6.10. Aktuálne! Z minúty na minútu
06 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:00 Európa sa zničila sama! Takéto kritické zrkadlo nastavil starému kontinentu vo svojom komentári pre Gatestone Institute francúzsky právnik, filozof  a doktor právnej teórie zo Sorbony Drieu Godefridi. 

Nová rozprávka na zimu: Európa je obeťou Američanov
Európa sa zničila sama! Neboli to Američania, ktorí zničili nemecké, francúzske alebo belgické jadrové kapacity. Neboli to Američania, ktorí zakázali ťažbu bridlicového plynu v Európe. Pravda je taká, že Európa je obeťou len samej seba. Európa sama... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

20:30 Viacerí verejní predstavitelia na Západe otvorene hovoria o túžbe fyzicky zlikvidovať ruského prezidenta, poraziť ozbrojené sily Ruska, pripraviť Rusko o jadrové zbrane a „priviesť Rusov k nule“.

Odstráňte Putina!
Newsweek: Reakciou Západu musí byť zničenie Putina a Ruska. Viacerí verejní predstavitelia na Západe otvorene hovoria o túžbe fyzicky zlikvidovať ruského prezidenta, poraziť ozbrojené sily Ruska, pripraviť Rusko o jadrové zbrane a „priviesť Rusov k... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Milan Laca

20:15 Možnosť, že by Rakúsko zastávalo rolu sprostredkovateľa riešenia vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, vylúčil v rozhovore s ruskou agentúru Ria Novosti zverejnenom vo štvrtok Oleg Ťapkin, šéf oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré je zodpovedné za vzťahy okrem iného s Rakúskom. TASR informuje na základe správy agentúry APA.

20:00 Obvinený Dušan Dědeček, ktorý v opitosti spôsobil víkendovú tragickú dopravnú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, bude stíhaný na slobode. Vo štvrtok večer ho prepustil zo zadržania sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť. Informoval o tom hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Dušan Dědeček ide na slobodu(VIDEO)
Obvinený Dušan Dědeček, ktorý v opitosti spôsobil víkendovú tragickú dopravnú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, bude stíhaný na slobode. Vo štvrtok večer ho prepustil zo zadržania sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I.... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

19:45 Študenti Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave si obete nedeľnej (2. 10.) dopravnej nehody uctievajú pietnym koncertom. Na ich počesť sa vo štvrtok vo večerných hodinách uskutočňuje pred budovou Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU na Zochovej ulici pietny koncert.

19:25 Slováci sú zdesení a podnikatelia pomaly zatvárajú svoje prevádzky. Prežijú len tí najsilnejší, aj to len s odretými ušami. Právnička Judita Laššáková je tvrdou kritičkou súčasnej vlády, čo dala najavo nie raz predtým, a aj teraz vyzýva vo videu Slovákov, ktorým nie je ľahostajné to, čo sa u nás v súčasnosti deje, aby prišli vyjadriť nespokojnosť so situáciou, ktorú spôsobili nielen naši politici, ale aj tí v Bruseli.

Rúti sa na nás katastrofa, ktorá bude mať nedozerné následky, varuje Laššáková
Slováci sú zdesení a podnikatelia pomaly zatvárajú svoje prevádzky. Prežijú len tí najsilnejší, aj to len s odretými ušami. Právnička Judita Laššáková je tvrdou kritičkou súčasnej vlády, čo dala najavo nie raz predtým, a aj teraz vyzýva vo videu... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Tibor Malý

19:15Rusko podalo na Medzinárodný súdny dvor (ICJ) so sídlom v Haagu predbežné námietky voči sťažnosti Ukrajiny súvisiacej s vojenskou agresiou Kremľa. Vo štvrtok to oznámil ICJ, informuje agentúra Reuters.
      Na ICJ, najvyšší súdny orgán OSN pre spory medzi štátmi, sa jednotlivé strany môžu obrátiť s námietkami, ak sú presvedčené, že daný prípad nespadá do jurisdikcie tohto tribunálu.
      Aký je obsah dokumentu s ruskými námietkami, ktorý Moskva predložila súdu 3. októbra, ICJ vo svojom štvrtkovom oznámení nezverejnil.

19:05 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vo štvrtok na Malte stretla s ďalšími 11 prezidentmi členských krajín EÚ združených v skupine Arraiolos. Rokovania sa týkali najmä aktuálnej bezpečnostnej situácie v Európe a riešenia energetickej krízy. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Všetci čelíme rovnakým výzvam – vysokým cenám energií, svojvoľnému znižovaniu dodávok plynu do Európy zo strany Moskvy a pokračujúcej ruskej vojne na Ukrajine," vyhlásila Čaputová.

19:00 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer by pred 30 rokmi nečakal, že na Slovensku vyrastie generácia politikov, pre ktorých je štátnosť krajiny obyčajná rohožka, o ktorú si utierajú nohy. Uviedol to v relácii CD Klub v TASR TV.
      Ako uviedol, v súčasnosti ho znepokojuje viacero vecí. "Som nervózny z radikalizácie, nárastu profašistických tendencií, extrémizmu a extrémistických myšlienok, a vôbec, zo spochybňovania toho, čo sme vždy považovali za zásadné konsenzy v zahraničnej politike," uviedol.

18:30 Liberáli oslavujú. Návrh novely zákona o zákaze dúhových vlajok na budovách štátnych inštitúcií z dielne poslancov Györgyiho Gyimesiho(OĽANO) a Tomáša Tarabu(Život NS) nepostúpil ani do druhého čítania. Slovenská republika sa vydáva liberálnou cestou, voči ktorej už nie sú imúnni ani konzervatívne orientovaní poslanci. Dnešné ich hlasovanie je nám skvelým príkladom.

Dúhové vlajky majú zelenú
Liberáli oslavujú. Návrh novely zákona o zákaze dúhových vlajok na budovách štátnych inštitúcií z dielne poslancov Györgyiho Gyimesiho(OĽANO) a Tomáša Tarabu(Život NS) nepostúpil ani do druhého čítania. Slovenská republika sa vydáva liberálnou... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

18:15 Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala členov organizovanej skupiny z regiónu južného Slovenska. Mali pripravovať lúpežné prepadnutie na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v policajnom prestrojení. TASR to potvrdil vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Vo štvrtok na to upozornil portál Startitup.sk

"Pri prehliadkach sme zaistili zbrane, policajné uniformy, nepriestrelné vesty, balistické prilby, označenia Národnej kriminálnej agentúry, polície ako takej a zásahovej jednotky," priblížil Slivka.

Policajti vykonávajú so zadržanými procesné úkony. "Viac informácií poskytneme neskôr," doplnil.
18:05 Sociálnymi sieťami sa už niekoľko dní šíria satirické príspevky s návrhom, aby sa Česi zmocnili ruskej exklávy Kaliningrad. Internetový vtip sa stal ihneď populárny aj medzi politickými špičkami. Dobre sa očividne pobavila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Humorom kypiaca Čaputová a reakcia Blahu, ktorá vás dostane DO KOLIEN!
Sociálnymi sieťami sa už niekoľko dní šíria satirické príspevky s návrhom, aby sa Česi zmocnili ruskej exklávy Kaliningrad. Internetový vtip sa stal ihneď populárny aj medzi politickými špičkami. Dobre sa očividne pobavila aj slovenská prezidentka... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

18:00 Firma Porsche, ktorá pred týždňom vstúpila na burzu, sa stala najhodnotnejšou európskou automobilkou. Predstihla tak doterajšieho lídra tohto rebríčka, ktorým bol jej materský koncern Volkswagen. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Aj keď cena akcií Porsche klesla na začiatku týždňa pod ich uvádzaciu cenu na 81 eur/akcia, v súlade s poklesom celého trhu, vo štvrtok predpoludním však vyskočila na 93 eur/akcia. To znamená trhovú hodnotu výrobcu luxusných športových áut približne 85 miliárd eur.

17:45 Šéf Slovenského plynárenského priemyslu Prokypčák odstúpil.

Šéf SPP Prokypčák odstúpil
Šéf Slovenského plynárenského priemyslu Prokypčák odstúpil. Hlavný dôvod vzdania sa funkcie Richarda Prokypčáka, generálneho riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu súvisel s pretrvávajúcimi nezhodami s Petrom Kremským(OĽANO) terajším... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

17:30Niekto v USA vyjadril želanie vidieť Rusko v NATO.

USA: Rusko chceme v NATO!
Niekto v USA vyjadril želanie vidieť Rusko v NATO. Bývalý poradca Bieleho domu Bolton vyhlásil, že USA potrebujú vstup Ruska do NATO. Keď Rusi chceli, oni nechceli... Spojené štáty by chceli vidieť Rusko, ktoré by sa mohlo stať členom NATO.... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Milan Laca

17:10 Britský princ William a jeho manželka Kate navštívili vo štvrtok Severné Írsko, kde sa stretli so zástupcami charitatívnych a komunitných organizácií. Zavítali tam po prvý raz od úmrtia kráľovnej Alžbety II. začiatkom septembra. TASR informuje na základe správ agentúry DPA a stanice BBC.

William sa po smrti svojej starej matky Alžbety II. stal následníkom britského trónu a jeho otec kráľ Karol III. mu udelil titul princ z Walesu.

17:00 Von der Lyenová by sa mala červenať! Počas štvrtkovej rozpravy v Európskom parlamente ohľadom situácie na východe Ukrajiny dospel europoslanec Miroslav Radačovský k jednoduchému záveru. Preto radšej ani nevyužil svoj rečnícky čas. Ukameňovali by ho!

Radačovský europoslancom: Za pravdu o východnej Ukrajine by ste ma ukameňovali! (VIDEO)
Von der Lyenová by sa mala červenať! Počas štvrtkovej rozpravy v Európskom parlamente ohľadom situácie na východe Ukrajiny dospel europoslanec Miroslav Radačovský k jednoduchému záveru. Preto radšej ani nevyužil svoj rečnícky čas. Ukameňovali by... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

16:45 Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico odmietol, že by za mimoriadnou schôdzou bola snaha zastrašovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Reagoval tak na tvrdenia SaS o snahe zastrašovať a o útokoch na vymožiteľnosť práva zo strany Smeru-SD. Poslanci vo štvrtok popoludní rokujú na mimoriadnej schôdzi iniciovanej Smerom-SD.

16:30 Policajná hliadka zadržala v Komárne prevádzača s nelegálnymi migrantmi. Hliadka kontrolovala vo štvrtok krátko po ôsmej hodine pri Monoštorskom moste vozidlo Opel Movano s maďarským evidenčným číslom. Jeho 33-ročný vodič, prevádzač z Ukrajiny, v ňom viezol 29 ľudí, medzi ktorými bolo aj osem detí do 15 rokov, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre. Prípad si prevzala Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii.
 

16:10 Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová otvorí v piatok 7. októbra o 10.00 h v Campus City, Staromestská 3 v Bratislave podujatie pod názvom Hacknime dezinformácie, na ktorom budú tímy z celého Slovenska hľadať digitálne riešenia zamerané na boj s dezinformáciami. Prvý zo série hackathonov sú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR. Na podujatí sa zúčastní generálny riaditeľ sekcie inovácií, strategických investícií a analýz MIRRI SR a Peter Balík, odborník na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti Gerulata technologies Tomáš Kriššák.

15:55 Bezpečnostný analytik a exšéf vojenskej rozviedky Andor Šándor je za jeho slová o mieri radom ľudí označovaný za „proruského švába“, teda človeka, ktorý šíri v záujme Ruska kremeľskú propagandu. Českému portálu extra.cz poskytol v posledných dňoch dva veľké rozhovory. Na ne reagovalo množstvo ľudí.

Exšéf vojenskej rozviedky Andor Šándor: Kto nechce rokovať s Ruskom, volá po vojne
Bezpečnostný analytik a exšéf vojenskej rozviedky Andor Šándor je za jeho slová o mieri radom ľudí označovaný za „proruského švába“, teda človeka, ktorý šíri v záujme Ruska kremeľskú propagandu. Českému portálu extra.cz poskytol v posledných dňoch... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

15:45 Otrava hubami môže zapríčiniť trvalé poškodenie orgánov, v najhoršom prípade aj smrť. Upozorňuje na to lekár Internej kliniky Nemocnice Agel Košice-Šaca Martin Vrško. Otrava hubami môže mať rôzne prejavy v rôznej časovej nadväznosti na ich konzumáciu. Za jednu z najdôležitejších zásad preto považuje konať čo najrýchlejšie a pri akýchkoľvek ťažkostiach po konzumácii húb radšej čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

15:35 Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce Smer-SD presadiť uznesenie k vyvodeniu zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK). Poslanci schválili program rokovania. Hlasovalo zaň 65 zo 128 prítomných poslancov, proti bolo 60, dvaja sa zdržali a jeden nehlasoval.

Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer-SD. Líder strany Robert Fico argumentoval tvrdeniami o deštrukcii právneho štátu a rôznych praktikách v OČTK. Žiada opatrenia a vyvodenie zodpovednosti voči vyšetrovateľom, prokurátorom a niektorým sudcom "za to, čo vystrájajú".
 

15:20 Predsedovia dvoch výborov Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, požiadali generálnu prokuratúru, aby preverila problémy so zásobovaním tylových zložiek ruských jednotiek vyslaných do vojny vedenej Ruskom na Ukrajine. Informovala o tom vo štvrtok britská stanica BBC.

Hlásenia o nedostatku zásob pre armádu, či o tom, že vôbec nie sú k dispozícii, sa začali aj v prokremeľských ruských médiách objavovať krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra tzv. čiastočnú mobilizáciu.

15:15 Majitelia rodinných domov v Brezne sa do 19. októbra môžu zapojiť do výzvy Strom do domu a vysadiť si tak v záhrade ovocný stromček, na ktorý plnou sumou prispeje mesto. Informovala o tom samospráva na svojej webstránke.

Vybrať si môžu z 12 druhov ovocných stromov a platí, že jeden strom pre jeden dom. Stačí vyplniť a odoslať elektronický formulár, alebo sa zastaviť na mestskom úrade u informátora a vyplniť ho tam. Po ich zozbieraní budú záujemcov informovať, v ktorom záhradnom centre si môžu vyzdvihnúť stromček. Dostanú aj stručný manuál výsadby a rady, ako sa oň čo najlepšie postarať.

15:00 Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár varuje, že ak Slovensko v roku 2023 vstúpi do rozpočtového provizória, zvyšovanie platov zdravotníkov, učiteľov, alebo iná sociálna pomoc bude vážne ohrozená. V takom prípade už súčasná vláda podľa neho nemá zmysel. Povedal to v diskusnej relácii Plus 7 dní Karty na stôl.

Kollár: Ak neprijmeme rozpočet, nastane TOTO
Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár varuje, že ak Slovensko v roku 2023 vstúpi do rozpočtového provizória, zvyšovanie platov zdravotníkov, učiteľov, alebo iná sociálna pomoc bude vážne ohrozená. V takom prípade už súčasná vláda... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

14:45 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej armáda za necelý týždeň znovu dobyla vyše 400 štvorcových kilometrov územia v južnej Chersonskej oblasti. Stalo sa po tom, čo Moskva túto oblasť - spolu s ďalšími troma okupovanými regiónmi Ukrajiny - vyhlásila za pripojenú k Rusku. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili od začiatku októbra vyše 400 štvorcových kilometrov v Chersonskej oblasti. Naše úspechy sú celkom presvedčivé. Smery (oslobodzovania) však nezverejníme," uviedla na online brífingu hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková.

14:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že je "ťažké povedať", či sa po vojenských úspechoch Ukrajiny zvýšilo riziko jadrovej vojny. Vyjadril však presvedčenie, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin by takúto eskaláciu neprežil. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

14:25 Slovenský plynárenský priemysel (SPP) neukončuje zmluvy z dôvodu vysokých cien elektriny a plynu na svetových trhoch so žiadnymi zákazníkmi v regulovaných segmentoch. Odberateľom v neregulovaných segmentoch však SPP nemôže dodávať elektrinu a plyn pod náklady, keďže by to spoločnosti spôsobovalo stratu a navyše je takéto konanie zakázané z hľadiska ochrany hospodárskej súťaže, uviedol SPP v reakcii na výzvu šéfa Výboru pre hospodárske záležitosti Národnej rady (NR) SR Petra Kremského (OĽANO). Ten poukázal na extrémne vysoké ceny, ktoré aktuálne SPP klientom v nových zmluvách ponúka.

14:10 Zranené dieťa, ktoré spolu s matkou a ďalším súrodencom zrazil na chodníku v Čadci opitý vodič, previezli na ďalšie vyšetrenia do Univerzitnej nemocnice v Martine (UNM). Matku už z nemocnice prepustili. TASR o tom informoval riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld.

"Dievčatko je hospitalizované na JIS oddelení kliniky deti a dorastu. Jeho stav je stabilizovaný, avšak vzhľadom na povahu zranení je nutný intenzívny lekársky dohľad," uviedla Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM. Riaditeľ nemocnice Dušan Krkoška verí, že ďalší priebeh liečby bude priaznivý.

13:45 Veľký deň pre Slovensko! Presne toto napísal v stredu 5.10. na sociálnej sieti Igor Matovič. Pochválil sa  rokovaním Ecofinu a prísľubom piatich miliárd z Bruselu. Jeho nadšenie však vôbec nezdieľa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ako je to naozaj s piatimi miliardami eur pre Slovensko? Matovič nevybavil nič, informuje europoslankyňa vo videu.

Nicholsonová zvozila Matoviča i Remišovú: Päť miliárd z ESF+? ZABUDNITE! (VIDEO)
Veľký deň pre Slovensko! Presne toto napísal v stredu 5.10. na sociálnej sieti Igor Matovič. Pochválil sa rokovaním Ecofinu a prísľubom piatich miliárd z Bruselu. Jeho nadšenie však vôbec nezdieľa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ako je to naozaj s... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

13:30 Od štvrtkového summitu očakávam, že stanovíme alebo sa začneme rozprávať o stratégii, ako chceme zabezpečiť bezpečnosť a mier pre občanov na kontinente Európy. Uviedol to predseda vlády Eduard Heger pred začiatkom summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorý sa koná v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

"Ak chcete budovať prosperitu, to je to, čo všetci chceme pre našich občanov, tak im potrebujete dať tú základnú hodnotu a to je práve mier. Mier je spojený s bezpečnosťou," konštatoval slovenský premiér.

13:10 Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa v Štúrove začal tradičný jarmok Šimona-Júdu. Predstavujú sa na ňom obchodníci s rôznym tovarom, pešia zóna patrí remeselníkom.

Nechýbajú stánky s gurmánskymi špecialitami, o dobrú náladu sa starajú hudobné skupiny rôznych žánrov. "Dva vynechané ročníky boli veľmi bolestivé, jarmočníci i mesto prišli o významný príjem. Neotvoril sa priestor pre oživenie priateľských stykov či stmeľovanie komunít," skonštatoval primátor Štúrova Eugen Szabó. Jedno z najvýznamnejších kultúrno-spoločenských podujatí mesta potrvá do nedele 9. októbra.

12:50Bývalý český hokejový brankár Dominik Hašek sa vyjadruje k vojne na Ukrajine. Hašek vo videu odsudzuje ruskú agresiu a následne protestuje proti účinkovaniu európskych hráčov v KHL.

Legenda Hašek: Zakážte prácu v krajine nepriateľa!
Bývalý český hokejový brankár Dominik Hašek sa vyjadruje k vojne na Ukrajine. Hašek vo videu odsudzuje ruskú agresiu a následne protestuje proti účinkovaniu európskych hráčov v KHL. Športová činnosť v nepriateľskej krajine má byť striktne ... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

12:45 Štrajk pilotov spoločnosti Eurowings prinútil nízkonákladové nemecké aerolínie zrušiť vo štvrtok stovky letov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Dcérska spoločnosť Lufthansy uviedla, že zrušenie približne polovice z 500 štvrtkových letov postihne desaťtisíce pasažierov. Vážne to zasiahne nielen Nemecko, ale aj letiská v Štokholme, Prahe alebo na Malorke.

Odborový zväz pilotov Vereinigung Cockpit ohlásil štrajk po  zastavení rokovania s vedením spoločnosti o zlepšení pracovných podmienok. Piloti žiadajú, aby sa znížil maximálny počet letových hodín.

12:30 Muhoozi Kainerugaba, syn ugandského diktátora Yoweri Museveniho, vyvolal rozruch pikantným chválospevom na Twitteri, v ktorom ponúkol veno 100 kráv za ruku novozvolenej talianskej premiérky Giorgie Meloniovej. Chvíľu sa aj vyhrážal, že v prípade odmietnutia jeho ponuky napadne Taliansko. Skoro ho však zarazil jeho otec - prezident.

Svadba alebo vojna! Syn ugandského diktátora ponúkol 100 kráv ako veno talianskej premiérke
Muhoozi Kainerugaba, syn ugandského diktátora Yoweri Museveniho, vyvolal rozruch pikantným chválospevom na Twitteri, v ktorom ponúkol veno 100 kráv za ruku novozvolenej talianskej premiérky Giorgie Meloniovej. Chvíľu sa aj vyhrážal, že v prípade... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

12:20 Americké spravodajské služby sa domnievajú, že atentát, pri ktorom v auguste zahynula Daria Duginová, dcéra ruského nacionalistického ideológa Alexandra Dugina, odobrili elementy zvnútra ukrajinskej vlády. Pre denník The New York Times (NYT) to uviedol nemenovaný zdroj. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy agentúry Reuters.

12:10 Vodičovi autobusu, ktorý zišiel z cesty a prevrátil sa na bok, alkohol v dychu nezistili. Informovala o tom polícia, ktorá už nehodu vyšetruje.
Došlo k nej vo štvrtok v katastri obce Bohunice v Levickom okrese. "Vodič zájazdového autobusu pravdepodobne zišiel pravým kolesom na nespevnenú krajnicu a autobus zviezlo vpravo do priekopy," informovala polícia.
V zájazdovom autobuse bolo v čase nehody 29 cestujúcich. Podľa polície bolo po ich vyslobodení zistené, že štyria sa sťažujú na bolesti v hrudi a boli prevezení na vyšetrenie. Katarína Križanová z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) upozornila, že pri nehode bolo ľahko zranených celkovo päť osôb.

12:00 Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš nevie o tom, že by niektorí poslanci OĽANO prítomní v Národnej rade (NR) SR boli aktuálne pozitívni na ochorenie COVID-19. Vie o niektorých, ktorí ochorenie prekonali. Deklaroval, že všetci dodržiavajú aktuálne platné nariadenia. Reagoval tak na informácie o viacerých pozitívnych poslancoch na rokovaní.

"Viem, že niektorí ochorenie COVID-19 prekonali. Tí, ktorí majú podozrenie alebo sa necítia v poriadku, chodia len na hlasovania a majú respirátory. Presný počet neviem povedať," uviedol Šipoš s tým, že informáciu o prípadných pozitívnych prípadoch preverí. "Pokiaľ mám informácie, kolegovia, ktorí sa necítia dobre, pre istotu nosia respirátor a dodržiavajú platnú legislatívu," dodal.

11:43 Na Slovensku by mohol pribudnúť nový pamätný deň. Išlo by o Deň obetí pandémie COVID-19, ktorý by pripadal na 6. marca.

Na Slovensku pribudne pamätný deň
Pribudnúť má nový pamätný deň, 6. marec by mohol byť deň obetí pandémie. Na Slovensku by mohol pribudnúť nový pamätný deň. Išlo by o Deň obetí pandémie COVID-19, ktorý by pripadal na 6. marca. Vyplýva to z novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:34 V Drážďanoch pre nález leteckej bomby evakuovali vyše 3000 ľudí
Približne 3300 obyvateľov nemeckého mesta Drážďany úrady vyzvali, aby po náleze leteckej bomby z obdobia druhej svetovej vojny opustili svoje domovy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.
Polícia v oblasti nálezu s ampliónmi upozorňovala ľudí na plánované zneškodnenie bomby. Pre ľudí, ktorí nemajú inú možnosť dočasného ubytovania, vytvorila núdzové prístrešky.
Bombu s hmotnosťou 250 kilogramov objavili v stredu počas stavebných prác. Pyrotechnici sa ju pokúsia zneškodniť v priebehu dňa.

11.20 Kontroly na hranici so Slovenskom predlžuje aj Rakúsko
Rakúsko predĺži dočasné kontroly na hranici so Slovenskom o ďalších 20 dní, do 28. októbra. Oznámil to vo štvrtok rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Rovnaké opatrenie avizovalo vo štvrtok aj Česko. 

Kontroly na hranici so Slovenskom predlžuje aj Rakúsko
Rakúsko predĺži dočasné kontroly na hranici so Slovenskom o ďalších 20 dní, do 28. októbra. Oznámil to vo štvrtok rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Rovnaké opatrenie avizovalo vo štvrtok aj Česko. TASR informáciu prevzala od agentúry... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

10:50 Štefan Harabin sa ozval. Bývalý minister vnútra a sudca Najvyššieho súduvo svojom príspevku okomonetoval nedeľnú nehodu Dušana Dědečkas tragickými následkami. V súvislosti s udalosťou označil Lipšica označil ako ideálny vzor pre nezodpovedných vodičov, jeho vlna kritiky sa zniesla aj na Borisa Kollára, ktorý Lipšica vymenoval do funkcie.

Harabin sa ozval a napadol Lipšica! (VIDEO)
Štefan Harabin sa ozval. Bývalý minister vnútra a sudca Najvyššieho súdu vo svojom príspevku okomonetoval nedeľnú nehodu Dušana Dědečka s tragickými následkami. V súvislosti s udalosťou označil Lipšica označil ako ideálny vzor pre nezodpovedných... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

10:45 Koalícia ukázala seniorom, že nie sú jej voliči. Z petície takmer s 184.000 podpismi urobila zdrap papiera. Uviedol to Michal Kotian, predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS).

Podľa JDS je tohtoročná pomoc štátu pre seniorov absolútne nedostatočná. Ak by súčasná vláda nezrušila plnohodnotný 13. dôchodok, mohli iba z neho dostať seniori tento rok pomoc nie 250 miliónov eur, ale až 700 miliónov eur.

10:40 Aktuálne problémy v ochrane lesa rozoberajú v týchto dňoch odborníci vo Vysokých Tatrách na medzinárodnej konferencii. Na podujatí, ktoré je určené širokému okruhu vlastníkov a užívateľov lesa, odborným lesným hospodárom, pracovníkom štátnej správy, školstva či zástupcom lesníckych inštitúcií, sa zúčastňuje takmer 200 ľudí. TASR informoval Igor Viszlai, hovorca Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ktoré konferenciu organizuje.

Ako uviedol, cieľom je v prvom rade poskytnúť aktuálne informácie o problémoch ochrany lesa tak, ako ich registrovala v uplynulom roku sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Národné lesnícke centrum – Lesnícka ochranárska služba (NLC-LOS) v Banskej Štiavnici.

10:30 Žilinská krajská polícia žiada verejnosť o pomoc v súvislosti so stredajšou (5. 10.) nehodou v Čadci, kde opitý 37-ročný vodič zrazil na chodníku matku s dvomi deťmi. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Verejnosť môže polícii poskytnúť audiovizuálny záznam z kamery vo vozidle, na ktorom by mohol byť zaznamenaný priebeh dopravnej nehody či jazda pred ňou. Zaslať ho môže prostredníctvom súkromnej správy na stránke na sociálnej sieti Polícia SR - Žilinský kraj, na mailovú adresu [email protected] či odovzdať osobne na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru.

10:20 Rakúsko predĺži dočasné kontroly na hranici so Slovenskom o ďalších 20 dní, do 28. októbra. Oznámil to vo štvrtok rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Rovnaké opatrenie avizovalo vo štvrtok aj Česko. TASR informáciu prevzala od agentúry APA.

10:15 V katastri obce Bohunice v Levickom okrese došlo k nehode autobusu, ktorý skončil mimo cesty. Informoval o tom Hasičský a záchranný zbor.

AKTUALIZOVANÉ- ŠIALENÝ týždeň na cestách! Pri Leviciach sa prevrátil autobus s ľuďmi
ŠIALENÝ týždeň na cestách! Po tragickej nehode v Bratislave sa v obci Bohunice v okrese Levice mal prevrátiť autobus. Vo vnútri sa malo nachádzať asi tridsať cestujúcich. Ako prvý o tom informoval portál Startitup. Podľa predbežných informácií k... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

10:05Obedy bez riešení a ešte aj s jalovými rečami! Takto nazval generál vo výslužbe Jozef Viktorín utorkové stretnutie ministrov vnútra Česka, Maďarska, Rakúska a Slovenska. Organizácia obeda pre ministrov vnútra následné vyjadrenia podľa neho svedčia o neschopnosti Mikulca situáciu riešiť.

Viktorín o Mikulcovi: Jeho rešenie migrácie je do neba volajúca hlúposť!
Obedy bez riešení a ešte aj s jalovými rečami! Takto nazval generál vo výslužbe Jozef Viktorín utorkové stretnutie ministrov vnútra Česka, Maďarska, Rakúska a Slovenska. Organizácia obeda pre ministrov vnútra následné vyjadrenia podľa neho svedčia... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

10:10 Prostredníctvom 1531 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu (5. 10.) na Slovensku 489 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na svojom webe.

V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 762 pacientov.

9:50 Štatistiky opitých šoférov za volantom nepopustia, v poslednom období výrazne narastajú. Potenciálne riziko následnej tragédie sa následne zvyšuje. Mnohým zbytočným úmrtiam sa dalo skutočne zabrániť, keby sa vodiči správali disciplinovane, čiže rešpektovali pravidlá cestnej premávky. Vodiči pozor, nafúkať môžete pri bežnej policajnej kontrole, aj vtedy, ak ste skonzumovali niektorú z nasledovných druhov potravín.

Vodiči pozor! Nafúkať môžete aj po konzumácii bežných potravín
Štatistiky opitých šoférov za volantom nepopustia, v poslednom období výrazne narastajú. Potenciálne riziko následnej tragédie sa následne zvyšuje. Mnohým zbytočným úmrtiam sa dalo skutočne zabrániť, keby sa vodiči správali disciplinovane, čiže... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

9:40 SaS nepodporí otvorenie mimoriadnej schôdze, na ktorej chce Smer-SD presadiť uznesenie týkajúce sa vyvodenia zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK). Liberáli hovoria o snahe zastrašovať tieto orgány a o útokoch na vymožiteľnosť práva zo strany Smeru-SD.

SaS nepodporí mimoriadnu schôdzu iniciovanú Smerom-SD
SaS nepodporí otvorenie mimoriadnej schôdze, na ktorej chce Smer-SD presadiť uznesenie týkajúce sa vyvodenia zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK). Liberáli hovoria o snahe zastrašovať tieto orgány a o útokoch na... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

9:15 Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 12. rokovací deň novelou zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení. Predniesol ju nový minister školstva Ján Horecký.

Cieľom novely je zohľadnenie transformácie školských zariadení výchovného poradenstva a prevencie, ktorá nastane 1. januára 2023, v rámci nastavenia ich financovania a zberu údajov. Návrh ráta aj s doplnením možnosti prideľovania finančných prostriedkov z kapitoly ministerstva školstva pre školy a školské zariadenia, ktorých zriaďovateľom je regionálny úrad školskej správy. A to aj na nehnuteľnosti a dofinancovanie výdavkov financovaných z iných zdrojov, ako je štátny rozpočet.

Popoludní čaká poslancov tradičná hodina otázok. Po nej príde na rad mimoriadna schôdza, ktorú inicioval Smer-SD. Chce na nej presadiť uznesenie k vyvodeniu zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK).

09:00 Tento rok bol v najľudnatejšom austrálskom meste Sydney najvlhkejším za posledných 70 rokov, pričom do konca roka zostáva ešte približne 86 dní. S odvolaním sa na štátny meteorologický úrad o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Sydney zaznamenalo rekordne najvyšší ročný úhrn zrážok, keď ich tam do štvrtkového rána padlo vyše 27 milimetra.

8:45 V stredu 5. októbra bol na Deaflympijsky výbor Slovenska doručený rukou písaný list od právneho zástupcu Dušana Dědečka. Oznamuje v ňom svoju abdikáciu z funkcie generálne sekretára, informuje TV JOJ.

Dědeček sa vzdáva funkcie. Prečítajte si list, ktorý poslal na Deaflympijsky výbor
V stredu 5. októbra bol na Deaflympijsky výbor Slovenska doručený rukou písaný list od právneho zástupcu Dušana Dědečka. Oznamuje v ňom svoju abdikáciu z funkcie generálne sekretára, informuje TV JOJ. Celý list Dušana Dědečka: Vážení... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

8:30 Ceny ropy sa vo štvrtok držia blízko trojtýždňového maxima, ale zdá sa, že ich rast sa zastavil. Trhy totiž vyčkávajú na jasnejšie informácie o tom, ako chce aliancia OPEC+ realizovať masívne zníženie ťažby, ako aj na reakciu USA na tento krok.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci v stredu (5. 10.) oznámili, že znížia dodávky o 2 milióny barelov denne, aby čelili nedávnemu poklesu cien ropy. Odolali tak tlaku zo strany Spojených štátov na zvýšenie ponuky.

8:15 Sociálnymi sieťami sa šíria satirické príspevky s návrhom, aby sa Česi zmocnili ruskej exklávy Kaliningrad. Jeden z nich zdieľal aj český poslanec Tomáš Zdechovský, za čo si vyslúžil kritiku ruských médií.

Sociálnymi sieťami sa šíria satirické príspevky o českej anexii Kaliningradu
Sociálnymi sieťami sa šíria satirické príspevky s návrhom, aby sa Česi zmocnili ruskej exklávy Kaliningrad. Jeden z nich zdieľal aj český poslanec Tomáš Zdechovský, za čo si vyslúžil kritiku ruských médií. "Čas rozdeliť Kaliningrad, aby naši... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Zdroj: Facebook

8:10 Severná Kórea vo štvrtok uviedla, že nedávne odpálenia rakiet boli odpoveďou na spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Pchjongjang zároveň obvinil Washington z eskalácie napätia na Kórejskom polostrove. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že odpálenia rakiet sú "spravodlivými protiopatreniami Kórejskej ľudovej armády proti spoločným cvičeniam Južnej Kórey a USA, ktoré eskalujú vojenské napätie na Kórejskom polostrove".      

8:00 V regiónoch na strednom a východnom Slovensku sa môže vo štvrtok ráno vyskytnúť hmla. Výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) platí do 10.00 h. SHMÚ o tom informuje na webovej stránke.

Ojedinele sa očakáva výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornili meteorológovia.

7:45 Šetrite, kde sa dá! Vyzýva štát Slovákov a žiada ich o pomoc. Nič sa nedá robiť, spotrebu energie musia znížiť aj verejné budovy. Pred pár dňami prešiel v parlamente zákon, ktorý prikazuje verejným budovám znížiť spotrebu od 1. októbra 2022 o 15 percent.

Do práce v kožuchu! Vláda predviedla desatoro šetrenia
Šetrite, kde sa dá! Vyzýva štát Slovákov a žiada ich o pomoc. Nič sa nedá robiť, spotrebu energie musia znížiť aj verejné budovy. Pred pár dňami prešiel v parlamente zákon, ktorý prikazuje verejným budovám znížiť spotrebu od 1. októbra 2022 o 15... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

7:30 Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý sa v novembrových parlamentných voľbách bude uchádzať o znovuzvolenie, musel v stredu predčasne odísť z náboženskej ceremónie v jeruzalemskej synagóge po tom, ako mu prišlo nevoľno. Jeho stav sa však neskôr zlepšil, uviedol expremiérov úrad.

Netanjahu, ktorý sa v októbri dožíva 73 rokov, sa v Jeruzaleme zúčastňoval na modlitbách, ktoré sú súčasťou židovského sviatku Jom Kippur, avšak "necítil sa dobre". Následne podstúpil viacero testov, ktorých výsledky boli v poriadku. "Teraz sa už cíti dobre," uviedla jeho kancelária. Dodala však, že Netanjahu "plánuje ísť na vyšetrenia do nemocnice", aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti.

Izraelské médiá uviedli, že Netanjahu pociťoval bolesti hrudníka.(tasr)      

07:15 Ukrajinská armáda oslobodila ďalšie tri Ruskom okupované obce v južnej Chersonskej oblasti. V stredu to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Novovoskresenske, Novohryhorivka a Petropavlivka... boli oslobodené za uplynulých 24 hodín," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. Dodal, že ukrajinská protiofenzíva pokračuje. (tasr)

07:10 Vo Francúzsku v rámci opatrení, ktorých cieľom je šetriť energiami, odstavia na toaletách vo verejných budovách teplú vodu a obce budú musieť znížiť teplotu v plavárňach o jeden stupeň Celzia. V stredu o tom informovalo francúzske ministerstvo energetiky.

Vo Francúzsku v rámci šetrenia odstavia teplú vodu vo verejných budovách
Vo Francúzsku v rámci opatrení, ktorých cieľom je šetriť energiami, odstavia na toaletách vo verejných budovách teplú vodu a obce budú musieť znížiť teplotu v plavárňach o jeden stupeň Celzia. V stredu o tom informovalo francúzske ministerstvo... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

07:00 Dobré ráno, meniny má Natália.

Predpoveď počasia pre Slovensko na štvrtok 6. októbra
Dobré ráno, meniny má Natália. Počasie na dnes: Prevažne oblačno. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C. Na strednom Slovensku prevažne... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr