Aktuálne! Z minúty na minútu
01 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:00 Marek Kurta (Republika) reaguje na diskusnú reláciu TV Markíza, kde sa odborníci zhodli na tom, kto rozhodne nestojí za sabotážou plynovodu Nord Stream.

Marek Kurta: Markíza vie viac, ako odborníci
Marek Kurta (Republika) reaguje na diskusnú reláciu TV Markíza, kde sa odborníci zhodli na tom, kto rozhodne nestojí za sabotážou plynovodu Nord Stream. Markíza vie všetko "Na Markíze majú v tom už jasno. Ani svetoví odborníci nevedia, ako sa k... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balašková

21:00 Poľsko súhlasí so vstupom síl NATO na Ukrajinu v prípade použitia jadrových zbraní.

Jadrové mátanie na pokračovanie
Poľsko súhlasí so vstupom síl NATO na Ukrajinu v prípade použitia jadrových zbraní. Minister zahraničných vecí Zbigniew Rau súhlasil, aby jednotky NATO vstúpili na Ukrajinu, ak Rusko použije jadrové zbrane. Vyhlásil to v rozhovore pre rozhlasovú... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:50 Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v piatok schválila návrh zákona na financovanie vládnych inštitúcií do 16. decembra. Spojené štáty sa tým vyhnú tzv. shutdownu. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

20:42 Od udalosti, ktorá sa zvykne nazývať aj Mníchovská dohoda, dnes uplynulo 84 rokov. Pripomeňme si udalosti, ktoré jej predchádzali.

Pripomíname si Mníchovskú zradu z roku 1938
Od udalosti, ktorá sa zvykne nazývať aj Mníchovská dohoda, dnes uplynulo 84 rokov. Pripomeňme si udalosti, ktoré jej predchádzali. 12. septembra 1938 Na zjazde nacistickej strany v Norimbergu nemecký diktátor Adolf Hitler zaútočil na... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

20:29 Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa v piatok stretol s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou, ktorá pricestovala na oficiálnu návštevu Slovenska. Počas stretnutia na Úrade vlády SR spoločne odsúdili pokus o anexiu ukrajinských území a otázku teritoriálnej integrity, suverenity Ukrajiny označili za nespochybniteľnú. TASR o tom dnes informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

20:26 Nadácia Detského kardiocentra v septembri odštartovala šiesty ročník vzdelávacieho projektu pre detských pacientov s chorým srdcom Žijem naplno. V rámci neho špeciálni pedagógovia pomáhajú pacientom prekonávať hendikepy spôsobené ochorením. Dosiaľ sa do projektu zapojilo 70 detí. TASR o tom informovala Jana Kadlečíková z Nadácie Detského kardiocentra.

20:10 Bratislavskí záchranári chceli od soboty (1. 10.) vypovedať nadčasy. Odôvodňovali to zrušením príplatkov a organizačnými zmenami. Svoje rozhodnutie v piatok zmenili po dohode o zachovaní príplatkov. Pre TASR to uviedla jedna z členiek odborov Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Bratislava, ktorej meno má redakcia k dispozícii. "Všetko je v normále," reagovala pre TASR vedúca oddelenia komunikácie štátnej záchranky Darina Schreková. Dohodu o príplatkoch potvrdila.

20:10 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorí cudzincom slúžiacim v ruskej armáde zjednodušuje získanie štátneho občianstva. Dekrét v piatok zverejnila ruská vláda. TASR informuje podľa agentúry AFP.

19:45 Česko neuznáva ruskú anexiu okupovaných regiónov na Ukrajine. V piatok to oznámil český premiér Petr Fiala a prezident ČR Miloš Zeman označil anexiu za krádež. TASR informuje podľa webového portálu Novinky.cz.

19:45 Apolitické zhromaždenie, ktoré pripravuje politológ Ján Baránek, bude mať zrejme veľký presah aj na politiku. Projekt Slovensko na 1. mieste je oddnes realitou.

Ján Baránek: Slovensko na 1. mieste
Apolitické zhromaždenie, ktoré pripravuje politológ Ján Baránek, bude mať zrejme veľký presah aj na politiku. Projekt Slovensko na 1. mieste je oddnes realitou. Prečo chodí do Prahy Veľa ľudí sa pýta, prečo politológ Ján Baránek chodí do Prahy a... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

19:30 Pokiaľ by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v druhej polovici septembra, vyhrala by ich strana Hlas-SD, ktorú by volilo 20,3 percenta ľudí. Druhý by skončil Smer-SD (15,3 percenta), po ktorom nasleduje Progresívne Slovensko (9,6 percenta).

Výsledky najnovšieho prieskumu! Ktoré opozičné strany vedú?
Pokiaľ by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v druhej polovici septembra, vyhrala by ich strana Hlas-SD, ktorú by volilo 20,3 percenta ľudí. Druhý by skončil Smer-SD (15,3 percenta), po ktorom nasleduje Progresívne Slovensko (9,6... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

19:25 Strana Smer-SD je proti vstupu Ukrajiny do NATO. Uviedol to jej predseda Robert Fico. Ak by bola v súčasnosti strana vo vláde, rozhodnutie o vstupe by medzinárodne vetovali.

Strana Smer-SD je proti vstupu Ukrajiny do NATO
Strana Smer-SD je proti vstupu Ukrajiny do NATO. Uviedol to jej predseda Robert Fico. Ak by bola v súčasnosti strana vo vláde, rozhodnutie o vstupe by medzinárodne vetovali. "Ako predseda Smeru-SD budem viesť poslancov Národnej rady SR za túto... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

18:55 Sme len krôčik od priepasti, len jedno chybné rozhodnutie od globálnej katastrofy nepredstaviteľných rozmerov, zdôrazňuje Eduard Chmelár

Eduard Chmelár: Toto už nie je hra, dostávame sa do záverečnej fázy
"Ak štátnici nedostanú rozum, tak sa jadrovej vojne nevyhneme," myslí si politológ Eduard Chmelár. Eduard Chmelár, politológ na sociálnej sieti zverejnil názor s názvom "Ako sa dostať z Ukrajinskej pasce," ktorý preberáme v plnom znení. Sme len... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

18:47 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok potvrdil, že spoločne s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom podpísali žiadosť o "zrýchlený" vstup do Severoatlantickej aliancie. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a britského denníka The Guardian.

18:44 Švédsko a Dánsko v piatok uviedli, že štyri úniky plynu z potrubí plynovodov Nord Stream v Baltskom mori spôsobili výbuchy. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

18:30 USA rozdrvia Európu protiruskými sankciami.

USA zničia Európu
USA rozdrvia Európu protiruskými sankciami. Protiruské sankcie uvalené Spojenými štátmi tlačia nahor ceny energií v Európe, nútia európske spoločnosti viac investovať v Amerike a tieto krajiny tak zostávajú bez peňazí. Píše to kanadské výskumné... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Milan Laca

18:24 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok omilostila za kúpu a prechovávanie marihuany odsúdeného 28-ročného muža a 35-ročnú ženu, ktorá bola podmienečne odsúdená pre spáchanie drobnej krádeže v hodnote 28 eur. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

18:13 Európska komisia (EK) v piatok schválila nové chránené označenie pôvodu (CHOP) pre produkt zo Slovenska "Bardejovský med / Med z Bardejova" vyrábaný v horskej oblasti Čergov.

EÚ zaregistrovala bardejovský med ako nové chránené označenie pôvodu
Európska komisia (EK) v piatok schválila nové chránené označenie pôvodu (CHOP) pre produkt zo Slovenska "Bardejovský med / Med z Bardejova" vyrábaný v horskej oblasti Čergov. Informuje o tom spravodajca TASR. Med sa vyrába v oblasti pokrytej... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

18:03 Pre spoločenské zvieratá, ktoré cestujú so svojimi vlastníkmi alebo oprávnenými osobami z Ukrajiny na Slovensko, začínajú platiť od soboty 1. októbra nové podmienky. Upozorňuje na to Colný úrad (CÚ) Michalovce.
Nastáva tak zmena vo výnimke pri premiestňovaní takýchto zvierat z Ukrajiny na colné územie Európskej únie (EÚ), ktorá bola prijatá 25. februára. Spoločenské zvieratá môžu vstúpiť do EÚ, resp. na územie SR, iba v prípade splnenia určených požiadaviek. Spoločenské zviera musí mať veterinárny doklad, v ktorom je uvedený daný vlastník zvieraťa alebo oprávnená osoba, a zviera musí byť jedinečne označené mikročipom alebo tetovaním, pričom vlastník zvieraťa alebo oprávnená osoba musí predložiť záznam o aplikácii označenia prostredníctvom veterinárneho dokladu. Zároveň zvieratá musia byť platne vakcinované proti besnote so záznamom o vakcinácii.

18:00 Poslankyňa vládneho hnutia OĽaNO si na sociálnej sieti posťažovala na stratu ilúzií. Podľa vlastných slov o ne prichádza, odkedy "vliezla" do parlamentu.

Kozelová "vypláva" z parlamentu zrejme bez ilúzií
Poslankyňa vládneho hnutia OĽaNO si na sociálnej sieti posťažovala na stratu ilúzií. Podľa vlastných slov o ne prichádza, odkedy "vliezla" do parlamentu. Poslancovanie ako plavba v búrke "Človek vlezie do parlamentu s ideálmi o nových funkčných... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

17:41 Polícia odhalila dvoch páchateľov, ktorí podľa nej v rokoch 2016 až 2020 v obci Vyšná Slaná v okrese Rožňava bez potrebného povolenia rozoberali rôzne motorové vozidlá a ich časti ďalej ponúkali na predaj. Policajný vyšetrovateľ oddelenia environmentálnej kriminality v Košiciach vyšetrovanie ukončil návrhom na podanie obžaloby. Na sociálnej sieti o tom informuje polícia.

17:31 Švédsko už nebude od novembra odporúčať tínedžerom vo veku 12 až 17 rokov očkovanie proti covidu. Toto ochorenie predstavuje pre túto vekovú skupinu len "veľmi malé" ohrozenie, uviedol v piatok švédsky úrad verejného zdravia.

Švédsko už nebude ponúkať tínedžerom proticovidovú vakcínu
Švédsko už nebude od novembra odporúčať tínedžerom vo veku 12 až 17 rokov očkovanie proti covidu. Toto ochorenie predstavuje pre túto vekovú skupinu len "veľmi malé" ohrozenie, uviedol v piatok švédsky úrad verejného zdravia. TASR informuje podľa... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

17:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin.

Zelenskyj: Ukrajina nebude rokovať s Ruskom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Sme pripravení na dialóg s Ruskom, ale... s iným ruským... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

17:00 Obec Bezenye nájdete v Maďarsku, len kúsok od Bratislavy, cez Dunaj na úrovni Šamorína či Gabčíkova. Slováci a Maďari tam donedvna nemali žiadne problémy. Všetko sa ale zmenilo. Maďarská obec pripravuje referendum, nechcú Slovákov.

Maďarská obec pripravuje referendum, nechcú Slovákov
Obec Bezenye nájdete v Maďarsku, len kúsok od Bratislavy, cez Dunaj na úrovni Šamorína či Gabčíkova. Slováci a Maďari tam donedvna nemali žiadne problémy. Všetko sa ale zmenilo. Maďarská obec pripravuje referendum, nechcú Slovákov. Referendum v... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

16:48 Ukrajina podáva žiadosť o "zrýchlený" vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). V piatok to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, ako jeho ruský náprotivok Vladimir Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

16:45 Svetovú výstavu o kozmonautike Cosmos Discovery otvorili v piatok v Bratislave. Návštevníkom Incheby ponúka možnosť prežiť príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry, dotknúť sa riadiacej kabíny raketoplánu či vstúpiť na palubu vesmírnej stanice. Na slávnostnom otvorení nechýbal prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, ktorý si medzi prvými pozrel stovky exponátov mapujúcich vývoj pilotovaných kozmických letov od historického začiatku až k súčasným plánovaným misiám.

V Bratislave otvorili svetovú výstavu o kozmonautike Cosmos Discovery
Svetovú výstavu o kozmonautike Cosmos Discovery otvorili v piatok v Bratislave. Návštevníkom Incheby ponúka možnosť prežiť príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry, dotknúť sa riadiacej kabíny raketoplánu či vstúpiť na palubu vesmírnej... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

16:26 Opozičný Smer-SD navrhol zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce presadiť uznesenie týkajúce sa vyvodenia zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK).

Robert Fico: V tieni vážnych sociálnych problémov sa deštruuje Slovensko ako právny štát
Opozičný Smer-SD navrhol zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce presadiť uznesenie týkajúce sa vyvodenia zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK). Informoval o tom líder strany Robert Fico na... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

16:09 Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení "rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia". Pripojenie ukrajinských území ako nezákonnú kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ.

Ursula von der Leyenová: "Nezákonná anexia vyhlásená Putinom nič nezmení
Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení "rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia". Pripojenie ukrajinských území ako nezákonnú kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ. TASR správu prevzala z agentúry... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

15:42 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že Západ sa snaží oslabiť Rusko a rozdeliť ho na menšie štáty, ktoré sa obrátia proti sebe. Obvinil tiež západné krajiny zo sabotovania plynovodov Nord Stream v Baltskom mori. TASR informácie prevzala od stanice BBC, denníka The Guardian a agentúry AFP.

15:45 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Zmluvy týkajúce sa Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti boli podpísané počas ceremónie v Kremli.

Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku
Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Zmluvy týkajúce sa Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti boli podpísané počas ceremónie v Kremli. Začal sa... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

15:38 Organizácia Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach ovplyvní prevádzku mestskej hromadnej dopravy (MHD) počas troch dní, a to od piatka do nedele (2. 10.). Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) počas nich poskytne účastníkom maratónu, ktorí sa preukážu štartovým číslom, bezplatnú prepravu.

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach ovplyvní aj MHD
Organizácia Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach ovplyvní prevádzku mestskej hromadnej dopravy (MHD) počas troch dní, a to od piatka do nedele (2. 10.). Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) počas nich poskytne účastníkom maratónu, ktorí... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

15:30 Znižovanie celkového množstva emisií vypúšťaných do ovzdušia, zvyšovanie kvality ovzdušia aj obmedzenie množstva emisií priamo na zdroji. Tieto tri hlavné línie sleduje návrh nového zákona o ochrane ovzdušia z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Nový legislatívny rámec na piatkovom online rokovaní schválila vláda.

15:20 Aktuálna situácia v súvislosti s nelegálnou migráciou je podľa Ministerstva vnútra (MV) SR pod kontrolou. Ako priblížil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), v prihraničných oblastiach sa v spolupráci so samosprávami budujú záchytné kapacity. Okresné úrady v prípade potreby zvolali zasadnutie miestnych krízových štábov. Zvýšila sa tiež hliadková činnosť v prihraničných oblastiach. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

14:55 "Minister Matovič by mal byť opatrný v tom, čo si praje, pretože niekedy sa priania môžu splniť. Osobné útoky robia z politiky hnusné miesto na fungovanie a odrádzajú všetkých slušných ľudí, aby do nej vstúpili. Odrádzajú viacerých poslancov, aby uvažovali o pokračovaní v politike. Pani prezidentka nie je zlá žena alebo nepriateľ len preto, že má iný názor, bodka a tri výkričníky," poznamenal Juraj Šeliga (Za ľudí) na margo vystúpenia Igora Matoviča (OĽaNO) v pléne NR SR počas svojho odvolávania z postu ministra financií.

Juraj Šeliga bránil Zuzanu Čaputovú a skritizoval Igora Matoviča, ktorý mal v rozprave klamať
"Minister Matovič by mal byť opatrný v tom, čo si praje, pretože niekedy sa priania môžu splniť. Osobné útoky robia z politiky hnusné miesto na fungovanie a odrádzajú všetkých slušných ľudí, aby do nej vstúpili. Odrádzajú viacerých poslancov, aby... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

14:43 Základná škola (ZŠ) M. R. Štefánika v Lučenci získala na projekt podpory inkluzívneho vzdelávania grant vo výške 100.000 eur. Finančné prostriedky od Nadácie Volkswagen Slovakia využije na debarierizáciu priestorov i vzdelávacie aktivity pre deti, pedagógov či rodičov. Pre TASR to uviedla riaditeľka školy Gabriela Aláčová.

14:43 Ukončenie letnej turistickej sezóny v Bojniciach bude tento rok spojené s oslavou zápisu sokoliarstva - živého dedičstva ľudstva na reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Podujatie sa začne v piatok večer sprievodom sokoliarov s dravcami a fakľami po Hurbanovom námestí.

Bojnice: Ukončenie sezóny bude spojené s oslavou zápisu sokoliarstva do UNESCO
Ukončenie letnej turistickej sezóny v Bojniciach bude tento rok spojené s oslavou zápisu sokoliarstva - živého dedičstva ľudstva na reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Podujatie sa začne v piatok večer sprievodom... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:40 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v piatok - počas prejavu v Kremli - štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. Anexia Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Záporožskej a Chersonskej oblasti nie je medzinárodne uznaná. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

14:35 Organizácia Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach ovplyvní prevádzku mestskej hromadnej dopravy (MHD) počas troch dní, a to od piatka do nedele (2. 10.). Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) počas nich poskytne účastníkom maratónu, ktorí sa preukážu štartovým číslom, bezplatnú prepravu. TASR o tom informovala hovorkyňa DPMK Vladimíra Bujňáková.

14:26 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok privítala na prvej oficiálnej návšteve Slovenska maďarskú prezidentku Katalin Novákovú. Témami stretnutia boli aktuálny stav nelegálnej migrácie, zvládanie dosahov vojny na Ukrajine či postoj k sankciám voči Rusku. Maďarská prezidentka sa prihovárala aj za maďarskú menšinu na Slovensku, s Čaputovou hovorila aj o otázke dvojitého občianstva. Ďalšie stretnutie avizujú v rámci formátu prezidentov V4.

14:23 Prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Nitre zrušila exposlancovi parlamentu Jánovi Herákovi obvinenie, ktorému čelil od 23. augusta 2022. Policajnej vyšetrovateľke uložila v prípade znovu konať a rozhodnúť. Vyplýva to z vyjadrenia prokurátora nitrianskej krajskej prokuratúry Jaroslava Mačeka pre TASR. Upozornil na to portál Aktuality.sk.
"Uznesenie o začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia z dňa 23. augusta 2022 bolo dozorovou prokurátorkou zrušené pre hmotnoprávne pochybenie," priblížil Maček. Obvinenie sa týkalo piatich skutkov. Išlo o trestné činy sexuálneho násilia, zneužívania, znásilnenia či prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže.
Herák naďalej čelí obvineniu z mája 2021 za prečin mravnej výchovy mládeže a zločin sexuálneho zneužívania. Tohto skutku sa mal exposlanec za OĽANO dopustiť v závere augusta 2020.

14:12 Anektovanie území slobodnej krajiny zo strany Ruska práve v deň výročia Mníchovskej zrady je facka Slovensku aj celej Európe, ktorá bojovala proti Hitlerovi. Uviedla to vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii na kroky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v piatok uznal nezávislosť Záporožskej a Chersonskej oblasti, ležiacich na juhu Ukrajiny.

Demokratické štáty nikdy neuznajú násilné zabratie územia Ukrajiny
Anektovanie území slobodnej krajiny zo strany Ruska práve v deň výročia Mníchovskej zrady je facka Slovensku aj celej Európe, ktorá bojovala proti Hitlerovi. Uviedla to vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii na... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:03 Domáca izolácia pozitívnej osoby na ochorenie COVID-19 trvá v súčasnosti päť dní. Karanténa úzkeho kontaktu pozitívne testovanej osoby nie je automatická. Vyplýva to z aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Rezort vnútra v piatok oznámil, že v regionálnych voľbách budú môcť hlasovať aj voliči v izolácii alebo karanténe. Musia o to včas požiadať, voliť budú do špeciálnej schránky.

14:00 Štát prispeje k úspore výdavkov za energie, oznámil na sociálnej sieti Eduard Heger, premiér Slovenskej republiky a zverejnil súbor odporúčaní pre jednotlivé rezorty a úrady, z ktorých by mali ľubovoľne nakombonovať svoj ideálny mix. 

Eduard Heger zverejnil súbor odporúčaní pre energetické úspory
Štát prispeje k úspore výdavkov za energie, oznámil na sociálnej sieti Eduard Heger, premiér Slovenskej republiky a zverejnil súbor odporúčaní pre jednotlivé rezorty a úrady, z ktorých by mali ľubovoľne nakombonovať svoj ideálny mix. "Budovy sú,... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

13:53 Ruský patriarcha Kirill mal pozitívny výsledok testu na nový druh koronavírusu. Pre karanténu sa nezúčastní na piatkovej ceremónii, na ktorej ruský prezident Vladimir Putin oficiálne anektuje okupované regióny Ukrajiny k Rusku. V piatok o tom informovala pravoslávna cirkev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:45 Maďarsko nepodporí žiadnu iniciatívu, ktorá by ohrozila dodávky energie, pričom k tomu by viedlo aj zastropovanie ceny zemného plynu.

Maďarský minister: Nepodporíme nijaké iniciatívy, ktoré ohrozia dodávky energie
Maďarsko nepodporí žiadnu iniciatívu, ktorá by ohrozila dodávky energie, pričom k tomu by viedlo aj zastropovanie ceny zemného plynu. Pre agentúru MTI to v piatok v Bruseli vyhlásil minister pre technológie a priemysel László Palkovics. "Ak by sa... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

13:32 Základné práva seniorov by mohol chrániť po novom komisár pre osoby so zdravotným postihnutím. Po rozšírení agendy úradu by sa mohli zvýšiť jeho kapacity o osem ľudí, zriadiť by sa mohli jeho kancelárie aj v Banskej Bystrici a Košiciach. Predpokladá to legislatívny návrh koaličných poslancov, ktorý smeruje do Národnej rady (NR) SR. Predstavili ho na piatkovej tlačovej konferencii s komisárkou Zuzanou Stavrovskou a prezidentkou Fóra pre pomoc starším Ľubicou Gálisovou.

13:29 Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) dôrazne odsudzujú snahu Ruskej federácie nelegálne anektovať časti ukrajinského územia. Výsledky pseudoreferend, ktoré Rusko zorganizovalo na okupovanom území, nemajú podľa nich žiaden platný právny účinok. Považujú ich za nelegitímnu snahu Ruska zakryť akt agresie. Zdôraznili, že SR uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát. Vyplýva to z ich spoločného stanoviska.

13:22 Rusko anektuje ukrajinskú Doneckú a Luhanskú oblasť v celom rozsahu. Ako tomu bude v prípade ďalších dvoch čiastočne okupovaných oblastí Ukrajiny - Chersonskej a Záporožskej - zatiaľ Kremeľ nešpecifikoval.

13:11 Viac ako 200 študentov stredných škôl zo všetkých 13 okresov kraja sa zúčastnilo na Športovej olympiáde mládeže, ktorú v Banskej Bystrici po prvý raz zorganizoval Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). V zápolení o Putovný pohár predsedu BBSK boli najúspešnejší mladí športovci z domáceho okresu. TASR o tom v piatok informovala vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

13:10 Generál Jozef Viktorín (Republika), je presvedčený o tom, že Juraj Krúpa, člen poslanec klubu SaS sa prebudil. V príspevku na sociálnej sieti vysvetľuje, prečo.

Generál Viktorín: Prebudenie Juraja Krúpu
Generál Jozef Viktorín (Republika), je presvedčený o tom, že Juraj Krúpa, člen poslanec klubu SaS sa prebudil. V príspevku na sociálnej sieti vysvetľuje, prečo. "Tento pán sa po prestupe do SaS zrazu prebudil. Predstavte si, že chce odstúpenie... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

13:08 Cieľom medzinárodnej kampane Najhľadanejšie osoby EÚ je nájdenie zločincov, ktorí sú na úteku. Zameraná je v tomto roku na členov organizovaných skupín. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

12:58 Už viac než 300 migrantov zadržala česká polícia od štvrtka na hraniciach so Slovenskom. Vstup odoprela 176 osobám pochádzajúcim prevažne zo Sýrie, informoval Český rozhlas s odvolaním sa na správy polície.

12:58 Voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19 budú môcť hlasovať doma do špeciálnej volebnej schránky. Potvrdilo to Ministerstvo vnútra (MV) SR. Voliči budú môcť požiadať o špeciálny spôsob hlasovania obec svojho trvalého pobytu, a to do piatku 28. októbra. Právo požiadať o špeciálnu schránku majú aj ľudia v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá je v karanténe alebo izolácii.

Voliči v izolácii pre COVID-19 budú môcť hlasovať do špeciálnej urny
Voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19 budú môcť hlasovať doma do špeciálnej volebnej schránky. Potvrdilo to Ministerstvo vnútra (MV) SR. Voliči budú môcť požiadať o špeciálny spôsob hlasovania obec svojho trvalého pobytu, a... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

12:55 Vstupný vestibul Podpolianskeho múzea v Detve zdobí okrem malieb aj drevený vyrezávaný stĺp s motívom a prvkami detvianskej ľudovej kultúry. Verejnosti ho v piatok predstavili pri príležitosti Dní mesta Detva, ktoré pokračujú cez víkend. TASR to povedala vedúca múzea Renata Babicová.

12:53 Generálna prokuratúra (GP) SR je pripravená poskytnúť odborné kapacity na prípravu efektívnej právnej úpravy smerujúcej k posilneniu ochrany spoločenských zvierat. Na sociálnej sieti to avizoval generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

GP je pripravená pomôcť s legislatívnym posilnením ochrany spoločenských zvierat
Generálna prokuratúra (GP) SR je pripravená poskytnúť odborné kapacity na prípravu efektívnej právnej úpravy smerujúcej k posilneniu ochrany spoločenských zvierat. Na sociálnej sieti to avizoval generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Vyjadril... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

12:45 Braňo Mojsej je v ostatných rokoch verejnosti viac, ako hudbou známy svojim bojom proti alkoholizmu. Jeho peklom si totiž prešiel aj on sám. Cez sociálnu sieť posiela silný odkaz.

Silné posolstvo Braňa Mojseja (+video)
Braňo Mojsej je v ostatných rokoch verejnosti viac, ako hudbou známy svojim bojom proti alkoholizmu. Jeho peklom si totiž prešiel aj on sám. Cez sociálnu sieť posiela silný odkaz. Servítka pred ústa? Nehrozí! Mojsej aj vo svojom aktuálnom... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

12:19 Slovenská advokátska komora (SAK) dôrazne odsudzuje akýkoľvek nezákonný zásah do dôvernej komunikácie medzi advokátom a klientom a jej šírenie. Mediálny odbor SAK to uviedol v stanovisku k prípadom podozrenia z takéhoto zásahu.

12:15 Ak Srbsko nezosúladí svoju sankčnú politiku so sankciami zavedenými Európskou úniou voči Rusku, Európska únia preruší prístupové rokovania, uviedli sociálni demokrati, druhá najväčšia skupina v Európskom parlamente.

Srbsko dostalo ultimátum od Európskej únie
Ak Srbsko nezosúladí svoju sankčnú politiku so sankciami zavedenými Európskou úniou voči Rusku, Európska únia preruší prístupové rokovania, uviedli sociálni demokrati, druhá najväčšia skupina v Európskom parlamente. Ide zároveň o stanovisko... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

11:56 Pri vyše 1900 výpovediach lekárov by sa znížila dostupnosť a kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Čakacie doby by boli dlhšie a čas strávený na pacienta kratší. Pre TASR to uviedol analytik INESS Martin Vlachynský. Lekárske odborové združenie (LOZ) avizovalo, že výpovede podá minimálne 1948 lekárov.

11:52 Mesto Žilina nepočíta v rokoch 2022 a 2023 so zvýšenými výdavkami za elektrickú energiu, pretože má zazmluvnené ceny elektriny do decembra 2023. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

11:30 Šojgu stratil Putinovu dôveru, nezaradených vojakov na front posielan samotný prezident Vladimír Putin.

Šojgu stratil Putinovu dôveru
Šojgu stratil Putinovu dôveru, nezaradených vojakov na front posielan samotný prezident Vladimír Putin. Byrokratické chyby pri čiastočnej mobilizácii Ruska môžu naznačovať, že ruský prezident Vladimir Putin opäť spolupracuje s veliteľmi ruských... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

11:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v piatok ostreľovanie civilného humanitárneho konvoja pri meste Záporožie, ktoré si vyžiadalo najmenej 23 obetí, a nazval ho "teroristickým útokom". TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

11:08 Školy integrujúce ukrajinské deti a žiakov si môžu bezplatne objednať tlačené publikácie na vzdelávanie detí cudzincov. Informuje o tom Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM) na svojom webe, ktorý spustil koncom leta v spolupráci s UNICEF aktivity projektu Podpora odídencov z Ukrajiny vo vzdelávaní.

11:05 Polícia potvrdila zastavenie trestného stíhania v súvislosti s asanáciou bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove po výbuchu plynu. Ako pre TASR uviedol vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, rozhodnutie o zastavení trestného stíhania zatiaľ nie je právoplatné. "Trestné konanie bolo po vykonaní všetkých potrebných úkonov ukončené zastavením trestného stíhania, keďže sa preukázalo, že skutok nie je trestným činom," povedal Slivka.

Polícia potvrdila zastavenie stíhania v súvislosti s asanáciou bytovky v Prešove
Polícia potvrdila zastavenie trestného stíhania v súvislosti s asanáciou bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove po výbuchu plynu. Ako pre TASR uviedol vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, rozhodnutie o zastavení... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

11:01 Nemocnica Agel Zlaté Moravce od pondelka 3. októbra uvoľňuje opatrenia a ruší zákaz návštev pacientov. Umožňuje to zlepšená situácia akútnych respiračných ochorení, najmä chrípky, a nízky nárast chorobnosti v okrese za uplynulý týždeň. Každý z príbuzných však musí dodržať stanovené protiepidemiologické pravidlá, upozornila riaditeľka nemocnice Nina Horniaková.

11:00 Anna Belousovová (NaS) pozorne sledovala štvrtkové odvolávanie ministra financií, ktoré iniciovali opoziční poslanci spoločne s SaS. Zvlášť reagovala na lavírovanie Tomáša Tarabu medzi opozíciou a koalíciou.

Belousovová: Robíte si z voličov bláznov
Anna Belousovová (NaS) pozorne sledovala štvrtkové odvolávanie ministra financií, ktoré iniciovali opoziční poslanci spoločne s SaS. Zvlášť reagovala na lavírovanie Tomáša Tarabu medzi opozíciou a koalíciou. Odvoláva sa premiér Sulík... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

10:56 Faunu lesných biotopov netradičným spôsobom približuje prezentačné podujatie s tvorivou dielňou Príbehy z lesa. Pre deti materských škôl a žiakov základných škôl ho pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. V priestoroch múzea bude sprístupnené do 14. novembra. Návštevu podujatia je potrebné si vopred dohodnúť telefonicky alebo mailom, upozornila Lenka Krošláková z múzea.

10:56 Z nitrianskych ulíc zmizli v posledných rokoch stovky bilbordov a ďalších reklám. Ako informovala radnica, v priebehu rokov 2019 až 2021 bolo odstránených viac ako 200 reklamných pútačov.

10:55 Desiatky obcí nemajú hlavného kontrolóra, ktorý by dozeral na zákonnosť a efektívnosť ich hospodárenia. Nadácia Zastavme korupciu na to upozornila na piatkovej tlačovej konferencii. Volá tiež po nezávislom postavení či zvýšení odbornej úrovne hlavného kontrolóra samospráv.

10:50  Definícia protirómskeho rasizmu, ktorú v uplynulých dňoch prijal parlament, môže slúžiť na boj proti nenávisti a diskriminácii Rómov a poslúži tiež na vzdelávanie. Myslí si to podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák (OĽANO). Upozornil, že rasistické postoje voči Rómom u Slovákov stále pretrvávajú, pričom rasizmus je prekážkou v ich začlenení sa do spoločnosti.

10:49 Krádež piatich oltárnych obrazov z Bojnického zámku v auguste 1933 priblížia inscenované prehliadky, ktoré pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Verejnosť ich bude môcť navštíviť 28. a 29. októbra. TASR o tom informovala PR manažérka múzea Petra Gordíková.

10:47 Zabudnutý kovový kufrík na urgentnom príjme Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici vyvolal vo štvrtok (29. 9.) večer rozruch. Muž, ktorý ho tam položil, odišiel preč a nevrátil sa. Na miesto okamžite vyslali potrebné zásahové zložky, pyrotechnikov, väzenská a justičná stráž poskytla špeciálne cvičeného psa na vyhľadávanie výbušnín. O udalosti v piatok informovala banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

10:31 Po tom, ako v posledných týždňoch chorobnosť na chrípku v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) mierne klesala, začala v 39. kalendárnom týždni opäť stúpať. Podľa údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre bolo v posledných dňoch hlásených celkovo 6685 akútnych respiračných ochorení.

10:30 Sibír urobí z Ruska potravinovú veľmoc.

Zlatá Sibír (VIDEO)
Sibír urobí z Ruska potravinovú veľmoc. V nasledujúcich 30 rokoch sa Sibír stane najväčším poľnohospodárskym regiónom na svete. Ekonomický potenciál regiónu umožní Rusku stať sa do roku 2050 superveľmocou, povedal Chea Heng He, investičný riaditeľ... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Milan Laca

10:28 Polícia v Humennom obvinila 25-ročného muža z obce Udavské zo zločinu podvodu, 21-ročného muža zo Zemplínskych Hámrov rovnako zo zločinu podvodu a 22-ročného muža z Udavského z trestného činu neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, v období od januára 2021 do januára tohto roku opakovane využívali neskúsenosť 68-ročnej Sninčanky v oblasti mobilných bankových aplikácií.

10:20 Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) od októbra príde o právomoc blokovať škodlivý obsah. Legislatíva mu to umožňuje iba do 30. septembra.

NBÚ od októbra príde o právomoc blokovať škodlivý obsah
Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) od októbra príde o právomoc blokovať škodlivý obsah. Legislatíva mu to umožňuje iba do 30. septembra. Pripravovaná novela zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorá má upraviť blokovanie škodlivého obsahu nastálo, už... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

10:01 Na hlavnom ťahu z Galanty smerom na Šaľu sa v piatok v ranných hodinách prevrátilo nákladné auto, ktoré prevážalo cukrovú repu. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

10:00 Vyšetrovanie bitky poslankýň Tabák (Sme rodina) a Bittó Cigánikovej (SaS) zaujíma aj policajného prezidenta Štefana Hamrana. Vyjadril sa k nej. 

Štefan Hamran sa vyjadril k bitke dvoch poslankýň
Vyšetrovanie bitky poslankýň Tabák (Sme rodina) a Bittó Cigánikovej (SaS) zaujíma aj policajného prezidenta Štefana Hamrana. Vyjadril sa k nej. Svedkovia sú, lenže... Poslankyňu NRSR Janku Bittó Cigánikovú fyzicky napadli. Urobila tak jej... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

09:57 Nemecko je v súvislosti s dodávkami energií "v extrémne napätej situácii", povedal v piatok nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, deň po tom, ako vláda rozhodla o pláne na pomoc nemeckým firmám a domácnostiam zvládať vysoké ceny energií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

09:46 Ženy, ktoré pracujú na výskumných staniciach v Antarktíde, sa často stretávajú so sexuálnym obťažovaním. Vyplýva to zo správy, ktorú v piatok zverejnila austrálska vláda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

09:26 Líder strany Srbská radikálna strana SRS, známy ako „politický otec“ prezidenta Vučiča, povedal, že Orbán dokáže chrániť záujmy vlastného národa a je priateľom Srbska.

Odkaz zo Srbska: Maďarsko má najmúdrejšie vedenie v EÚ
Líder strany Srbská radikálna strana SRS, známy ako „politický otec“ prezidenta Vučiča, povedal, že Orbán dokáže chrániť záujmy vlastného národa a je priateľom Srbska. Novosti.rs citoval predsedu Srbskej radikálnej strany (SRS) Vojislava Šešelja,... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Linda Chopin

09:23 Národné kolo súťaže inovatívnych myšlienok Falling Walls Lab má tento rok netradične dvoch víťazov. Stali sa nimi študent Bo Peng z Cambridgeskej univerzity a študentka Monika Janíková z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Obaja priniesli prelomový nápad, ktorým presvedčili porotu. TASR o tom informovala Lenka Miller, hovorkyňa UK, v priestoroch ktorej sa uskutočnilo finále.

09:16 Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokovali v úvode deviateho rokovacieho dňa 72. schôdze návrh na skrátené legislatívne konanie k umožneniu vyplatenia 13. dôchodku aj v novembri. Do diskusie sa nikto neprihlásil, v sále sedelo minimum poslancov.

09:15 Psy dokážu nielen vyňuchať drogy alebo výbušniny, ale podľa najnovšieho výskumu vedia v našom dychu a pote rozoznať aj stres. TASR informuje podľa správ BBC a NBC.

Psy dokážu vyňuchať vôňu stresu
Psy dokážu nielen vyňuchať drogy alebo výbušniny, ale podľa najnovšieho výskumu vedia v našom dychu a pote rozoznať aj stres. TASR informuje podľa správ BBC a NBC. Vedci z Belfastskej kráľovninej univerzity výsledky výskumu zverejnili vo vedeckom... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

08:55 Juraj Krúpa, odídenec z OĽaNO útočí na OĽaNO, Jozef Pročko, poslanec NR SR útočí na Juraja Krúpu, ktorý je bývalý člen OĽaNO, dnes člen poslaneckého klubu SaS. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal podľa Juraja Krúpu odstúpiť. Pročko skonštatoval, že Krúpa vedie družné rozhovory s poslancom Beluským (ĽSNS), ktorý je podľa Pročka aj Krúpu fašista. A takto dookola. O čo ale ide tentokrát a čo je podľa Jozefa Pročka odporné?

Jozef Pročko sa pustil do Juraja Krúpu: Odporné!
Juraj Krúpa, odídenec z OĽaNO útočí na OĽaNO, Jozef Pročko, poslanec NR SR útočí na Juraja Krúpu, ktorý je bývalý člen OĽaNO, dnes člen poslaneckého klubu SaS. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal podľa Juraja Krúpu odstúpiť. Pročko... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

08:47 Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) a celú vládu, aby zastavili výpovede lekárov. Podľa komory je to posledná šanca, ako udržať systém zdravotníctva pri živote. TASR o tom informovala prezidentka komory Iveta Šluchová.

08:45 Lekárski odborári oznámili, že výpovede podáva takmer 2000 lekárov pracujúcich v nemocniciach a ďalšie pribúdajú. Koľko výpovedí v konkrétnych zariadeniach doteraz padlo, nie je zrejmé, nemocnice ich nekonkretizujú. V niektorých ich zatiaľ nedoručili. Odborári avizovali, že výpovede budú lekári podávať vo štvrtok aj v piatok (30. 9.).

Výpovedí lekárov pribúda
Lekárski odborári oznámili, že výpovede podáva takmer 2000 lekárov pracujúcich v nemocniciach a ďalšie pribúdajú. Koľko výpovedí v konkrétnych zariadeniach doteraz padlo, nie je zrejmé, nemocnice ich nekonkretizujú. V niektorých ich zatiaľ... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

08:30 USA musia zmeniť stratégiu zahraničnej politiky.

Spamätajú sa?
USA musia zmeniť stratégiu zahraničnej politiky. Bývalý štátny tajomník dánskeho ministerstva zahraničných vecí Jørgen Orström Moeller v článku pre The National Interest napísal, že Spojené štáty by, po prejave ruského prezidenta Vladimira Putin... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Milan Laca

08:19 Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a spoločnosť SpaceX preskúmajú, či by tímu okolo Elona Muska mohli zveriť úlohu, ktorej cieľom je presunúť Hubbleov vesmírny teleskop (HST) na vyššiu obežnú dráhu s cieľom predĺžiť jeho životnosť. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie NASA.

08:18 Služby prímestskej autobusovej dopravy v regiónoch horné Považie, Kysuce a Turiec bude naďalej poskytovať spoločnosť Slovenská autobusová doprava (SAD) Žilina. Zmluvu o zabezpečení služieb prímestskej autobusovej dopravy na obdobie desiatich rokov podpísali zástupcovia dopravcu s vedením Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vo štvrtok (29. 9.). TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

08:12 Slovenská vláda rozhodne o opatreniach na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií až po výsledkoch rokovaní na pôde Európskej únie. Existuje však desať rozličných riešení, ktoré by mohlo Slovensko prijať.

Vláda prevedie Slovensko cez energetickú krízu rovnako ako cez pandémiu
Slovenská vláda rozhodne o opatreniach na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií až po výsledkoch rokovaní na pôde Európskej únie. Existuje však desať rozličných riešení, ktoré by mohlo Slovensko prijať. Vo štvrtkovej (29. 9.) diskusnej relácii... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

08:09 Lekári Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave zrealizovali tento týždeň unikátny zákrok na odstránenie brušnej aneuryzmy. Išlo o prvú operáciu tohto typu v strednej a východnej Európe. Aneuryzmu vyplnili špeciálnym materiálom. Novou metódou sa má predísť zlyhaniu operácie a potrebe ďalšieho zákroku. Pre TASR to uviedol vedúci lekár oddelenia intervenčnej angiológie NÚSCH Petr Vařejka.

08:00 "Igor Matovič vstúpil do politiky s tým, že tvrdil, že mu niekto ponúkol 20 mil. eur za to, že povalí vládu Ivety Radičovej. Keď to mal dokázať, povedal, že to bol vtip. A potom vládu povalil," tvrdí politológ Jozef Lenč, ktorý na sociálnej sieti hodnotí odsun hlasovania o odvolaní ministra financií Igora Matoviča. 

Jozef Lenč: Element, ktorý dvanásť rokov kontaminuje verejný priestor
"Igor Matovič vstúpil do politiky s tým, že tvrdil, že mu niekto ponúkol 20 mil. eur za to, že povalí vládu Ivety Radičovej. Keď to mal dokázať, povedal, že to bol vtip. A potom vládu povalil," tvrdí politológ Jozef Lenč, ktorý na sociálnej sieti... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

07:34 Príčinou smrti britskej kráľovnej Alžbety II. bola staroba. Oznámili to vo štvrtok matričné úrady v Škótsku, kde dlhoročná panovníčka zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.ň

Už je známa príčina smrti Alžbety II.
Príčinou smrti britskej kráľovnej Alžbety II. bola staroba. Oznámili to vo štvrtok matričné úrady v Škótsku, kde dlhoročná panovníčka zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News. Hlavný matričný... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

07:19 Britská kráľovská mincovňa predstavila prvé mince s portrétom nového kráľa Karola III. Briti budú môcť panovníka vidieť na "drobných" približne od decembra, keď sa do obehu postupne dostanú mince s jeho podobizňou v hodnote 50 pencí, informovala v piatok agentúra AP.

07:00 Piatok. Meniny má Ráchel a Jarolím. Bude prevažne zamračené a na väčšine územia občasný dážď. Teploty 11 až 16 stupňov C.

Predpoveď počasia pre Slovensko na piatok 30. októbra
Piatok. Meniny má Ráchel a Jarolím. Bude prevažne zamračené a na väčšine územia občasný dážď. Teploty 11 až 16 stupňov C. Na západnom Slovensku prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik