4.10. Aktuálne! Z minúty na minútu
04 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:00 NATO varovalo spojencov pred možnými ruskými jadrovými testami v Čiernom mori. 

Kto teda rozdúchava jadrovú vojnu? Pentagon nie...
NATO varovalo spojencov pred možnými ruskými jadrovými testami v Čiernom mori. Severoatlantická aliancia sa obáva, že Rusko môže vykonať jadrové testy v Čiernom mori, píše The Times. Moskva opakovane vylúčila možnosť použitia jadrových zbraní... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Milan Laca

20:40 Predseda Smeru-SD Robert Fico je pripravený okamžite rokovať so všetkými opozičnými stranami o konaní predčasných volieb. Prehlásil to na TB po odvolávaní ministra financií.

Robert Fico: Sme pripravení rokovať už dnes (+video)
Predseda Smeru-SD Robert Fico je pripravený okamžite rokovať so všetkými opozičnými stranami o konaní predčasných volieb. Prehlásil to na TB po odvolávaní ministra financií. "Vážení priatelia, dnešné hlasovanie o nedôvere Igorovi Matovičovi... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Eka Balašková

20:20 Vo výstavisku Incheba Expo Bratislava v utorok otvorili 25. ročník Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus – Akadémia Bratislava 2022. Veľtrh môžu študenti či pedagógovia navštíviť do štvrtka (6. 10.). TASR o tom informoval jeho manažér Pavel Mikula.

"Návštevu veľtrhu možno odporučiť študentom tretieho aj štvrtého ročníka stredných škôl všetkých zameraní aj ich pedagógom a výchovným poradcom," podotkol Mikula.

20:10 Premiér SR Eduard Heger a nový veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam Rana sa zhodli, že vzťahy medzi oboma krajinami sú bezproblémové. Urobili tak v rámci utorkového stretnutia na Úrade vlády (ÚV) SR. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor úradu.  

Hovorili spolu o aktuálnej energetickej kríze, pričom predseda slovenskej vlády objasnil novému veľvyslancovi situáciu na Slovensku.

"Slovensko je zodpovedný spojenec a partner v NATO a EÚ, ale pri riešení energetickej krízy potrebujeme podporu nielen z Bruselu, ale aj z Washingtonu," povedal Heger.

19:50 Minister hospodárstva Karel Hirman v utorok na spoločnom stretnutí uistil prezidentku Zuzanu Čaputovú, že dostupnosť energií na Slovensku bude zabezpečená. Ich cena bude nastavená pre domácnosti, verejné inštitúcie, malých podnikateľov aj veľkoodberateľov tak, aby sa nedostali do problémov. Prezidentka to v utorok uviedla na sociálnej sieti.

Prezidentka rokovala s ministrom hospodárstva o opatreniach v energetike
Minister hospodárstva Karel Hirman v utorok na spoločnom stretnutí uistil prezidentku Zuzanu Čaputovú, že dostupnosť energií na Slovensku bude zabezpečená. Ich cena bude nastavená pre domácnosti, verejné inštitúcie, malých podnikateľov aj... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

19:30Srbský prezident Aleksandar Vučič, maďarský premiér Viktorom Orbánom a rakúsky kancelár Karl Nehammer sa stretli a diskutovali, aby spolu diskutovali o otázkach, ktorým musia čeliť. A nielen oni! Čelí im celá Európa. Srbský prezident tvrdí, že situácia je strašná, bude horšie a vyzýva k posilneniu eura.

Aleksandar Vučič: Situácia je strašná a bude horšia!
Srbský prezident Aleksandar Vučič, maďarský premiér Viktorom Orbánom a rakúsky kancelár Karl Nehammer sa stretli a diskutovali, aby spolu diskutovali o otázkach, ktorým musia čeliť. A nielen oni! Čelí im celá Európa. Srbský prezident tvrdí, že... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

19:10 Ukrajinské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že jeho jednotky obsadili strategicky dôležitú obec Davydiv Brid v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Boje o túto obec trvali niekoľko mesiacov, informuje TASR.

Podľa britskej stanice BBC ukrajinské ministerstvo zverejnilo na platforme Twitter video so záznamom, ako vojaci  35. brigády ukrajinskej námornej pechoty vztyčujú ukrajinskú vlajku v tejto lokalite. Vo vyhlásení sa uvádza, že námorná pechota "sa pohybuje smerom k Čiernemu moru."

19:00 Pentagon predpovedal veľkú porážku ruských ozbrojených síl v Chersone.

USA: Rusko utrpí veľkú porážku!
Pentagon predpovedal veľkú porážku ruských ozbrojených síl v Chersone. Americký Pentagon vyhlásil, že nové ruské straty v Chersonskom smere sa čoskoro zmenia na veľkú porážku, ktorá poskytne Ukrajine defenzívnu pozíciu tvárou v tvár krutým bojom,... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Milan Laca

18:45 Vo veku 90 rokov zomrela v utorok ráno miestneho času americká country speváčka Loretta Lynnová. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americké médiá.

Podľa vyhlásenia speváčkinej rodiny, ktoré získali noviny Los Angeles Times, zomrela v spánku na svojom ranči v Hurricane Mills v štáte Tennessee.

18:20 Eduard Heger, premiér Slovenskej republiky vyzýva na sociálnej sieti, aby sa nezneužívala tragédia na burcovanie vášní. Dôrazne sa ohradzuje voči tomu, aby protokolárne prijatie členov Deaflympijského výboru Slovenska na úrade vlády, bolo v súvislosti s tragickou nehodou v Bratislave zneužívané na výrobu senzácie zo strany bulvárnych a dezinformačných médií a vysvetľuje.

Eduard Heger sa dôrazne ohradil! Píše o účelových klamstvách
Eduard Heger, premiér Slovenskej republiky vyzýva na sociálnej sieti, aby sa nezneužívala tragédia na burcovanie vášní. Dôrazne sa ohradzuje voči tomu, aby protokolárne prijatie členov Deaflympijského výboru Slovenska na úrade vlády, bolo v... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

18:10 Európa sa môže tento rok vyhnúť katastrofe spôsobenej nedostatkom plynu, keďže vidno, že spotreba energií sa znižuje a zásoby rastú, budúci rok však môže byť horší. Uviedol to v utorok Ben Luckock, šéf divízie pre obchodovanie s ropou v obchodnej spoločnosti Trafigura. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:00 Vo veku 74 rokov zomrela herečka a pedagogička Táňa Hrivnáková. V utorok o tom informovala RTVS. Jej osobnosť si pripomenie v stredajšom (5. 10.) vysielaní.

Na Dvojke o 10.20 h odvysiela rozprávku Zlatá runa, v ktorej herečka stvárnila hlavnú úlohu.

Táňa Hrivnáková sa narodila 25. septembra 1948 v Rožňave.

17:55 Fínske prístavné mesto Kotka odstránilo v utorok poslednú verejne vystavenú sochu boľševického vodcu Vladimira Iľjiča Lenina vo Fínsku. Stalo sa tak po tlaku zo strany tamojších obyvateľov, ktorí o odstránenie sochy žiadali po vypuknutí vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP.

17:45 Premiér Eduard Heger (OĽANO) a nový veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam Rana sa zhodli, že vzťahy medzi našimi krajinami sú bezproblémové. Urobili tak v rámci utorkového stretnutia na Úrade vlády (ÚV) SR. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor úradu. 

Hovorili spolu o aktuálnej energetickej kríze, pričom predseda vlády objasnil novému veľvyslancovi situáciu v krajine. "Slovensko je zodpovedný spojenec a partner v NATO a EÚ, ale pri riešení energetickej krízy potrebujeme podporu nielen z Bruselu, ale aj z Washingtonu," povedal Heger.

17:30 Ukrajina odmieta ruské dekréty o pričlenení nových území.

Ukrajina neuznala anexiu
Ukrajina odmieta ruské dekréty o pričlenení nových území. Prezident Volodymyr Zelenskyj odmieto dekréty Vladimira Putina, týkajúce sa uznania nezávislého Krymu, takzvanej Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej republiky, ako aj... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Milan Laca

17:25 Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, má byť dávka tento rok vyplatená aj druhýkrát. V novembri však jeho výška bude krátená, a to koeficientom 0,7. Vyplýva to z novely zákona o 13. dôchodku, ktorú v utorok posunulo plénum Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Dôchodcovia majú dostať 13. dôchodok aj v novembri, bude však krátený
Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, má byť dávka tento rok vyplatená aj druhýkrát. V novembri však jeho výška bude krátená, a to koeficientom 0,7. Vyplýva to z novely zákona o 13. dôchodku, ktorú v utorok posunulo plénum Národnej rady (NR)... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

17:20 Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. Počíta s tým novela zákona o energetike, ktorú v utorok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Účelom návrhu zákona je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu," uviedol rezort hospodárstva.

17:10 Povinnosti, odmeňovanie, predpoklady na výkon práce, špecifiká pracovného pomeru, ale aj ostatné náležitosti pracovnoprávnych vzťahov profesionálnych náhradných rodičov vyrieši zákon z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Právnu normu v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR hlasmi všetkých 133 prítomných poslancov. Súčasné postavenie profesionálneho náhradného rodiča je podľa návrhu neudržateľné a spôsobuje problémy zamestnancom aj zamestnávateľom.

"Predkladaný návrh zákona má za cieľ upraviť právne vzťahy pri vykonávaní práce profesionálneho náhradného rodiča," uviedol rezort práce v dôvodovej správe. Napríklad aktuálne riešenie postavenia profesionálnych náhradných rodičov použitím Zákonníka práce ako domáckych zamestnancov sa podľa rezortu neosvedčuje. Zákon preto spresňuje, aby sa všeobecne na profesionálnych náhradných rodičov vzťahoval Zákonník práce, ale s osobitnou právnou úpravou určitých otázok pracovnoprávnych vzťahov v navrhovanom zákone o profesionálnych náhradných rodičoch.

17:00 Trenčianske múzeum v Trenčíne začalo s údržbou drevených šindľov na strechách objektov Trenčianskeho hradu. Ochranným impregnačným náterom ošetria šindle na strechách 5. brány, letnej veže, delovej bašty, mlynskej veže, kaplnky, južného opevnenia a na streche Kostnice (Karner sv. Michala). Informoval o tom riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

16:45  Polícia navrhuje väzbu pre opitého vodiča, ktorý spôsobil v nedeľu (2. 10.) tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami. Obvinili ho z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
 

16:30 „Nežijeme v demokratickom štáte, ak hovorenie nepohodlných informácií sa považuje za zločin,“ hovorí, okrem iného Eduard Chmelár, hosť relácie Bez cenzúry

Chmelár: Slovensko má našliapnute na ťažkú diktatúru!
Hosťom relácie BEZ CENZÚRY Rasťa Ekkerta bol historik a politický analytik Eduard Chmelár. V relácii sa pýta, či je vhodné kvôli západným cieľom na Ukrajine riskovať jadrový konflikt a dokonca aj tretiu svetovú vojnu. Stanoviská nie len... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

16:20 Ministerstvo školstva si bude vyžadovať riešenie problémov, ktoré neznesú odklad. Od nového šéfa rezortu školstva Jána Horeckého sa v prvom rade očakávajú odpovede na existenčné otázky škôl spojené s energetickou krízou. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore pri jeho menovaní.

Poukázala na to, že regionálne školy avizovali vážne problémy s platením rastúcich cien energií, vysoké školy chcú zastaviť vyučovania na deň študentstva a reformy z plánu obnovy sú v neistote. "Celá spoločnosť sa zhodujeme na tom, že si nemôžeme dovoliť zavreté školy a ďalšiu absenciu výučby," apelovala prezidentka.

16:10 Fakultná nemocnica (FN) v Nitre eviduje k 4. októbru 78 výpovedí lekárov, ktoré boli podané v rámci iniciatívy Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Pre TASR to uviedla hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec

Podľa jej slov je skladba lekárov, ktorí podali výpovede, podobná ako v iných slovenských nemocniciach. "Sú to medicínske oblasti ako kardiológia, ortopédia, traumatológia, neurológia, anestéziológia, gynekológia, onkológia a pediatria," povedala.

Vedenie FN už so zástupcom LOZ rokovalo o ďalšom postupe. "Rokovania sú korektné, vedenie nemocnice si uvedomuje, že strata akéhokoľvek lekára je oslabením pracovného kolektívu," dodala Kubinec.

15:55 Strana Za ľudí, prostredníctvom svojho člena Juraja Šeligu poslala Igorovi Matovičovi a hnutiu OĽaNO odkaz. Týka sa odvolávania Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Ľudia si názor spravili. 

Alibistický postoj strany Za ľudí k odvolávaniu Igora Matoviča
Strana Za ľudí, prostredníctvom svojho člena Juraja Šeligu poslala Igorovi Matovičovi a hnutiu OĽaNO odkaz. Týka sa odvolávania Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Ľudia si názor spravili. "Postaviť sa do jedného radu s Robertom Ficom,... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

15:45 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci vymenovala nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého. Doteraz bol vedením rezortu školstva dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO).

Slovensko má nového ministra školstva
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci vymenovala nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého. Doteraz bol vedením rezortu školstva dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). Horecký pôsobil ako... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

15:25  Mesto Štúrovo upozorňuje vodičov na dopravné uzávery centra mesta a priľahlých ciest, ale aj na zmenu organizačného poriadku prímestskej, medzištátnej a mestskej hromadnej dopravy (MHD). Zmeny v doprave súvisia s jarmokom Šimona-Júdu, ktorý sa bude konať v Štúrove od 6. do 9. októbra, informoval magistrát.

15:15 Kremeľ v utorok pochválil americko-kanadsko-juhoafrického podnikateľa Elona Muska za návrh možnej mierovej dohody na ukončenie vojny na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Kremeľ chváli Elona Muska za návrh mierového plánu pre Ukrajinu
Kremeľ v utorok pochválil americko-kanadsko-juhoafrického podnikateľa Elona Muska za návrh možnej mierovej dohody na ukončenie vojny na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Informuje TASR podľa správy britského... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

15:00 Poľsko požaduje náhradu škôd, spôsobených v dôsledku agresie a nemeckej okupácie v rokoch 1939-1945. Varšava  to odhaduje na 1,532 bilióna dolárov. "Minister Zbigniew Rau  parafoval diplomatickú nótu, adresovanú nemeckému ministerstvu zahraničných vecí," uvádza sa vo vyhlásení.

Nenásytní Poliaci
Poľský minister zahraničných vecí Rau podpísal diplomatickú nótu o zaplatení reparácií Nemeckom. Poľsko požaduje náhradu škôd, spôsobených v dôsledku agresie a nemeckej okupácie v rokoch 1939-1945. Varšava to odhaduje na 1,532 bilióna dolárov.... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Milan Laca

14:50 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) súhlasili vutorok s návrhom, aby členské krajiny a regióny EÚ v rokoch 2022 a 2023 dostali dodatočnú finančnú podporu vo výške 3,5 miliardy eur na zmiernenie dôsledkov ruskej vojny na Ukrajine.

Nová legislatívna norma zjednodušuje pravidlá pre členské štáty využívajúce fondy politiky súdržnosti na riešenie migračných a investičných výziev spôsobených ruskou agresiou voči Ukrajine.

14:40 Indickí záchranári začali pátrať po 21 horolezcoch, ktorých v utorok ráno  pri výstupe na vrchol v Garhválskych Himalájach v severoindickom štáte Uttarákhand zasypala lavína. Uviedli to miestne úrady, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Záchranárom sa zo snehu podarilo vyslobodiť ôsmich horolezcov z 29-člennej skupiny, povedal šéf miestnej polície. Dodal, že pátranie po 21 nezvestných osobách naďalej pokračuje.     

14:20 Novela zákona, ktorá umožní Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) blokovať škodlivý obsah nastálo, má byť na vládu predložená do dvoch týždňov. Pre TASR to potvrdil hovorca úradu Peter Habara. NBÚ o túto právomoc prišiel 30. septembra.

"Riaditeľ NBÚ Roman Konečný inicioval v krátkom čase po výmene ministrov spravodlivosti schôdzku s Viliamom Karasom, aby boli vyjasnené všetky nezrovnalosti. Obe strany sa dohodli na finálnom znení návrhu novely zákona o kybernetickej bezpečnosti," uviedol Habara s tým, že legislatívny návrh plánujú na vládu predložiť približne do dvoch týždňov.

14:05 Ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne ešte v priebehu utorka podpíše zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov okupovaných ruskou armádou k Ruskej federácii. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval deviatim krajinám strednej a východnej Európy za podporu Ukrajiny v jej úsilí stať sa členskou krajinou NATO, medzi nimi aj prezidentke Slovenskej republiky, Zuzane Čaputovej. "Nehorázne niečo," myslí si europoslanec Milan Uhrík (Republika). A zároveň sa pýta, "...akým právom ťahá Čaputová Slovensko do vojny?"

Milan Uhrík: "...akým právom ťahá Čaputová Slovensko do vojny?"
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval deviatim krajinám strednej a východnej Európy za podporu Ukrajiny v jej úsilí stať sa členskou krajinou NATO, medzi nimi aj prezidentke Slovenskej republiky, Zuzane Čaputovej. "Nehorázne niečo,"... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

13:45 Úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia z dôvodu nezdravého stravovania je na Slovensku o 140 percent vyššia, ako je priemer krajín Európskej únie. Štvrtinu všetkých úmrtí na Slovensku v roku 2019 mali na svedomí diétne riziká ako nízky príjem ovocia, zeleniny, vlákniny a vysoká spotreba soli a cukru. Upozornil na to analytik Martin Smatana v rámci štúdie Nevyužitý potenciál stravy, fajčenia a konzumácie alkoholu na Slovensku.

13:30  Strana SaS berie na vedomie, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) nebol odvolaný z funkcie. SaS sa tak stáva tvrdou opozičnou stranou a jej snaha o návrat do vlády je uzavretá. Po hlasovaní v Národnej rade (NR) SR to v utorok povedal predseda SaS Richard Sulík. Strana je podľa neho pripravená rokovať o predčasných voľbách.

R. Sulík: Fašisti sa rozhodli držať Igora Matoviča vo funkcii
Strana SaS berie na vedomie, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) nebol odvolaný z funkcie. SaS sa tak stáva tvrdou opozičnou stranou a jej snaha o návrat do vlády je uzavretá. Po hlasovaní v Národnej rade (NR) SR to v utorok povedal predseda... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

13:20 Rusko udelilo v utorok pokuty aplikácii TikTok za neodstránenie obsahu, ktorý porušuje ruské zákony o "propagande LGBT", a streamovaciu službu Twitch za videorozhovor s ukrajinským politickým predstaviteľom, ktorý podľa Moskvy obsahoval nepravdivé informácie.

TikTok, ktorý vlastní spoločnosť ByteDance sídliaca v Pekingu, dostal od moskovského súdu pokutu tri milióny rubľov (52.000 eur). Podľa ruských médií bol prípad vedený proti TikToku založený na obvineniach, že táto aplikácia "propaguje hodnoty, ktoré nie sú tradičné, LGBT, feminizmus a skreslenú reprezentáciu tradičných sexuálnych hodnôt". (tasr, reuters)

13:10 Ochrániť Slovensko pred následkami energetickej krízy je najvyššia priorita. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti po tom, ako sa Národnej rade (NR) SR nepodarilo odvolať z funkcie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Poďakoval sa poslancom, ktorí ministra vo funkcii podržali. Apeloval pritom na odhodenie politických tričiek, aby mohol parlament prijímať opatrenia na pomoc občanom a ochranu ekonomiky.

13:00 Slovensko reaguje na výsledok hlasovania, ktoré potvrdilo Igora Matoviča vo funkcii ministra financií SR. 

Máme prvé reakcie na neodvolanie ministra financii
Slovensko reaguje na výsledok hlasovania, ktoré potvrdilo Igora Matoviča vo funkcii ministra financií SR. Peter Pellegrini (nezaradený, Hlas-SD) "Dresy sú oblečené. Tarabovci sú koaliční poslanci, vláda má väčšinu a Igor Matovič ostáva ministrom... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

12:45 Hromadné výpovede podalo vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekári pokračujú v podávaní výpovedí aj v utorok a niekde sa k nim pridali aj sestry. Informoval o tom predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO).

"Najviac zapojené sú najväčšie nemocnice, univerzitné a fakultné. Ale som rád, že sa pridali aj malé nemocnice, zdanlivo nepodstatné, ale pre systém veľmi opodstatnené nemocnice," skonštatoval Visolajský s tým, že situácia je podľa neho vážna. Priznal, že počet výpovedí je nečakane vysoký.

Podľa Visolajského sa odbory s Lengvarským nedohodli ani na utorňajšom stretnutí. Odôvodňuje to tým, že potrebujú vidieť reálne kroky a riešenia, nielen počúvať ústne sľuby, ktorých bolo za posledné roky dosť. Uvedomujú si však, že ide o nadrezortný problém.

12:30 Vysoké ceny energií môžu prinútiť malé obce obmedziť služby obyvateľom.

Zdražovanie energií môže obce prinútiť k výraznejšiemu kráteniu doterajších služieb pre obyvateľov najmä pri obmedzení verejného osvetlenia, či prevádzky kultúrnych alebo športových zariadení. Negatívny scenár hrozí hlavne malým obciam, ktoré majú zúžený manévrovací priestor na preskupenie zdrojov či získanie externých príjmov. Upozorňujú na to analytici Národnej banky Slovenska (NBS) v najnovšom komentári zverejnenom na webe inštitúcie.

12:10 Británia vyslala do oblasti Severného mora fregatu Kráľovského vojenského námorníctva na ochranu potrubí a káblov. TASR správu prevzala v utorok z webovej stránky stanice Sky News.

Fregata HMS Somerset podľa britského ministerstva obrany spolupracuje s nórskym vojenským námorníctvom s cieľom zaistiť bezpečnosť "tých, ktorí pracujú v okolí potrubia".

12:05 Rozvedení rodičia sa budú môcť na podmienkach starostlivosti o dieťa dohodnúť aj bez toho, aby im podmienky určil súd. Umožní to zavedenie nového inštitútu - spoločná osobná starostlivosť obidvoch rodičov. Vyplýva to z novely Civilného mimosporového poriadku a zmien v zákone o rodine, ktoré v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

NRSR: Rozvedení rodičia si budú môcť starostlivosť o dieťa upraviť aj bez súdu
Rozvedení rodičia sa budú môcť na podmienkach starostlivosti o dieťa dohodnúť aj bez toho, aby im podmienky určil súd. Umožní to zavedenie nového inštitútu - spoločná osobná starostlivosť obidvoch rodičov. Vyplýva to z novely Civilného... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

11:45 Parlament neodvolal ministra financií Igora Matoviča. Za jeho odvolanie hlasovalo 73 zo 124 prítomných poslancov. Proti bolo 45, piati sa zdržali a jeden nehlasoval.

11:10 Lekárski odborári sa v utorok doobeda stretnú s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). TASR o tom informoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Minister na pondelkovej (3. 10.) tlačovej konferencii zdôraznil potrebu rokovania s lekárskymi odborármi. Avizoval, že sa s nimi plánuje stretnúť v najbližších dňoch. Nedosiahnutie dohody je podľa neho krajná možnosť.

LOZ minulý týždeň informovalo, že ku koncu septembra podalo výpoveď najmenej 2050 lekárov. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme. Deklarovali, že sú naďalej ochotní konštruktívne rokovať.

10:55  Strašná nehoda, ktorú v Bratislave v nedeľu neskoro večer spôsobil opitý vodič, otriasla celým Slovenskom. Nezmyselná smrť piatich mladých ľudí je niečo, na čo zareagovali aj naši politici. Zaradil sa medzi nich aj šéf Smeru-SD Robert Fico, ktorý v statuse súčasným koaličníkom niečo pripomína.

Spomeňte si na opitého sudcu Hrubalu za volantom, pripomína politikom Fico
Strašná nehoda, ktorú v Bratislave v nedeľu neskoro večer spôsobil opitý vodič, otriasla celým Slovenskom. Nezmyselná smrť piatich mladých ľudí je niečo, na čo zareagovali aj naši politici. Zaradil sa medzi nich aj šéf Smeru-SD Robert Fico, ktorý v... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Tibor Malý

10:40 Šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas sa venuje téme prekladania sudcov tak, aby sa mohla úspešne implementovať reforma súdnej mapy. Uviedol to v reakcii na nesúhlas Európskej asociácie sudcov (EAJ) s tým, aby predseda okresného súdu mohol po novom rozhodnúť o preložení sudcov v rámci svojho obvodu bez ich súhlasu.

Karas rieši prekladanie sudcov bez súhlasu
Šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas sa venuje téme prekladania sudcov tak, aby sa mohla úspešne implementovať reforma súdnej mapy. Uviedol to v reakcii na nesúhlas Európskej asociácie sudcov (EAJ) s tým, aby predseda okresného súdu mohol po... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

10:25 Austrália vyčlení na ochranu svojej unikátnej prírody najmenej 30 percent územia. Ministerka životného prostredia Tanya Pliberseková spustila v utorok plán, ktorého cieľom je zvrátiť úbytok prioritných druhov rastlín a živočíchov a zabrániť ich vymieraniu. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

"Potreba konať na ochranu našich rastlín, zvierat a ekosystémov pred vyhynutím nebola nikdy väčšia," uviedla Pliberseková.

10:04 Spojené štáty plánujú poslať Ukrajine ďalšie štyri salvové raketomety HIMARS. Majú byť súčasťou nového balíka pomoci v hodnote 625 miliónov dolárov.

Súčasťou balíka, ktorý by americká vláda mala oficiálne oznámiť v utorok, bude aj munícia, míny a obrnené vozidlá odolné voči explóziám mín (MRAP). Biely dom sa k balíku odmietol vyjadriť, píše Reuters. (tasr)

10:00 Nedeľná tragédia a smrť piatich mladých ľudí, zanechala v spoločnosti otvorenú otázku. Spáchal vodič „len“ usmrtenie alebo všeobecné ohrozenie? Odpovede ponúkajú najpovolanejší. Aký trest hrozí nezodpovednému vodičovi?

Odborníci sa zhodujú: Legislatíva pri alkohole za volantom je mizerná
Nedeľná tragédia a smrť piatich mladých ľudí, zanechala v spoločnosti otvorenú otázku. Spáchal vodič „len“ usmrtenie alebo všeobecné ohrozenie? Odpovede ponúkajú najpovolanejší. Aký trest hrozí nezodpovednému vodičovi? Jeho vyjadrenie vám ponúkame... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

9:45 Zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Tesla, miliardár Elon Musk opäť vyvolal pozdvihnutie. Na twitteri navrhol, ako by mohla alebo mala vyzerať mierová dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou. Jeho návrh okrem iného obsahuje opakovanie referend pod kuratelou OSN, uznanie Krymu a neutralitu Ukrajiny. Podľa miliardára to tak aj tak nakoniec skončí, je len otázka, koľko ľudí ešte umrie. Jeho návrh, o ktorom je na sociálnej sieti ešte stále možné hlasovať, však vyvolal pobúrenie zo strany ukrajinských činiteľov a ďalších podporovateľov Ukrajiny.

Krym nechať Rusom, píše Elon Musk
Zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Tesla, miliardár Elon Musk opäť vyvolal pozdvihnutie. Na twitteri navrhol, ako by mohla alebo mala vyzerať mierová dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou. Jeho návrh okrem iného obsahuje opakovanie referend pod kuratelou... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

9:30 Minútou ticha si v utorok od 9.00 h v priestoroch Univerzity Komenského (UK) a Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave uctili študentov, ktorí zomreli pri tragickej dopravnej nehode v hlavnom meste na zastávke Zochova.

Tri obete nehody boli študentmi najväčšej slovenskej univerzity. O život prišiel aj študent prvého ročníka FIIT STU v Bratislave.

Zdroj Shutterstock.com | Štátny smútok

9:15 Bieloruský líder Alexander Lukašenko v pondelok povedal, že školáci by mali chodiť na zemiakové brigády, aby si upevnili zdravie.

Lukašenko chce, aby školáci chodili na zemiakové brigády
Bieloruský líder Alexander Lukašenko, ktorý svojho času odporúčal vodku na liečbu covidu, v pondelok povedal, že školáci by mali chodiť na zemiakové brigády, aby si upevnili zdravie. Informuje o tom agentúra AFP. Lukašenko, ktorý je v Bielorusku... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

9:00 NRSR: Poslanci v utorok ráno pokračujú v diskusii o téme životného partnerstva

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v utorok ráno v diskusii k návrhu zákona o životnom partnerstve. Návrh z dielne Tomáša Valáška (nezaradený) predpokladá právne uznanie zväzku tým párom na Slovensku, ktoré nechcú alebo nemôžu uzavrieť manželstvo.

V utorok po 11.00 h by mali poslanci hlasovať o návrhu na odvolanie lídra OĽANO Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Zároveň by mali odhlasovať aj všetky doterajšie prerokované body.

8:40 Horskí záchranári pomáhali v pondelok (3.10.) večer dvojici českých turistov, ktorí uviazli pod Bystrou lávkou vo Vysokých Tatrách. Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke informovala, že o pomoc ich požiadali ešte v poobedňajších hodinách.

"Na chodníku sa stratili a dostali sa do pre nich neschodného terénu. Na mieste boli nepriaznivé poveternostné podmienky, silný nárazový vietor a takmer nulová viditeľnosť. Na pomoc im preto išli záchranári pozemne," uvádza HZS. Podľa poskytnutých GPS súradníc sa mali nachádzať nad Capím plesom. Záchranári ich pomocou zvukových signálov lokalizovali vyššie takmer pod Bystrou lávkou.

8: 30 Ruská vesmírna agentúra Roskosmos rokuje s Moskvou o pokračovaní svojej účasti na prevádzke Medzinárodnej vesmírnej stanice aj po roku 2024. Uviedol to v pondelok šéf ruských vesmírnych programov pre lety s ľudskou posádkou Sergej Krikaľov.
"(Roskosmos) začal rokovať s našou vládou o predlžení našej účasti v programe ISS a dúfame, že budúci rok dostaneme povolenie na pokračovanie," povedal Krikaľov novinárom.
Po zhoršení vzťahov medzi Ruskom a západnými krajinami, ku ktorému došlo v dôsledku vojny na Ukrajine, oznámil šéf Roskosmos Jurij Borisov, že Rusko "po roku 2024" opustí ISS a vybuduje svoju vlastnú orbitálnu stanicu.(tasr/AFP)

8:15 Dnešné odvolávanie ministra financií bude nepochybne ostro sledované a adekvátne k tomu sú aj dohady, či odvolaný bude. Deväť poslancov OĽaNO demonštratívne nepodporí Matoviča pri jeho odvolávaní, nebudú však ani za jeho pád. Politológ Michelko to ako vidí "počiatok rozpadu" OĽaNO.

Politológ Michelko: Vlastní Matovičovi naznačujú, že má brzdiť
Dnešné odvolávanie ministra financií bude nepochybne ostro sledované a adekvátne k tomu sú aj dohady, či odvolaný bude. Deväť poslancov OĽaNO demonštratívne nepodporí Matoviča pri jeho odvolávaní, nebudú však ani za jeho pád. Politológ Michelko to... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

8:10 Ceny ropy v utorok ráno nadviazali na prudké zvýšenie zo začiatku týždňa a pokračovali v raste. Hlavným dôvodom sú očakávania, že aliancia producentov OPEC+ na svojom stredajšom (5. 10.) zasadnutí výrazne zníži ťažbu. To prevážilo nad obavami zo spomaľovania globálnej ekonomiky.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom dodávky sa o 7.43 h SELČ predával po 83,98 USD (86 eur). To bolo o 35 centov alebo 0,42 % viac ako v predchádzajúci deň (3. 10.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si s pondelok pripísal 4,14 USD alebo približne 5,2 % a uzavrel na 83,63 USD za barel.

7:50 Macron šetrí, pridajte sa!

Načisto sa zbláznili?
Macron šetrí, pridajte sa! Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa prvýkrát objavil na verejnosti v roláku, namiesto bielej košele. Video sa objavilo na webovej stránke televízneho kanála BFM. Sporivý Počas prejavu za znovuzrodenie Francúzska,... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Milan Laca

7:35 Najmenej 15 väzňov prišlo o život počas najnovšej vlny nepokojov, ktoré v pondelok vypukli medzi väzňami vo väznici v stredoekvádorskom meste Latacunga. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Ekvádorská väzenská správa (SNAI) spresnila, že zranenia utrpelo ďalších vyše 20 osôb. Latacunga sa nachádza zhruba 90 kilometrov južne od hlavného mesta Ekvádora Quito.

7:25Americký režisér Woody Allen začal v pondelok v Paríži nakrúcať svoj 50. celovečerný film, ktorý je súčasne jeho prvým natočeným takmer výlučne vo francúzštine, informovala agentúra AFP.

Film Wasp 22 má byť "čiernou komédiou v duchu (Allenovho filmu) Match Point", uviedol v tlačovej správe 86-ročný filmár, ktorému sa Hollywood takmer úplne otočil chrbtom, keď ho jeho adoptívna dcéra Dylan Farrowová svojho času obvinila zo sexuálneho napadnutia. Údajne k nemu došlo, keď bola ešte dieťa.

07:15 Japonsko vydalo v utorok varovanie pre obyvateľov niektorých oblastí s výzvou na evakuáciu do úkrytov po tom, čo Severná Kórea vystrelila ďalšiu neidentifikovanú balistickú raketu. Podľa úradu japonského premiéra raketa zrejme preletela ponad Japonsko.

"Zdá sa, že Severná Kórea vystrelila raketu. Prosím, evakuujte sa do budov alebo do podzemia," uviedla japonská vláda vo výzve vydanej o 7:29 h miestneho času (0:29 h SELČ). Japonská televízia NHK spresnila, že poplach sa vzťahoval na dva severné regióny krajiny.

Približne o pol hodinu neskôr uviedol úrad japonského premiéra na sociálnej sieti Twitter, že "strela, ktorá sa javila ako severokórejská balistická raketa, zrejme preletela ponad Japonsko". (tasr)

07:10Bratislavu opäť roztancujú domáce i zahraničné tanečné talenty. Do hlavného mesta totiž zavíta 26. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca s názvom Bratislava v pohybe.

Hlavné mesto opäť roztancuje festival súčasného tanca
Bratislavu opäť roztancujú domáce i zahraničné tanečné talenty. Do hlavného mesta totiž zavíta 26. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca s názvom Bratislava v pohybe. Festival potrvá od 4. do 22. októbra. V Slovenskom národnom divadle... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

07:00 Slnečno. Teploty 13 až 18 stupňov Celzia. Meniny má František.

Predpoveď počasia pre Slovensko na utorok 4. októbra
Slnečno. Teploty 13 až 18 stupňov Celzia. Meniny má František. Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 15 až 18 stupňov C. Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 5 a... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR