Rusko je pripravené obnoviť dodávky plynu. Čo na to EÚ?
13 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Rusko je pripravené obnoviť dodávky plynu do Európy cez Nord Stream 2. Teraz je lopta na strane Európskej únie, hovorí Vladimír Putin a spolu s ním čaká na reakciu Západu celý svet.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že Moskva je pripravená obnoviť dodávky plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 2 do Nemecka. Ruský líder hovoril o možnosti prepravy na neporušenej linke Nord Stream. Jeho kapacita je 27,5 miliardy metrov kubických ročne, čo je asi osem percent dovozu do Európy. Informáciu priniesol portál index.hu.

Lopta je na strane EÚ

„Rusko je pripravené začať s týmito dodávkami. Lopta, ako sa hovorí, je na strane Európskej únie. Ak chcú, stačí otočiť kohútikom a hotovo. Nikoho v ničom neobmedzujeme, okrem iného sme pripravení dodať dodatočné množstvá v jesenno-zimnom období,“ vyjadril sa Vladimír Putin. 

Greta Thunbergová je späť! Sú veci, ktoré jej až tak, ako v minulosti nevadia
Po dlhšej odmlke je Greta späť. Teraz tvrdí, že Nemecko urobilo chybu, keď sa vzdalo jadrovej energie kvôli uhliu. To, aby sa Nemecko zameralo na uhlie, keď už má jadrové elektrárne, považuje za zlý nápad. Zrejme jej už jadrová energia nevadí až... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Každá strana má pri sabotážach podozrenia

Nemecká spolková prokuratúra predtým začala vyšetrovanie sabotáže plynovodov Nord Stream a podozrenia smerovali na Rusko. Niektorí experti tvrdia, že úniky majú niečo spoločné s vojnou na Ukrajine, no Kremeľ označil obvinenia, že za únikmi stojí Rusko, za predvídateľné a hlúpe. Putin v stredu opätovne potvrdil, že podľa informácií za útokom, ktorý poškodil krymský most, stáli ukrajinské špeciálne služby.

Ako sme už skôr informovali, ruská Federálna bezpečnostná služba tvrdí, že v súvislosti s bombovým útokom na krymský most zadržala piatich Rusov, ako aj troch Ukrajincov a troch Arménov.

Cenový strop povedie k ďalšiemu zvyšovaniu

Podľa Vladimíra Putina vytvorenie umelého cenového stropu pre ropu z Ruska nevyhnutne zhorší investičnú klímu v energetickom sektore celého sveta a následne povedie k zvýšeniu globálneho nedostatku energetických zdrojov a tým k ďalšiemu zvýšeniu nákladov.  "Dotkne sa to predovšetkým najchudobnejších štátov," dodala hlava štátu.

Slovenskí branci končia, reagovať musel aj Naď
Polovojenská skupina Slovenskí branci oznámila koniec svojej činnosti. Skupina bola roky monitorovaná kvôli príslušnosti k militantným skupinám so sklonom k extrémizmu. Minister obrany sa chlapcom pobehujúcim po lesoch v maskáčoch a so zbraňami na... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik