Ukrajina pozastavuje dovoz elektriny na Slovensko
12 | 10 | 2022 I Mario Micenko

Ukrajina pozastavuje vývoz elektriny na Slovensko a to od 11. októbra 2022, tak aby stabilizovala svoj vlastný energetický systém, uviedlo ukrajinské ministerstvo. Čo je dôvodom pozastavenia vývozu?

Dôvodom pozastavenia sú raketové útoky, ktoré zasiahli tepelné elektrárne a elektrické rozvodne na území Ukrajiny.

Medzi odberateľov ukrajinskej elektriny okrem Slovenska, patrilli aj Moldavsko, Rumunsko a Poľsko. 

Dodávky vyrobené vo svojich jadrových elektrárňach ponúkala Ukrajina aj Nemecku. Aj keď dodávky z ukrajinskej strany na Slovensko tvoria pomerne malý objem, Slovensko bude musieť nájsť spôsob ako tieto dodávky nahradiť.

Nastane v Európe energetický problém?

Ukrajina prevádzkuje jadrové elektrárne sovietskeho typu s celkovou kapacitou cez 14 gigawattov. Najväčšou jadrovou elektrárňou na Ukrajine aj v Európe je Záporožská jadrová elektráreň, ktorá je však už v ruských rukách. Medzinárodné spoločenstvo si robí starosti, že boje v jej okolí by mohli viesť k jadrovej havárii. Rusi v pondelok ráno v odvete za zničenie mosta na Krym zasypali Ukrajinu raketami. Cielili okrem iného na kritickú infraštruktúru vrátane elektrární.

„Práve vývoz elektriny z Ukrajiny pomohol Európe znížiť spotrebu ruských energetických zdrojov.“ ozrejmil minister energetiky Herman Haluščenko, informuje časký portál Novinky.cz.

Šokujúce fakty vyplávali na povrch! USA prikázali Maďarsku: Zaútočte na Srbsko!
V sobotu Srbská štátna televízia RTS odvysielala prejav srbského prezidenta k národu Alexandra Vučiča. Ten v priamom premose zverejnil šokujúcu informáciu, ktorú mu potvrdil premiér Maďarska Viktor Orbán. USA a Briti požadovali od Maďarska aby... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Mário Micenko

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik