Vymysleli to! Elektrina asi bude!
12 | 10 | 2022 I Milan Laca

Európa uvažuje o prenájme obrovských plávajúcich elektrární.

Európske krajiny si chcú prenajať plávajúce elektrárne.  Možný nedostatok energetických zdrojov a obavy o energetickú bezpečnosť nútia Európu uvažovať o prenájme obrích plávajúcich elektrární, ktoré zvyčajne využívajú rozvojové krajiny, píše Bloomberg.
Hurá k Afrike!

Agentúra sa odvoláva na údaje tureckej spoločnosti Karpowership, ktorá vlastní flotilu takýchto plávajúcich elektrární. Používajú ich najmä v afrických krajinách. Podľa výkonného riaditeľa spoločnosti Zeynepa Khareziho,   teraz rokujú so štyrmi najväčšími ekonomikami v Európe. Dúfa, že budú schopní rýchlo prekonať byrokratické prekážky a začať vyrábať „elektrickú energiu za veľmi nízku cenu, spĺňajúcu environmentálne normy EÚ“.

Greta Thunbergová je späť! Sú veci, ktoré jej až tak, ako v minulosti nevadia
Po dlhšej odmlke je Greta späť. Teraz tvrdí, že Nemecko urobilo chybu, keď sa vzdalo jadrovej energie kvôli uhliu. To, aby sa Nemecko zameralo na uhlie, keď už má jadrové elektrárne, považuje za zlý nápad. Zrejme jej už jadrová energia nevadí až... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Koľko ich bude...

Karpowership môže Európe poskytnúť osem plavidiel, ktoré dokážu vyrobiť  dva gigawatty elektriny za cenu 20 – 25 eurocentov za kilowatthodinu. To je dvakrát lacnejšie ako súčasná trhová cena dodávok elektriny v Nemecku na budúci rok.

Ako fungujú

Takéto plávajúce elektrárne však poháňajú najmä fosílne palivá, hlavne skvapalnený zemný plyn  a vykurovací olej, s nízkym obsahom síry, čo vyvoláva protesty ochrancov životného prostredia, poznamenáva Bloomberg. Environmentálna skupina BUND nedávno kritizovala myšlienku nemeckého ministerstva hospodárstva a klímy o využití troch ropných plávajúcich elektrární belgickou spoločnosťou Exmar, pre potreby krajiny Dolné Sasko. Ekológovia vyhlásili, že neexistujú jasné argumenty v prospech potreby využívania takýchto výrobných kapacít.

Kríza bude!

Medzinárodná energetická agentúra predpovedala Európe bezprecedentnú energetickú krízu. Zníženie spotreby plynu o 10 percent, ako to už urobili mnohé európske krajiny, podľa IEA nestačí. Na zaručenie energetickej bezpečnosti je potrebné zníženie o ďalších 13 percent. Zároveň sa však Európe podarilo aktívne naplniť zásobníky plynu aj pri znížených dodávkach z Ruska. V októbri prekročiala naplnenosť 90 percent.

Orbán v rozhovore: Sankcie sú primitívne, Biden zašiel priďaleko
Sankcie sú primitívne, mier sa volá Trump, Biden zašiel priďaleko či Západ ešte nikdy nebol globálne takýto slabý. Slová, ktoré odzneli od Viktora Orbána počas verejného rozhovoru v Berlíne. Počas rozhovoru sa diskutovalo o mnohom a... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik