Máme VIDEO výbuchu na Kerčskom moste!
09 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

V sobotu 8. októbra, okolo 06:00 hod., došlo na Kerčskom moste k silnému výbuchu. Máme video priamo výbuchu.

Výbuch na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom a zrútenie časti tohto mosta spôsobila bomba v nákladnom vozidle, informuje ukrajinský portál tsn.ua.

Ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) uviedol, že výbuch nákladného vozidla na cestnej časti mosta viedol k požiaru siedmich cisternových vozňov vlaku na súbežnej železničnej časti. Dva úseky cestného mosta sa podľa výboru "čiastočne zrútili".

Obnovené!
Železničná doprava na Kerčskom moste, spájajúcom Krymský polostrov s ruskou pevninou, sa v sobotu podvečer obnovila, uviedla v oznámení ruská spoločnosť Grand Service Express. Most pritom ráno poškodil výbuch. Informácie priniesla tlačová agentúra... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Sprísnenie bezpečnosti

Vladimir Putin podpísal v sobotu neskoro večer dekrét o sprísnení bezpečnosti pre Kerčský most a energetickú infraštruktúru medzi Krymom a Ruskom po výbuchu, ktorý ochromil prísne strážený most. 

Toto úsilie má na starosti ruská federálna bezpečnostná služba FSB. V sobotu večer Rusko oznámilo, že železničné spojenie cez most je opäť funkčné, no cestná doprava zostane obmedzená.

Video výbuchu:

Len začiatok

Poradca Volodymyra Zelenského povedal, že výbuch na Kerčskom moste bol len „začiatok“. Mykhailo Podolyak na Twitteri napísal: „Všetko nezákonné musí byť zničené, všetko, čo sa ukradne, musí byť vrátené Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané. 

Traja ľudia zahynuli v sobotu po tom, čo bomba v nákladnom aute spôsobila požiar a zrútenie časti mosta, informovali ruskí predstavitelia.

Rusko odkazuje: Následky za teroristický čin na Kerčskom moste budú nevyhnutné
Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil prísnejšiu ochranu Kerčského mosta a infraštruktúry dodávajúcej elektrinu a zemný plyn na Krym. Prezidentský dekrét Putin podpísal len niekoľko hodín po výbuchu, ktorý v sobotu ráno poškodil... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Neskrývaná teroristická vojna

Niektorí predstavitelia v Moskve a na Ruskom okupovanej Ukrajine vyzvali na odvetu za výbuch. "Vedie sa proti nám neskrývaná teroristická vojna," povedal pre tlačovú agentúru RIA Novosti zástupca ruskej vládnucej strany Oleg Morozov. Agentúra France-Presse citovala predstaviteľa dosadeného Ruskom v okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti Kirilla Stremousova:

"Všetci čakajú na odvetný úder a ten zrejme príde."

Most mali dávno v zuboch... (VIDEO)
Výbuch na Krymskom moste - Estónsky minister zahraničia blahoželá Ukrajine k úspechu. Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu sa domnieva, že k útoku na Krymský most došlo na príkaz Kyjeva – a je z tejto okolnosti rád, píše Delfi.ee.... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik