Reakcia NATO by mala byť zničujúca, tvrdí Rau
28 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Poliaci tlačia na NATO

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau počas svojej návštevy vo Washingtone v relácii "Meet the Press NOW" povedal, že ruský prezident Vladimir Putin sa vyhráža použitím jadrových zbraní na území Ukrajiny a nie útokom na NATO, čo podľa neho znamená, že NATO by malo zareagovať "devastačnými "konvenčnými zbraňami, avšak táto odozva by mali byť zničujúca. "A toto je podľa mňa jasné posolstvo, ktoré Aliancia momentálne vysiela Rusku," poznamenal Rau.

Kyjev zintenzívňuje protiofenzívu

Medzičasom Ukrajina zintenzívnila svoje protiútoky namierené proti ruským inváznym vojskám na severovýchode krajiny, vyplýva z najnovších záverov britských tajných služieb. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. Ukrajinské jednotky podľa nich pomaly postupujú v minimálne v dvoch smeroch východne od línie riek Oskil a Severný Donec, spresnilo britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej každodennej správe.

Rusko sa však podľa nej zároveň začalo brániť intenzívnejšie než doteraz. Prispela k tomu aj hrozba, že ukrajinské vojská postúpia i do okupovaných častí Luhanskej oblasti, kde v uplynulých dňoch prebiehalo tzv. "referendum" o pričlenení k Ruskej federácii.

Britské ministerstvo obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň.