Právnička Pirošíková bije na poplach: Prestávame byť právny štát
18 | 10 | 2022 I Eka Balašková

Advokátka Marica Pirošíková roky Slovensko zastupovala pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP). Dnes si myslí, že na Slovensku dochádza k porušovaniu princípov právneho štátu.

Ako sa pozerá na kauzu Haščák

"Pokiaľ ide o túto kauzu však nejde o prvé stanovisko ÚŠP, ktoré vyvoláva otázniky. Pripomeniem v tomto ohľade niektoré udalosti. Keď najvyšší súd jednomyseľne odmietol dovolanie bývalej ministerky spravodlivosti Kolíkovej v trestnej veci obvineného Haščáka upozornil aj na to, že uznesením generálneho prokurátora o zrušení uznesenia o vznesení obvinenia zanikla formálna podmienka vzatia do väzby.

Generálny prokurátor v uvedenom uznesení okrem iného správne citoval a zohľadnil rozsudok ESĽP v prípade Varga. Toto uznesenie ihneď kritizoval ÚŠP a spochybňoval ho. Najvyšší súd však zároveň uviedol, že ani v prípade nezrušenia tohto uznesenia by dovolanie nebolo úspešné, pretože sťažnostný súd sa jasne a logicky vyrovnal so všetkými relevantnými skutočnosťami," pripomína Pirošíková prípad Varga, kde šlo o odpočúvanie v kauze Gorila z rokov 2005-6. 

ESĽP k prípadu Varga podľa Pirošíkovej okrem iného uviedol, že slovenské orgány tak konali v rozpore s medzinárodným právom.

"Ak by Žilinka tento rozsudok nezohľadnil, konal by rovnako," pripomína Pirošíková.

Hamranovi chlapci. Keby nešlo o zásah, aj sa zasmejete
1. december 2020, Petržalka a Digital Park II. Vyše päťdesiatka kukláčov Lynx Commando obsadilo priestory Penty spôsobom, ako z akčného filmu. "Akcia" Hamranových chlapcov má, zdá sa, dohru. Podnet do parlamentu „Zaistenie priestoru, v ktorom sa... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Útoky na Žilinku o právnom štáte nesvedčia

Pirošíková rovnako, ako mnoho právnikov, vníma útoky na generálnu prokuratúru, vníma veľmi negatívne. Ako bývalá zástupkyňa SR pred ESĽP mu verejne vyjadrila podporu spoločne so Slovenskou advokátskou komorou (SAK) a signatármi výzvy Právnici spolu za právny štát.

"Upozornili sme na to, že náhla zmena akéhokoľvek ustanovenia na základe nespokojnosti časti verejnosti a politikov je nielen nesystémová, ale i nespôsobilá priniesť do trestnej politiky a aplikačnej praxe pozitívne zmeny," myslí si Pirošíková, podľa ktorej majú orgány justície konať podľa práva, nie podľa pocitov "ulice". 

Trestný čin urážky a ohovárania verejného činiteľa bol zrušený

"Štátni zamestnanci musia požívať dôveru verejnosti a to je v praxi možné len za takých podmienok, že sú chránení pred neprimeranými narušovaniami. Podľa tohto rozhodnutia ESĽP je teda nevyhnutné, aby boli chránení pred agresívnymi a urážlivými slovnými útokmi počas výkonu ich právomoci," vysvetľuje Pirošíková.

"Je vo všeobecnom záujme, aby rovnako ako sudcovia, požívali prokurátori dôveru verejnosti. Štát by ich mal teda chrániť pred neopodstatnenými obvineniami. Nie je pochýb o tom, že v demokratickej spoločnosti sú jednotlivci oprávnení komentovať a kritizovať justíciu a jej predstaviteľov. Takáto kritika však nesmie prekročiť určité hranice," uzatvára právnička.

Šutaj Eštok: Slovensku hrozí ďalšia medzinárodná žaloba
Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvrdí, že trojica Hamran, Mikulec a Čurilla boli v prípade zadržania podnikateľa Haščáka prichytení pri falšovaní dokumentov. Známe mená v pozadí "Na nezákonnosti, ktoré za posledné dva roky... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik