Hmla nad Nord Streamom...
14 | 10 | 2022 I Milan Laca

Nemecko, Dánsko a Švédsko odmietli spoločne vyšetrovať incident v Nord Stream.

Všetky tri krajiny nechcú spoločne vyšetrovať úniky, ku ktorým došlo v dôsledku výbuchov na plynovodoch Nord Stream a Nord Stream 2. Každá krajina vedie svoje vlastné vyšetrovanie. Informuje o tom nemecký portál Tagesschau . Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že škody na plynovodoch mohli spôsobiť len výbušniny.

Niečo skrývajú?

Švédsko ako prvé opustilo spoločný vyšetrovací tím a vyjadrilo obavy o utajenie vyšetrovania. Potom to urobilo Dánsko. „Švédsko, Dánsko a Nemecko najprv chceli spoločne vyšetriť kolaps ropovodov a zistiť, kto je zodpovedný. Teraz sa však všetko zmenilo,“ píše Tagesschau. Podľa vládnych zdrojov, Spoločný vyšetrovací tím už neexistuje.

Bývalá kancelárka Merkelová sa ozvala
Bývalá kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok povedala, že neľutuje politiku svojej vlády v prípade energií a Ruska. Kritici jej totiž vyčítajú, že sa najväčšia európska ekonomika stala príliš závislá od ruského plynu počas 16 rokov, keď stála na... Čítať ďalej
13 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Čo našli

Vyšetrovateľom sa podarilo odfotografovať poškodenie plynovodov pomocu  nemeckého podvodného dronu. Potápači sa pre nedostatok potrebného vybavenia nemohli ponoriť do hĺbky 70 m. Na fotografiách je na jednom potrubí viditeľný osemmetrový otvor. Údajne mohol vzniknúť len v dôsledku detonácie výbušnín. Vo všeobecnosti boli zničené dva plynovody na štyroch miestach, pričom v každom potrubí boli dva otvory. Podľa vyšetrovania zostal jeden reťazec Nord Stream 2 nedotknutý.

Švédi boli prví

Štokholm 6. októbra oznámil ukončenie spoločného vyšetrovania týchto troch krajín. Seizmologické stanice vo Švédsku a Dánsku zaznamenali výbuchy pod morom v oblastiach, kde došlo k únikom z plynovodov. Výsledky vyšetrovania však  odmietli poskytnúť Rusku, hoci Moskva na svojej účasti v ňom trvala. Teraz každá z troch krajín pracuje samostatne.

Čo na to Moskva... 

Rusko nebolo zapojené do vyšetrovania, a preto jeho ministerstvo zahraničia 13. októbra odovzdalo nótu veľvyslancom Nemecka, Dánska a Švédska. „Ak bude ruským expertom odopretý prístup k aktuálnym vyšetrovacím akciám, Moskva bude vychádzať z toho, že spomínané krajiny majú čo skrývať, alebo kryjú páchateľov týchto teroristických činov. Rusko samozrejme neuzná žiadne „pseudovýsledky“ takéhoto vyšetrovania, ak sa na ňom nezúčastnia ruskí špecialisti,“ varovalo ministerstvo. Prezident Vladimir Putin obvinil Anglosasov zo sabotáže a výbuchy na plynovodoch označil za "najnebezpečnejší precedens".

Britské domácnosti by mali túto zimu znížiť spotrebu energie
Britské domácnosti by mali túto zimu znížiť spotrebu plynu a elektriny tam, kde je to možné. Zredukujú tak svoje náklady a znížia tiež riziko výpadkov elektriny. Uviedol to vo štvrtok energetický regulačný úrad Ofgem. TASR o tom informuje na... Čítať ďalej
13 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik