Poslanec Viskupič: Koaliční poslanci pomoc pre gastro nepodporili
30 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Počas piatkového rokovania NR SR predstavil Marián Viskupič (SaS), predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet, návrh zákona, ktorý by mal pomôcť občanom, i gastro sektoru krátko po covide prekonať tentoraz infláciu a energetickú krízu.

Obrovské straty gastro sektoru

"Opakovane sme na koaličných radách neúspešne žiadali o súhlas so znížením DPH, čo by aspoň z časti dokázalo pomôcť gastrosektoru. Teraz po odchode z koalície, sme už sami predložili návrh zákona na zníženie DPH na 10 percent pre celý gastro sektor," píše Viskupič na sociálnej sieti.

Belousovová: Robíte si z voličov bláznov
Anna Belousovová (NaS) pozorne sledovala štvrtkové odvolávanie ministra financií, ktoré iniciovali opoziční poslanci spoločne s SaS. Zvlášť reagovala na lavírovanie Tomáša Tarabu medzi opozíciou a koalíciou. Odvoláva sa premiér Sulík... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Nie je tomu tak dávno

"Združenia hotelov a reštaurácií uvádzajú, že jednotlivé vlny pandémie Covid 19 predstavovali prepad vývoja tržieb stravovacích zariadení o viac ako 80 percent. Reštaurácie, kaviarne, vývarovne a všetky ostatné prevádzky zostali odkázané na okienkový predaj, čo predstavovalo len 20 percent z celkovej výšky pôvodných tržieb. Druhá vlna pandémie spôsobila prepad tržieb o 70 percent, a v tretej vlne bola už drvivá väčšina prevádzok zatvorená," pripomína v článku Viskupič.

Gastro sektor ako tvorca HDP

„Aj keď sa to niektorým bývalým koaličných kolegom možno stále nezdá dostatočne urgentné a dôležité, nemali by zabúdať na to, že gastro sektor je neoddeliteľnou súčasťou našej ekonomiky a tvorí viac ako 3 percentá HDP,“ uvádza Marián Viskupič.

Štefan Hamran sa vyjadril k bitke dvoch poslankýň
Vyšetrovanie bitky poslankýň Tabák (Sme rodina) a Bittó Cigánikovej (SaS) zaujíma aj policajného prezidenta Štefana Hamrana. Vyjadril sa k nej. Svedkovia sú, lenže... Poslankyňu NRSR Janku Bittó Cigánikovú fyzicky napadli. Urobila tak jej... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

20 percentný pokles zamestnancov

Viskupič pripomína, že z cestovného ruchu žijú priemyselne neaktívne regióny. Tiež nesmieme opomenúť, že aj gastro sektoru sa týka zvyšovanie cien energií o dvojnásobok a hotely či reštaurácie nedokážu tieto náklady preniesť do tovarov a služieb. Do likvidačného scenára pre tieto prevádzky zapadá aj nedostatok pracovnej sily.

„Po troch vlnách pandémie Covid 19 sa mladí ľudia boja pracovať v gastro sektore. Väčšina z nich sa už zamestnala inde, v súkromnej alebo štátnej sfére a nemajú motiváciu na to, aby sa do gastro odvetvia vracali,“ dodal Viskupič s tým, že oproti roku 2019 je pokles zamestnancov v sektore HORECA (hetely-reštaurácie-kaviarne, pozn. red.) až dvadsať percent.

Je rozhodnuté

- koaliční poslanci pomoc pre gastro nepodporili. 

NR SR hlasovania

"Čo ma úprimne mrzí, veril som, že tak ako pomoc v tejto dobe potrebuje zdravotníctvo a školstvo, nebude sa prehliadať ani gastro. V tejto snahe však budem pokračovať aj naďalej," sľubuje na sociálnej sieti Viskupič. 

Silné posolstvo Braňa Mojseja (+video)
Braňo Mojsej je v ostatných rokoch verejnosti viac, ako hudbou známy svojim bojom proti alkoholizmu. Jeho peklom si totiž prešiel aj on sám. Cez sociálnu sieť posiela silný odkaz. Servítka pred ústa? Nehrozí! Mojsej aj vo svojom aktuálnom... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.