Chmelár: Krajniak dokonale ponížil odborárov
09 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Odbory by mali byť nadstranícke, nie však apolitické! Upozorňuje na to historik a politický analytik Eduard Chmelár vo svojom statuse na sociálnej sieti. Výsledkom sobotňajšieho protestu je, že ho nepodporila žiadna relevantná strana, žiaden politický líder.

"Bezvýhradne podporujem ciele sobotňajšej odborárskej demonštrácie. Rovnako kvitujem rozhodnutie nového vedenia KOZ vyviazať sa z jednostrannej spolupráce s jednou politickou stranou," skonštatoval Chmelár.

No nemohol si nevšimnúť, že sobotňajšia účasť bola výrazne nižšia v porovnaní s ostatnými odborárskymi demonštráciami, a to napriek vypätej krízovej situácii. Analytik to pripisuje úzkostlivej snahe odborárov dištancovať sa od všetkých strán, čo však po tesnom previazaní s jedným politickým subjektom považuje za opačný extrém.

Kňaz Lovaš varuje: Prestaňme hecovať. Keď vyprchajú emócie, nezostane nič
Na pozadí obrovskej ľudskej tragédie, ktorá sa stala v noci z nedele na pondelok a po štvrtkovom prepustení jej aktéra, bývalý novinár varuje pred bičovaním emócií. Ani odborník, ani prvoplánový konzument "Keď sledujem reakcie, i príčetných ľudí,... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balašková

"Odbory by mali byť nadstranícke, nie však apolitické. Póza, že ciele KOZ nie sú politické, je vyslovene smiešna. Nemožno sa tváriť, že to, čo presadzujú odbory, môže vyhovovať aj neoliberálom alebo neokonzervatívcom, to je vyslovené diletantstvo," upozorňuje Chmelár.

Myslí si, že aj vďaka tomu minister práce Milan Krajniak dokonale ponížil odborárov, keď vyhlásil, že ich demonštráciu považuje za podporu svojich cieľov. Nikde na svete sa odborové hnutie nezaobíde bez politického presadenia jasne formulovaných požiadaviek. Inak ho nebudú brať vážne.

"Výsledkom sobotňajšieho protestu je, že ho nepodporila žiadna relevantná strana, žiaden politický líder, z oboch najväčších opozičných subjektov hlásiacich sa k sociálnej demokracii nebolo počuť nič iné ako ohlušujúce ticho, až to pripomínalo bojkot – ak sa od nás dištancujete, dokážte, čo viete, sami. Jediný politický subjekt, ktorý sa nedal odradiť aroganciou vedenia KOZ, je marginálne hnutie Socialisti.sk. Je fajn, že Konfederácia odborových zväzov sa rozhodla postupovať samostatne. Nemala by však postupovať osamotene. Takto dôveru v spoločnosti rozhodne neposilní a ani nič podstatné nepresadí," uzavrel Chmelár.

Farkašovský odkazuje vláde: Z vašich blábolov sa dôchodcovia nenajedia!
Bývalý novinár a poslanec Karol Farkašovský sa v súvislosti s Mesiacom úcty k starším venuje dávke, ktorú vláda pomenovala "štrnástym dôchodkom". 14. dôchodok V novembrovom výplatnom termíne dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú nárok na 13.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik