Zuzany pre priateľov
14 | 10 | 2022 I Milan Laca

Nemecko presunie na Ukrajinu samohybné slovenské delostrelecké zariadenia Zuzana.

Berlín poskytne Ukrajine 16 delostreleckých jednotiek Zuzana, v rámci spoločného projektu s Dánskom a Nórskom. Ako informuje "Európska pravda" , vyplýva to z aktualizácie na webovej stránke nemeckej vlády.

Spolupracujeme...

Nemecko sa začiatkom októbra  dohodlo so Slovenskom, Nórskom a Dánskom na spoločnom finančnom príspevku na slovenskú výrobu a presun samohybných delostreleckých zariadení „Zuzana 2“ na Ukrajinu. V auguste  Slovensko  odovzdalo ukrajinským ozbrojeným silám 4 samohybné delá Zuzana  a tie už používajú na fronte.

O húfniciach Zuzana...

Nemci neváhajú

Okrem samohybných zbraní, Nemecko podľa vládnych informácií, presunulo 130 poľných ohrievačov a 36 sanitiek. Uvádza sa tiež, že poskytli aj  100 000 súprav prvej pomoci a suché potrvinové dávky  Ukrajina tiež dostala prvý systém protivzdušnej obrany IRIS-T z Nemecka. Dodávka ďalších troch systémov je naplánovaná na budúci rok.

Rusko opäť útočí
Rakety ruských ozbrojených síl opäť letia na ciele, na celej Ukrajine burácajú letecké poplachy. Ruská armáda opäť začala (13.10.20222) ostreľovať ukrajinské územie. Ruské ozbrojené sily pokračovali vo vysoko presných raketových útokoch na... Čítať ďalej
13 | 10 | 2022 | Milan Laca

Nato ide na to...

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že Ukrajina dostane od NATO protidronové vybavenie na ochranu pred ruskými útokmi na civilnú infraštruktúru. Ako  píše "Európska pravda" , Stoltenberg  pripomenul, že Ukrajina dostane palivo, zimné oblečenie a lieky v rámci komplexného balíka pomoci NATO. "V rámci tohto balíka NATO tiež urýchlene poskytne Ukrajine protidronové vybavenie so stovkami zariadení na rušenie dronov, ktoré môžu pomôcť neutralizovať účinnosť ruských a iránskych bezpilotných lietadiel a chrániť ukrajinské obyvateľstvo a infraštruktúru", dodal generálny tajomník.

...a budú pokračovať

Stoltenberg tiež povedal, že z dlhodobého hľadiska bude aliancia Ukrajine pomáhať pri prechode zo sovietskych zbraní na moderné zbrane NATO. Vyzval tieež členské štáty, aby  Ukrajine poskytli viac systémov protivzdušnej obrany  na ochranu miest pred ruskými raketovými útokmi.

Vstup Ukrajiny do NATO môže viesť k svetovej vojne
Prijatie Ukrajiny do NATO by podľa popredného ruského predstaviteľa mohlo viesť k tretej svetovej vojne. Námestník tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Alexander Venediktov to povedal v štvrtkovom rozhovore pre agentúru TASS, z ktorého... Čítať ďalej
13 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik