Lengvarský pripúšťa: Nemyslím si, že lekári blafujú
28 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Lekárske odborové združenie stále zbiera výpovede. Minulý týždeň ich mali podľa šéfa LOZ Petra Visolajského viac ako 1500. Už aj minister zdravotníctva pripúšťa, že lekári neblafujú. O hroziacich výpovediach rozprával Lengvarský v Na telo plus TV Markíza.

Nemá žiadnu stratégiu?

Lengvarský odhaduje, že v našich nemocniciach pracuje približne 8-tisíc lekárov. To znamená, že takmer 20 percent z nich je definitívne rozhodnutých odísť. Podľa neho to problém je. Odmieta sa však baviť o ďalšom postupe, a to do pondelka (3.10.), keď budú čísla presné.

Nič nesplnili

Lekárski odborári pred rokom predložili osem požiadaviek, ktoré je potrebné splniť, aby sa slovenské zdravotníctvo dokázalo opäť postaviť na nohy. Dnes kritizujú, že okrem zvýšenia platov kompetentní nenaplnili ani jednu z nich. Spokojní však nie sú ani s platmi.

Šéf rezortu zdravotníctva podotýka, že rozpočet nie je nafukovací a minister financií momentálne viac uvoľniť nevie.

„Rozpočet má nejaké medze a sú tu aj iní zdravotnícki pracovníci a my sme tým návrhom zákona riešili všetkých. Keby sme mali miliardu, tak ju bez problémov rozdelíme. Museli sme nájsť nejaký balans medzi tým, čo je možné a tým, čo chcú odborári aj z iných zdravotníckych profesií,“ vysvetlil Lengvarský.

Opozícia sa zhodla: Absolútny diletant Mikulec riadi absolútne neschopnú políciu
"Dobrý den, policie České republiky, předložte své doklady." Tento pozdrav, spojený s nútenou zastávkou na slovensko-českej hranici, budú minimálne desať dní počúvať všetci cestujúci do Česka. Dôvod je prostý: sme síce spoločne v schengenskom... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Čo bude po 1. decembri

Ak lekári podajú výpovede ku koncu septembra, začne im plynúť dvojmesačná výpovedná lehota. Tá sa skončí posledným novembrovým dňom. Od 1. decembra tak slovenský zdravotnícky systém môže mať o stovky nemocničných lekárov menej.

A opäť nemal minister žiadnu odpoveď. Chce to riešiť, keď to bude realita. Čo bude 1. decembra nevie. Kolaps slovenského zdravotníctva však nepredpokladá.

„Ten systém neskolaboval počas pandémie, keď bola zdravotná starostlivosť výrazne obmedzená. Nemyslím si, že je na to teraz vhodná doba, aby sme eskalovali napätie. Ja verím tomu, že pacient ohrozený nebude,“ uviedol Lengvarský. Podľa neho vyjednávať s lekármi neprestali.

Môžeme očakávať lockdowny?

Aj keď sa jeseň po minulé roky niesla v duchu protipandemických opatrení a testovania, Lengvarský povedal, že tento rok nám to nehrozí. Pandémia sa totiž podľa neho skončila. „Nepredpokladáme žiadne opatrenia. To znamená lockdowny, povinné testovanie, to určite nie,“ ubezpečil s tým, že Vianoce budú pokojné.

Karol Lovaš: Slovensko sa stáva synonymom babráctva a neúspechu
Čo na to Slovensko? Polícia Českej republiky začne od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom. Presne na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik