Západ nesmie preukázať strach z Putinovej politiky, lebo by to smerovalo k jednej veľkej tragédií
05 | 10 | 2022 I Emanuel Orban

Ruský prezident Vladimír Putin so svojou kremeľskou administratívou vyslal pred pár dňami svetu jasný signál, že v prípade výrazného bezbrehého zasahovania do vojenského konfliktu na Ukrajine  sú ochotní použiť jadrové zbrane. Tento akt by logicky viedol k nedozerným následkom v globálnom meradle. Preto treba zvoliť inú taktiku, ktorú načrtáva významný odborník na zahraničnú politiku Ian Bond z Centra pre európsku reformu v podcaste Doomsday Watch.

Základ je nedráždiť ruského medveďa

Ruský prezident nesmie vidieť strach európskych lídrov, lebo potom danú vec zneužije vo svoj prospech, povedal Bond: „Nič nie je pre Putina tak provokatívne ako slabosť, takže čím viac Západ hovorí ´bojíme sa, že Rusko môže použiť jadrové zbrane', tým je pravdepodobnejšie, že Putin bude pokračovať vo vyhrážaní sa použitím jadrových zbraní - a možno dokonca použije jednu alebo dve, aby ukázal, že to myslí naozaj vážne."

Rozpútanie jadrového konfliktu je skôr nepravdepodobné, no nedá sa jednoznačne vylúčiť, no Putinovi by to bolo na ešte väčšiu škodu veci. Podľa Bonda opatrnosť v podobe zachovania chladnej hlavy má svoju logiku, čiže neustále strašenie nikam nevedie: „Nielenže Rusi nijako zvlášť nereagovali na útoky na Kryme, ale dokonca ani na absolútne nespornom území, v Belgorodskej oblasti - tam došlo k ukrajinským úderom a Rusi na to nereagovali nijako zvlášť odlišne. Mali by sme prestať strašiť bubákom, že ak Ukrajinci vyženú Rusov, tí okamžite udrú jadrovými zbraňami, tomu jednoducho neverím." uvádza na margo danej situácie Bond.

Katastrofické scenáre generála Šándora: Rus ešte nenasadil tú najťažšiu silu
Hlas generála Andora Šándora je jeden z tých, ktoré nie sú v konflikte Ruska a Ukrajiny na žiadnej zo strán. Dlhodobo sa na konflikt pozerá nezaujato a s chladnou hlavou. V podobnom duchu sa nesú aj jeho názory. Boli to Rusi? "Západný svet ukázal... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Rusi majú zbrojársky priemysel na vysokej úrovni v porovnaní s Ukrajinou

Ruské ministerstvo obrany už vyše tri desaťročia spolupracuje pri výrobe obranných technologických komponentov so zahraničím(napr. Irán - bezpilotné lietadlá). Ukrajincom sú hrdzavé pušky absolútne na nič. Týždenník Trend to odôvodňuje nasledovným konštatovaným tvrdením: ...“Pre Putina nebude ľahké zvýšiť výrobu techniky. Takže budete vyťahovať zo skladov staršiu a staršiu výstroj, ktorej uvedenie do akéhokoľvek stavu na použitie trvá čoraz dlhšie a nevyrovná sa modernejším zbraniam, ktoré NATO dodáva Ukrajine.“

Reči o tom, že Čínania sa zapoja do rusko-ukrajinského konfliktu sú málo pravdepodobné. Mohli to už síce dávno spraviť, no doteraz tak neučinili. Putinove straty sú už aj tak veľké, preto podľa zahraničnopolitického experta čím skôr ruský prezident ustúpi od mobilizácie, nakoľko to k ničomu nevedie, len k tragédii: „Ale dosiahne Putin rozhodujúci prielom smerom na Kyjev tým, že pošle do mlynčeka na mäso ďalších 100-tisíc mužov? Nie, nemyslím si to,"  píše v závere Bond.

Rusko varuje USA: Bude to dlhé krviprelievanie a nové obete
Rozhodnutie USA poslať Ukrajine viac vojenskej pomoci "zvyšuje nebezpečenstvo priameho vojenského stretu" medzi Ruskom a Západom, varovala Moskva. Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov povedal, že ide o "bezprostrednú hrozbu" pre Moskvu,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.