Mikulec sa ohradzuje: HLAS o nelegálnej migrácii zavádza!
09 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Ministerstvo vnútra sa ohradzuje voči politickým zavádzajúcim vyjadreniam predstaviteľov strany Hlas-SD k problematike nelegálnej migrácie. Rezort kontinuálne pracuje na riešení tejto problematiky a svoje kroky úzko koordinuje aj s kolegami z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Faktom je, že len v tomto roku Úrad hraničnej a cudzineckej polície prostredníctvom Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii zadržal viac ako 130 prevádzačov. Im sme dokázali viac ako 2000 migrantov. Na sociálnej sieti vyjadrenie zverejnil minister Mikulec.

Minister vnútra Roman Mikulec a riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Robert Gucký, dlhoročný nestranný odborník, ktorý sa venuje problematike viac ako 30 rokov od začiatku hovoria, že problém nelegálnej migrácie je potrebné riešiť na vonkajšej hranici Schengenu, teda v miestach, kde nelegálna migrácia vzniká. Štáty by si tam mali plniť riadne svoje povinnosti tak, ako si ich my na Slovensku plníme na hranici s Ukrajinou.

Vyplývajúc z posledných vyjadrení zástupcov strany Hlas-SD si dovoľujeme vyjadriť vážne pochybnosti, či vedia, že hranica Schengenu sa nenachádza na hranici s Maďarskom.

Schengenský kódex zároveň hovorí, že kontroly na hraniciach vo vnútri Európskej únie majú byť úplne posledným opatrením. Slovensko preto zvolilo krok pomoci v ochrane maďarsko-srbskej hranice a takisto sme posilnili kontroly na našom území, ako aj území Maďarska, kadiaľ vedie migračná trasa. V prípade zavedenia kontrol na maďarských hraniciach ho musí schváliť vláda. Ak by sme k tomu pristúpili, chceme si byť istí, že sme vyčerpali všetky ďalšie možnosti.

Robert Fico má návrh, aký tu ešte nebol!
Navrhujem dohodu medzi vládou a opozíciou! Takýto bezprecedentný návrh zverejnil opozičný líder na sociálnej sieti. ​"Vládna koalícia sa rozpadla. Vlastnou vinou a pre neschopnosť. Nemá premiéra ani väčšinu. A zrazu ukazuje na opozíciu, ktorú chce... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Minister Roman Mikulec zároveň tento týždeň zvolal rokovanie ministrov vnútra k tejto problematike, kde sa zhodli na potrebe riešenia nelegálnej migrácie na úrovni EÚ, rokovania budú pokračovať v priebehu mesiaca.

Na doplnenie:

Faktom zároveň je, že obaja ministri vnútra tak Slovensko ako aj Česka spolu bilaterálne rokovali 7. septembra v Brne, a dohodli sa, že policajné hliadky sa posilnia na oboch stranách hraníc v oboch krajinách. Minister Roman Mikulec už na rokovaní v Brne požiadal ministra vnútra ČR Víta Rakušana, aby ČR ako predsedajúca krajina EÚ apelovala na EK v téme riešenia nelegálnej migrácie a zabezpečenia vonkajšej schengenskej hranice.

Minister vnútra SR na brífingu pre médiá po spoločnom rokovaní v Brne zároveň upozornil, že Slovensko je viazané pravidlami Európskej únie a teda schengenským kódexom. Roman Mikulec už 7. septembra po rokovaní v Brne verejne povedal, že ide o problém celej Európskej únie, a Európska komisia musí byť oveľa aktívnejšia v uplatňovaní readmisných dohôd s tretími krajinami a teda aj problematika nelegálnej migrácie sa primárne musí riešiť v tých štátoch, kde vzniká.

Šeliga: Odvolanie Matoviča by viedlo k pádu vlády
Súčasťou koalície nie sú nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Vyhlásil to poslanec Za ľudí Juraj Šeliga v diskusii televízie Markíza Na telo. Premiér Eduard Heger (OĽANO) ho podľa jeho slov ubezpečil, že dohody s nimi neexistujú. Iný názor má... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik