KĽDR tvrdí, že delostrelecké granáty vypálila na znak "varovania" pre Soul
19 | 10 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Severokórejská armáda v stredu vyhlásila, že delostreleckú paľbu neďaleko svojich námorných hraníc s Južnou Kóreou podnikla na znak "varovania" v súvislosti s prebiehajúcim vojenským cvičením zo strany Soulu. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap.

Generálny štáb armády KĽDR prostredníctvom svojho hovorcu vo vyhlásení uviedol, že ozbrojené sily krajiny vypálili "varovné výstrely" proti juhokórejským vojenským manévrom. Zároveň vyzval Soul, aby okamžite prestal s "bezohľadnými a provokatívnymi" krokmi, ktoré na Kórejskom polostrove spôsobili nárast vojenského napätia, citovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Vyhlásenie armády KĽDR prišlo niekoľko hodín po tom, čo neďaleko svojich námorných hraníc s Južnou Kóreou vypálila približne 250 delostreleckých granátov.

"Dôrazne vyzývame Severnú Kóreu, aby takéto aktivity okamžite zastavila," uviedla juhokórejská armáda. Dodala, že "pokračujúce provokácie zo strany KĽDR... podkopávajú mier a stabilitu na Kórejskom polostrove" aj vo svete.

Podľa pozorovateľov takáto paľba predstavuje priame porušenie dohody o hraničných pásmach a bezletových zónach v okolí pozemných a námorných hraníc, ktorú obe Kórey uzavreli v roku 2018.

Severokórejské projektily podľa Soulu nedopadli do teritoriálnych vôd Južnej Kórey, ale do nárazníkovej zóny vytvorenej na základe uvedenej dohody. Ide o druhé priame porušenie tejto dohody od minulého piatka, keď Pchjongjang odpálil približne 170 delostreleckých projektilov pri východnom aj západnom pobreží Kórejského polostrova.

Géci nekompromisne: Slovákov dnes netrápi či je niekto dúhový, ale ako prežijú zimu a či budú vedieť žiť!
Na Slovensku sa strhlo doslova šialenstvo na ochranu LGBTI komunity. Tisíce ľudí v uliciach prevýšili množstvo, aké bolo pri proteste za vysoké ceny energií a zvyšujúcu sa chudobu ľudí. Pozastavil sa nad tým v statuse aj podpredseda Život Národná... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik