Dĺžka skúšobnej doby pri podmienečných trestoch by mala byť kratšia
16 | 10 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Maximálna dĺžka skúšobnej doby v prípade podmienečného odkladu trestu odňatia slobody by sa mohla skrátiť z piatich na tri roky. Vyplýva to z navrhovanej novely Trestného zákona z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Príliš dlhé skúšobné doby sa v praxi z hľadiska postojov páchateľa k spáchanej trestnej činnosti a miery úspešnosti reintegrácie páchateľa do spoločnosti neosvedčili a ukázali sa ako kontraproduktívne," argumentuje rezort v dôvodovej správe k legislatívnemu návrhu, ktorý je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ministerstvo tvrdí, že pri neúmerne dlhej skúšobnej dobe sa výrazne zvyšuje riziko konaní, ktoré môžu odôvodňovať rozhodnutie súdu o jej neosvedčení. "Dlhá doba medzi spáchaním trestného činu a koncom skúšobnej doby tiež spôsobuje, že sa stráca účel trestu a jeho prevýchovný efekt. Neprimerane dlhá skúšobná doba má vplyv na osobný a pracovný život odsúdeného, na jeho rodinu a na možnosti začleniť sa primerane situácii do spoločnosti, čo má opačný efekt, ako je prevýchova páchateľa," spresnil rezort.

Návrh novely Trestného zákona predložila za rezort spravodlivosti ešte v septembri opätovne do medzirezortného pripomienkového konania vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Jej nástupca Viliam Karas považuje reformu trestných kódexov za jednu z priorít. Navrhovaná legislatíva chce okrem iného motivovať sudcov na ukladanie alternatívnych trestov. Priniesť má aj lepšiu vymožiteľnosť náhrady škody.

Matovič sa bude hrať na hrdinu, zaplatia to však samosprávy
Marián Viskupič, poslanec NR SR za stranu SaS a predseda Výboru pre financie a rozpočet upozorňuje vo svojom príspevku na sociálnej sieti na to, ako plánuje OĽaNO vziať obciam ďalšie financie. Tvrdí, že štát sa len tvári, že pomáha. Zadlžuje pritom... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik