USA musia zaplatiť cenu za snahu rozdeliť Európu!
22 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Na ceremónii venovanej 77. výročiu novín Suddeutsche Zeitung v Mníchove, ktorá sa konala začiatkom októbra, bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že Európa môže dosiahnuť trvalý mier len so zapojením Ruska. Väčšina európskych krajín si pred výrokmi Merkelovej zakrývala uši. Rovnako aj USA. Skonštatoval v komentári to pre Global Times politológ Fan Xiya.

Varovanie Merkelovej je realistickou analýzou súčasnej strategickej situácie v Európe. USA sa snažia natrvalo rozdeliť Európu čoraz extrémnejšou politickou manipuláciou. Nie je to však len Európa, ktorá musí zostať triezva a ostražitá. USA musia byť tiež pripravené zaplatiť cenu za svoj vlastný politický avanturizmus.

Chce Európa opäť skončiť v bažine studenej vojny?

Po druhej svetovej vojne predniesol Winston Churchill prejav, v ktorom vyhlásil, že nad kontinentom sa spustila „železná opona“. Ideologická „železná opona“ spôsobila na európskom kontinente nielen obrovskú ranu, ktorá sa dodnes ťažko hojí, ale vtiahla aj USA do bažiny studenej vojny. Pred vyhnaním sovietskych síl zo strednej a východnej Európy však USA úspešne oslabili spojené sily Spojeného kráľovstva a Francúzska, poznačené Suezskou krízou v roku 1956, ktorá urýchlila úpadok Britského impéria. 

EÚ je v kritickom bode! Zistíme, kde sú naše záujmy?
Európska únia patrí Európanom, nie USA! Hegemónia USA je v rozpore so záujmami EÚ. Tvrdia to viacerí odborníci pre denník Global Times. EÚ, ktorú trápia viaceré krízy, sa teraz nachádza v kritickom bode s otázkou, ktorá čaká na odpoveď – Kde sú... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

V nasledujúcich desaťročiach USA iniciovali a využili vlny demokratizácie a globálneho antikoloniálneho hnutia, očistili európsku hegemóniu a úplne prevzali globálne vedenie so systémom obchodnej a vojenskej hegemónie ovládaným USA.

Po rozpade Sovietskeho zväzu, najmä v 21. storočí, sa USA a Spojené kráľovstvo snažia ovládnuť západný tábor úplne novým spôsobom. USA naďalej zvyšujú vojenské odstrašovanie v globálnom meradle, manipulujú geopolitickým prostredím a podkopávajú strategickú rovnováhu. 

Na tomto pozadí nemožno v hegemonickom poriadku vedenom USA tolerovať prehlbovanie rusko-európskych vzťahov a možnú podstatnú jednotu a silu Európy. Historická príležitosť na opätovné zjednotenie oboch nemeckých republík spôsobila, že USA a Spojené kráľovstvo sa cítili nesvoji. Neskôr Nemecko kontinuálne vytváralo programy spolupráce s Ruskom a Francúzskom, čo zvýšilo pocit úzkosti a paniky v USA a Veľkej Británii.

Zmutovaná pravda... Aj o vakcínach
Aký je rozdiel medzi dezinformáciou a pravdou? Pol roka. Tento okrídlený bonmot je vedľajším produktom kampane proti nepohodlným informáciám. Skonštatoval to v komentári pre denník Pravda publicista Ivan Hoffman. Nie je problém označiť názor,... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Globálne ambície a strategické zlo USA

Vypuknutie rusko-ukrajinského konfliktu odhalilo globálne ambície a strategické zlo USA. Snaží sa zopakovať svoje staré triky a spustiť novú vojnu v Európe s cieľom rozdeliť kontinent. 

V tomto zmysle sa Merkelová snaží vybudovať nezničiteľný a nedeliteľný politický plán „Nord Stream“. Plán je stratégiou, ktorú popredná európska politička Merkelová predložila z pohľadu globálneho politického prostredia a dlhodobého rozvoja Európy. Je to predpoklad, aby sa Európa vyhla ďalšej „suezskej kríze“. 

Na zabezpečenie rovnováhy vzťahov medzi európskymi krajinami je potrebné zachovať relatívnu stabilitu nemecko-ruských vzťahov. Pre zabezpečenie stability globálneho poriadku je dôležité zachovať relatívnu stabilitu vzťahov medzi Európou a Ruskom a potrebnú politickú jednotu.

Budeme platiť ako ´múrovatí´? Európe hrozí ďalší vážny problém!
Európa sa prebúdza do znepokojujúcej reality: Čoskoro môže stratiť svojho dobrodinca z NATO na Ukrajine. Keďže americkí konzervatívci sú pripravení dosiahnuť v nadchádzajúcich voľbách v USA značné zisky, najštedrejší darca NATO pre vojnové úsilie... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

USA evidentne nechcú akceptovať realitu 

USA sa snažia pripútať Európu k vlastnému horiacemu vozu proti Rusku. Zároveň však uväzňuje USA v zložitom multitaskingovom systéme spracovania. 

Od nástupu Joea Bidena do úradu USA podnikli radikálnejšie ideologické kroky. Dnešný svet však už nie je Európou 17. storočia. Ak bude Berlín trvať na tom, že Európa nemôže žiť bez Ruska, pretože je to v európskom záujme, USA budú musieť urobiť kompromis. 

Rovnako ani dnešný svet nie je svetom 50. rokov minulého storočia. Nemecko nemôže byť stále pod velením USA. Ak USA nemôžu akceptovať Merkelovej otvorený politický plán „Nord Stream“, ale budú sa naďalej snažiť udržať si status svetového hegemóna tak, ako ho využívajú teraz, a pokúsia sa dotlačiť „starú Európu“, Rusko a Čínu do „Suezského momentu“, bude veľmi pravdepodobné, že samotné USA sa stanú ďalším upadajúcim Britským impériom.

Začiatkom tohto mesiaca sa objavila správa, že ruská vesmírna agentúra rokuje s USA o pokračovaní svojej účasti na Medzinárodnej vesmírnej stanici po roku 2024. To by aspoň Európe a Číne umožnilo pridať k očakávaniam vývoja niektoré pozitívne faktory. 

Bude pre ňu výhodou, ak sa USA vzdajú svojej posadnutosti hegemóniou. Tisíce rokov ľudskej civilizácie dokázali, že úpadok impéria nie je strašný a skutočne hroznou vecou je kolaps impéria. Je čas, aby americké politické elity vyvinuli politickú filozofiu ústupu – rytmický, pomalý a decentný ústup. 

Vojna na Ukrajine: Washington bude ľutovať, Európa zostúpi do ekonomického zabudnutia
Washington môže ľutovať svoju úlohu vo vojne na Ukrajine. Pre portál The American Conservative to vo svojom komentári skonštatoval bývalý poradca ministra obrany v Trumpovej administratíve, vyznamenaný veterán a autor piatich kníh Douglas... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik