesy sú zdĺhavé! Myslí si to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a chce preto odpočúvať ľudí bez predchádzajúceho povolenia súdu! Návrh, ktorý predniesol, hraničí pomaly až s úchylkou. V tom lepšom prípade ide o úplné zneužívanie moci, kritizuje... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik