Pripomíname si Mníchovskú zradu z roku 1938
30 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Od udalosti, ktorá sa zvykne nazývať aj Mníchovská dohoda, dnes uplynulo 84 rokov. Pripomeňme si udalosti, ktoré jej predchádzali.

12. septembra 1938

Na zjazde nacistickej strany v Norimbergu nemecký diktátor Adolf Hitler zaútočil na Česko-Slovensko (ČSR) a jej prezidenta Edvarda Beneša. V českom pohraničí hneď na to vypuklo povstanie sudetských nacistov. Česko-Slovenské ozbrojené sily ho v priebehu dvoch dní potlačili, pripomína Ústav pamäti národa.

15. septembra 1938

Na stretnutí s britským premiérom Nevilleom Chamberlainom v Berchtesgadene sa Hitler vyjadril, že už nemieni tolerovať "útlak" sudetských Nemcov. Vojnu medzi Nemeckom a Česko-Slovenskom podľa neho mohlo odvrátiť len pripojenie českého pohraničia k Nemeckej ríši.

Maďarská obec pripravuje referendum, nechcú Slovákov
Obec Bezenye nájdete v Maďarsku, len kúsok od Bratislavy, cez Dunaj na úrovni Šamorína či Gabčíkova. Slováci a Maďari tam donedvna nemali žiadne problémy. Všetko sa ale zmenilo. Maďarská obec pripravuje referendum, nechcú Slovákov. Referendum v... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

21. septembra 1938

Česko-Slovenská vláda prijala nótu predloženú vyslancami Veľkej Británie a Francúzska. Podľa nej mala v záujme zachovania mieru odstúpiť oblasti, ktoré obýva viac ako 50 % etnických Nemcov. Toto rozhodnutie vyvolalo v Československu rozhorčené demonštrácie. Na druhý deň sa uskutočnil generálny štrajk, po ktorom vláda Milana Hodžu podala demisiu. Hitler súčasne vyhlásil, že spolu so sudetskou otázkou musia byť vyriešené problémy poľskej a maďarskej menšiny v ČSR.

23. septembra 1938

Prezident Beneš vymenoval úradnícku vládu, ktorú viedol generál Jan Syrový. Tá vyhlásila všeobecnú mobilizáciu a o dva dni neskôr odmietla Hitlerove požiadavky. ÚPN pripomína, že po týchto udalostiach nasledovalo ďalšie kolo britsko-nemeckých rokovaní a nacistické vojská sa začali presúvať k československým hraniciam.

Poslanec Viskupič: Koaliční poslanci pomoc pre gastro nepodporili
Počas piatkového rokovania NR SR predstavil Marián Viskupič (SaS), predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet, návrh zákona, ktorý by mal pomôcť občanom, i gastro sektoru krátko po covide prekonať tentoraz infláciu a energetickú krízu. Obrovské... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

28. septembra 1938

Chamberalin zaslal Hitlerovi list, v ktorom mu oznámi, že môže svoje ciele realizovať aj bez vojny. Talianskeho diktátora Benita Mussoliniho vyzval na prevzatie úlohy sprostredkovateľa na medzinárodnej konferencii o nemeckých požiadavkách. Na druhý deň sa predstavitelia Nemecka, Talianska, Veľkej Británie a Francúzska stretli v Mníchove.

30. septembra 1938

Krátko po polnoci bola zúčastnenými podpísaná dohoda o odstúpení sudetských území, Petržalky a Devína Nemecku. Dohoda obsahovala aj dodatok, podľa ktorého mali do troch mesiacov vyriešiť problém poľskej a maďarskej menšiny v ČSR, rekapituluje ÚPN.

Zdroj: FB stránka Den válečných veteránů

Syrového vláda a prezident Beneš mníchovskú dohodu prijali. ČSR v dôsledku mníchovskej zrady prišla o územie s rozlohou 41 098 km2 . Žilo na ňom 4 879 000 obyvateľov.

Ursula von der Leyenová: "Nezákonná anexia vyhlásená Putinom nič nezmení
Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení "rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia". Pripojenie ukrajinských území ako nezákonnú kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ. TASR správu prevzala z agentúry... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik