Sabotáž na Nord Stream
27 | 09 | 2022 I Milan Laca

Prevádzkovateľ Nord Stream-1 ohlásil zničenie troch plynovodov súčasne.

Nord Stream AG označil situáciu za bezprecedentnú a odmietol predpovedať načasovanie obnovy infraštruktúry

Súčasné zničenie troch plynovodov v Baltskom mori je bezprecedentné, vyhlásil Nord Stream AG, prevádzkovateľ Nord Stream 1. "Škody, ku ktorým došlo v ten istý deň súčasne na troch vetvách pobrežných plynovodov sústavy Nord Stream, nemajú obdobu. Zatiaľ nie je možné odhadnúť načasovanie obnovy infraštruktúry na prepravu plynu," uviedla projektová spoločnosť.

Čo sa stalo

V noci 26. septembra došlo k úniku na jednej z línií ropovodu Nord Stream 2 v dánskej a výhradnej ekonomickej zóne,  juhovýchodne od ostrova Bornholm. Potom, v ten istý deň, zaznamenali úniky plynu aj z obolch potrubí prvého Nord Streamu – vo výlučnej ekonomickej zóne Dánska, severovýchodne od ostrova Bornholm. Dánska energetická agentúra ráno 27. septembra informovala o únikoch plynu v blízkosti plynovodu.  Podľa nej  došlo celkovo k trom únikom – dvom na Nord Stream 1 a jednému na Nord Stream 2. Stalo sa to nielen v ekonomickej zóne Dánska, ale aj  Švédska. Riaditeľ Dánskej energetickej agentúry Christoffer Bettzau vyhlásil, že únik plynu vytvára na mori vlny a zatiaľ nie je bezpečné priblížiť sa k poškodenej oblasti. Plynové bubliny podľa neho stúpajú nad miestom nešťastia v okruhu viac ako 50 metrov. Verí, že únik bude pokračovať ešte niekoľko dní.

Rusko sa zväčšuje?
Exit poll: 97 percent obyvateľov DĽR a LĽR podporilo vstup do Ruska Rovnaký počet respondentov z LĽR a DĽR – 97 % – bol za pripojenie ich republík k Rusku, vyplýva z údajov exit poll Inštitútu pre sociálny marketing (INSOMAR). Prvotné... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Výbuchy

V oblasti netesností pri Nord Stream boli zaznamenané dva podzemné výbuchy, píše švédsky server svt.se. Niet pochýb, že ide o výbuchy, povedal seizmológ Bjorn Lund. Údaje zaznamenalo 30 meracích staníc v južnom Švédsku,  spresňuje publikácia. Jeden výbuch nastal v noci a druhý v pondelok večer.

Plynovod 

Trasa prechádza výlučnými ekonomickými zónami Ruska, Fínska, Švédska, Dánska a Nemecka, ako aj teritoriálnymi vodami Ruska, Dánska a Nemecka. Plynovod priamo spája Gazprom a európskych spotrebiteľov a obchádza tranzitné štáty.  

Zrejme  sabotáž...

„Nevieme si predstaviť scenár, ktorý by nebol cielenou sabotážou,“ povedal  jeden z účastníkov vyšetrovania, ktoré vykonávajú federálne úrady. Zdroj poznamenal, že tento druh sabotáže nie je „zďaleka triviálny“ a vyžaduje zapojenie špeciálnych síl, ako sú námorní potápači, alebo ponorky.

Kto to bol?

Odborníci diskutujú o dvoch možných dôvodoch „údajných útokov“, poznamenáva Der Tagesspiegel. Po prvé, za poškodenie plynovodov môžu byť zodpovedné ukrajinské sily ,alebo sily spojené s Ukrajinou, ktorá má vlastnú plynovodnú sústavu a vždy bola proti Nord Streamu. Druhá verzia hovorí o  „ruskej operácii vykonanej pod falošnou vlajkou“. „To by mohlo spôsobiť ďalšiu neistotu a zvýšiť ceny plynu, aby sa ešte viac prehĺbila európska energetická kríza, ktorá sa v poslednom čase trochu zmiernila,“ píšu  noviny.

Bruselské elity sa trasú pred Meloniovou: Najnebezpečnejšia žena v Európe!
Taliansky krok doprava otriasa európskymi politickými elitami! Giorgia Meloniová bola v pondelok 26.9. potvrdená ako prvá talianska premiérka. Stredopravá líderka sa chystá v úrade deklarovať „Bránime Boha, krajinu a rodinu“ postavené na odpore... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik