Rusko varuje USA: Bude to dlhé krviprelievanie a nové obete
05 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Rozhodnutie USA poslať Ukrajine viac vojenskej pomoci "zvyšuje nebezpečenstvo priameho vojenského stretu" medzi Ruskom a Západom, varovala Moskva.

Ruský veľvyslanec v USA  Anatolij Antonov povedal, že ide o "bezprostrednú hrozbu" pre Moskvu, pričom USA označil za "účastníka konfliktu", informuje BBC News.

Iba pred pár hodinami USA oznámili informáciu o ďalších 625 miliónov dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine. 

Dlhé krviprelievanie a nové obete

Ukrajinské jednotky v posledných týždňoch výrazne postúpili na severovýchode a juhu krajiny. Pokročilým americkým zbraniam boli pripisované zásluhy na tom, že pomohli Ukrajine vybudovať hybnú silu proti okupačným ruským silám. Najnovší americký hardvér obsahuje ďalšie štyri vysoko presné raketové systémy Himars.

Celkovo Washington vyčlenil takmer 17 miliárd dolárov na vojenskú podporu Kyjevu od invázie ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februára.

Kto teda rozdúchava jadrovú vojnu? Pentagon nie...
NATO varovalo spojencov pred možnými ruskými jadrovými testami v Čiernom mori. Severoatlantická aliancia sa obáva, že Rusko môže vykonať jadrové testy v Čiernom mori, píše The Times. Moskva opakovane vylúčila možnosť použitia jadrových zbraní... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Milan Laca

Antonov vo vyhlásení varoval, že rozhodnutie USA „pokračovať v pumpovaní kyjevského režimu ťažkými zbraňami iba zabezpečuje Washingtonu štatút účastníka konfliktu“.

Povedal, že by to malo za následok "dlhé krviprelievanie a nové obete". "Vyzývame Washington, aby zastavil svoje provokatívne akcie, ktoré by mohli viesť k najvážnejším následkom," povedal ruský veľvyslanec.

Po tom, čo Rusko v posledných týždňoch utrpelo sériu porážok na bojisku na Ukrajine, prisľúbilo, že sa bude brániť všetkými dostupnými prostriedkami – nevylučuje použitie svojich jadrových zbraní.

Putin podpísal zákony o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov k Ruskej federácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP. Ide o krok, ktorým šéf Kremľa zavŕšil formálnu anexiu ukrajinského územia,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Anexia podpísaná, čo bude ďalej?

Moskva tiež presadzuje anexiu štyroch ukrajinských regiónov: Donecka a Luhanska na východe a Chersonu a Záporožia na juhu.

Varovanie Antonova prichádza krátko po tom, ako americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová rokovali o ďalšej vojenskej spolupráci s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Biely dom vo vyhlásení zdôraznil, že „Spojené štáty nikdy neuznajú ruskú anexiu ukrajinského územia. "Prezident Biden sa zaviazal pokračovať v podpore Ukrajiny, ktorá sa bude brániť pred ruskou agresiou tak dlho, ako to bude potrebné."

Vo vyhlásení sa uvádza, že nový balík vojenskej pomoci zahŕňal "Himary, delostrelecké systémy a muníciu a obrnené vozidlá".

Na zasiahnutie ruských cieľov, ako sú veliteľské stanoviská a sklady munície, bol použitý americký raketový systém HIMARS – High Mobility Artillery Rocket System. Bol tiež použitý na cielenie mostov, vrátane tých na prístupe k Ruskom okupovanému Cherson, ktorý sa Ukrajina snaží získať späť.

Aleksandar Vučič: Situácia je strašná a bude horšia!
Srbský prezident Aleksandar Vučič, maďarský premiér Viktorom Orbánom a rakúsky kancelár Karl Nehammer sa stretli a diskutovali, aby spolu diskutovali o otázkach, ktorým musia čeliť. A nielen oni! Čelí im celá Európa. Srbský prezident tvrdí, že... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik