Rusko sa zväčšuje?
27 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Exit poll: 97 percent obyvateľov DĽR a LĽR podporilo vstup do Ruska

Rovnaký počet respondentov z LĽR a DĽR – 97 % – bol za pripojenie ich republík k Rusku, vyplýva z údajov exit poll Inštitútu pre sociálny marketing (INSOMAR).

Prvotné informácie

Z prvých čiastočných výsledkov referend, ktoré v uplynulých dňoch prebiehali v štyroch ukrajinských regiónoch, vyplýva, že pripojenie k Rusku podporila prevažná väčšina hlasujúcich, oznámili v utorok ruské médiá.

Počiatočné výsledky naznačujú, že pripojenie k Rusku podporilo od 96,97 percenta ľudí v Chersonskej oblasti, kde je sčítaných 14 percent hlasov, po 98,19 percenta v Záporožskej oblasti, kde sčítali 18 percent hlasov, uvádza ruská agentúra RIA Novosti.

Zároveň doplnili, že respondenti zriedkakedy odmietli účasť na prieskumoch – v 2 % prípadov mali účastníci prieskumu „vysokú emocionálnu angažovanosť“, pretože na toto referendum dlho čakali.

Prečo referendum?

Verejnosť sa obrátila na krajské úrady s podnetom na okamžité vypísanie referenda. Podľa predstaviteľov republík a regiónov pripojenie k Rusku zabezpečí ich územia a obnoví historickú spravodlivosť. Podľa ich názoru je toto rozhodnutie mimoriadne potrebné v kontexte neustálych teroristických činov zo strany nacionalistických orgánov Ukrajiny a členov NATO, ktorí dodávajú zbrane na zabíjanie civilistov.

Čo hovorí Putin?

Rusko chce zachrániť ľudí v štyroch oblastiach na Ukrajine, v ktorých sa konajú referendá o pripojení k Rusku. V utorok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s ruskými predstaviteľmi "Záchrana ľudí na územiach, kde sa toto referendum koná... je stredobodom pozornosti celej našej spoločnosti a celej krajiny," povedal Putin.

Reakcia Kyjeva

Referendá o pripojení k Rusku nebudú mať "žiaden vplyv" na bojisko. Kyjev v utorok oznámil, že hlasovania o pripojení k Ruskej federácii v štyroch okupovaných ukrajinských oblastiach nebudú mať vplyv na vojenské ciele Ukrajiny. Invázia Moskvy tam trvá už siedmy mesiac. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. "Hlavné je, že tieto kroky, toto rozhodnutie (ruského prezidenta Vladimira) Putina nebudú mať žiaden vplyv na politiku, diplomaciu a konanie Ukrajiny na bojisku," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na tlačovej konferencii s francúzskou kolegyňou Catherine Colonnovou, ktorá v utorok navštívila Kyjev.

Orbán: Maďarské rodiny ochránime, aj bez financií z Bruselu
Západ je na strane vojny, Maďarsko na strane mieru. Okrem tej rusko-ukrajinskej prebieha aj dezinformačná vojna. Zrušenie sankcií by prinieslo pokles cien o polovicu. Keď v Bruseli dôjdu argumenty, hovoria o porušovaní „európskych hodnôt“. Aj o... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik