Politológ Michelko: Tarabovcov podporuje extrémne natvrdlý Sulík
09 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Komu prospeje lavírovanie Tomáša Tarabu medzi koalíciou a opozíciou? Sulík jeho špinavej robote dáva legitimitu a Kollár sa teší. Hodnotí Roman Michelko, politológ a spisovateľ.

Podržali Matoviča

"Utorková neúčasť tarabovcov na hlasovaní o nedôvere Matovičovi sa dá zhodnotiť jednoznačne. Podržali ho. A tu začína interpretačný problém. Ich ďalšie hlasovania dymovú clonu okolo ich pôsobenia ešte zvýšili. Bolo viacero aj kontroverzných zákonov, s ktorými pomohli koalícii, ale niektoré veci zase zastavili," hovorí na úvod politológ. Pripomína, ktoré hlasovania tarabovcov pomohli opozícii a ktoré koalícii a že podporili aj obštrukciu. 

Tarabovi podľa Michelka ide o vyvolanie predčasných volieb a jeho hru na stratéga podporuje "extrémne natvrdlý Sulík". Bez neho by to tarabovci nemali také jednoduché.

Tarabov návrh má zabrániť sankciám
Poslanec NRSR Tomáš Taraba na sociálnej sieti reaguje na nepotvrdenú správu, podľa ktorej chce Európska komisia zaviesť sankcie na jadrový materiál. Vo svojom príspevku konštatuje, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová musí... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďalší hráč na dve strany

"Je jasné, že zásadným cieľom opozície je sformovať väčšinu, ktorá by nasmerovala Slovensko k predčasným voľbám. Zatiaľ však to však Boris Kolár hrá na obe strany. Na jednej strane, ak by fungovala 76-ka, kľudne by ostal do konca volebného obdobia, ak nie, je pripravený aj na predčasné voľby," vysvetľuje ďalej Michelko.

Budajova deviatka

"Tá potrebná 76-ka je ohrozovaná politickými molekulami v koalícii. Ostatný smiešny a trápny pokus urobila Budajova deviatka: Čekovský, Halák, Kozelová, Mierna, Remiášová, Šíbl, Šudík, Vaňová a Zajačik, ktorá vyzvala Matoviča, aby ďalej nenadával novinárom a aby hľadal podporu menšinovej vlády v strane SAS. Obe požiadavky sú krajne absurdne, naučiť slušne sa správať Matoviča je nonsens a chcieť po strane SaS, aby tolerovala výčiny koaličnej svorky, je tiež podobná absurdita," nešetrí politikov Michelko.

Podľa neho to nemôžu myslieť vážne a ich neúčasť na odvolávaní Matoviča je len trápne gesto, pretože od nich Matovičovi nič nehrozí.

Farizej Šeliga

"Na a super farizej Šeliga sa zase vyznamenal. Keď opozícia nemienila dať bianko šek Matovičovi na to, aby bez rozmyslu porozhadzoval 1,5 miliardy eur, tak začal na ňu pišťať, že sa má hanbiť. Majster vytyčovania a následného mazania červených čiar je doslova chodiaca karikatúra, ktorá už dávno, a teraz už aj definitívne stratila akúkoľvek vážnosť," hodnotí Šeligovu úlohu.

Farkašovský odkazuje vláde: Z vašich blábolov sa dôchodcovia nenajedia!
Bývalý novinár a poslanec Karol Farkašovský sa v súvislosti s Mesiacom úcty k starším venuje dávke, ktorú vláda pomenovala "štrnástym dôchodkom". 14. dôchodok V novembrovom výplatnom termíne dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú nárok na 13.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Ale späť k Tarabovi

Ten podľa Michelka robí špinavú prácu za Borisa Kollára. 

"Ten napríklad rokuje s novými ministrom spravodlivosti Karasom o znížení trestov za korupciu a za zneužívanie postavenia verejnými činiteľmi. To je naozaj absurdita a to hneď vo viacerých ohľadoch: s ministrom rokuje nominálne opozičný poslanec s cieľom presadiť reformu trestných kódexov, ktorá je v príkrom rozpore s programom „najantikorupčnejšej“ vlády," vysvetľuje Michelko.

Politológ je presvedčený, že ak by to presadzoval Kollár, bolo by to neprijateľné. Buď sa teda aj vďaka tarabovcom koalícia "zabetónuje" vo svojich pozíciách, alebo Sulík pochopí, že jediná cesta sú predčasné voľby.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik