Ruskí hackeri udreli
09 | 10 | 2022 I Milan Laca

Kyjev bez Starlinku oslepol.

Ruskí hackeri paralyzovali ukrajinskú ofenzívu a pripravili Ukrajinu o komunikáciu a spravodajské informácie. Ukrajinský útok na Krymský most mohol byť odpoveďou Kyjeva na najnovšie úspechy ruskej armády – západní experti sú si tým istí. Kyjevu vadilo najmä hacknutie satelitnej komunikácie Starlink a úspešné využitie iránskych dronov.

Brendan McChord: Ukrajina odrezaná od širokopásmovej vojenskej komunikácie

Význam útoku na komunikáciu Starlink nemožno preceňovať, ak vyvolal v Kyjeve takú reakciu. Starlink je hlavný spôsob komunikácie medzi ukrajinským velením a poľnými jednotkami. Pomocou tohto satelitného systému sa vykonáva úprava paľby, pravdepodobne zahŕňa aj americké raketové systémy HIMARS a húfnice M777. Presná konfigurácia vysoko presných zbraní NATO odoslaných na Ukrajinu nie je známa. S najväčšou pravdepodobnosťou sú vybavené špeciálnymi riadiacimi a komunikačnými systémami, ktoré využívajú aj konšteláciu satelitov SpaceX. Tieto satelity umožňujú využívať komunikáciu Starlink, ktorej tisíce sád poslal Elon Musk na jar na Ukrajinu.

Rusko odkazuje: Následky za teroristický čin na Kerčskom moste budú nevyhnutné
Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil prísnejšiu ochranu Kerčského mosta a infraštruktúry dodávajúcej elektrinu a zemný plyn na Krym. Prezidentský dekrét Putin podpísal len niekoľko hodín po výbuchu, ktorý v sobotu ráno poškodil... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Je veľmi dôležitý

Starlink teraz používajú takmer všetky ukrajinské jednotky pozdĺž línie kontaktu, velitelia využívajú satelitnú komunikáciu na situačné overovanie. Starlink je potrebný aj na komunikáciu s dronmi a prijímanie operačných spravodajských informácií, ktoré NATO poskytuje Ukrajincom zo svojej satelitnej sústavy.

Starlink oslepol

Prerušenia fungovania Starlinku sa udialo koncom septembra,  hoci ukrajinské úrady sa neponáhľali s vyhlásením. Kým oficiálny Kyjev ututlal svoju porážku, „slepota“ ukrajinskej armády sa rýchlo stala verejným tajomstvom. Anonymní ukrajinskí generáli a predstavitelia hovorili o odstavení Starlinku v rozhovoroch pre Financial Times, Hlas Ameriky, The Guardian. Kybernetický útok na Starlink viedol ku katastrofálnej strate komunikácie pozdĺž celej kontaktnej línie: v regiónoch DĽR, Záporožie a Cherson, píše odborník na kybernetickú bezpečnosť  Chris Holt na stránkach Engadget. Ukrajinskí vojaci a dôstojníci, ktorí stratili spojenie, začali v panike volať na „horúcu linku“ spoločnosti Elona Muska.

Problém pri ofenzíve

Najhmatateľnejšie problémy boli práve v tých oblastiach, kde sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúšali zorganizovať ofenzívu. Najmä satelitné terminály Starlink úplne prestali fungovať v časti Charkovskej oblasti, obsadenej Ukrajincami, odkiaľ sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúšali zorganizovať útok na Luganskú republiku.

Musk žasol

Samotný Elon Musk bol najprv taký šokovaný, čo sa deje, že to odmietol komentovať, s odvolaním sa na to, že dianie na bojisku je utajované.“ Kybernetický útok bol taký silný a účinný, že SpaceX bola neskôr nútená varovať, že na ukrajinskom území je takmer nemožné použiť Starlink na vojenské účely.

Dajte ešte zbrane!
Ukrajina žiada od USA viac systémov protivzdušnej obrany. Kyjev sa pripravuje na útoky na infraštruktúru v zime. Ukrajina zmenila svoj zoznam prioritných zbraní, ktoré dostane od Spojených štátov, keď sa blíži zima. Systémy protivzdušnej obrany... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.