Hlas ľudu: Príliš veľa lapsusov na jednu zahraničnú cestu
27 | 09 | 2022 I Jozef Ulian

Tí, ktorí pozerali pohrebné obrady zosnulej kráľovnej Alžbety II si nemohli nevšimnúť, že zahraničné médium označilo partnera prezidentky Rizmana za prezidenta Slovenskej republiky. Všeličo sa stáva, ale takýto lapsus na úrovni hlavy štátu by sa nemal odbiť len pobavením sa na facebooku.  Čo robil slovenský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Ondrejcsák pri príprave návštevy prezidentky?

Pred vystúpením prezidentky SR vo všeobecnej rozprave na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN hovoril prezident Švajčiarskej konfederácie Ignazio Cassis. Jeho prejavu dominoval prístup Švajčiarska k bezpečnosti a mieru vo formáte OSN. Zdôraznil neutralitu a  vojenské nevmiešavanie sa do konfliktu na Ukrajine a konkrétne kroky k jej povojnovej obnove.  Nikto si nemohol pomýliť odkiaľ prichádza: v klope saka mal štátny znak Švajčiarskej konfederácie. Ale to je len taký detail.

Pri ohlásení ďalšieho rečníka, pani prezidentky Čaputovej, som pocítil hrdosť na našu vlasť. Trochu ma zamrzelo, keď neskôr sa na youtube počas prejavu prezidentky Čaputovej v ľavom rohu webkamery OSN objavila slovinská vlajka. Iste, keby aj naša prezidentka nosila znak Slovenskej republiky, tak by si nikto nepomýlil štát. Kde bol veľvyslanec SR pri OSN Mlynár, že dopustil takýto lapsus?

Počas prejavu som si nevdojak spomenul na zasadnutie Euroatlantickej partnerskej rady v Bruseli v roku 2002, keď náčelník GŠ Ruskej federácie, než si sadol k stolu medzi rumunského a nášho náčelníka GŠ, zamrmlal: „Job tvoju mať, kde Slovakia nachodit sia?“ Áno, Rusko nie je štát, Rusko je kontinent. Ale to mu nedáva právo napadnúť susedný štát. A my by sme mali rešpektovať princíp nestrannosti ako jeden zo základných princípov Charty OSN. Pani Čaputová vo svojom príhovore viac robila advokátku Kyjevu než zastupovala našu vlasť. Prázdne reči o vojne a klíme z úst ženy pôsobia vždy nedôveryhodne. Príhovor mal obsahovať viac empatie práve preto, že v konfliktoch najviac trpia ženy a deti. Prejav ma utvrdil, že málo vie o vojne, a hoci je dnes Medzinárodný deň mieru OSN, pre mier robí veľmi málo.

Najväčším lapsusom bolo, keď kamera zamierila na slovenskú delegáciu v sále VZ OSN. Minister Káčer, veľvyslanec Javorčík, vysmiaty minister Budaj a poradkyňa prezidentky vyzerali ako na dedinskej zábave práve keď prezidentka hovorila o utrpení. Slovenská delegácia vedená prezidentkou Čaputovou opäť nevyužila príležitosť ponúknuť know-how, ktoré máme z konfliktov a tak pomôcť iným i sami sebe.

Naozaj, príliš veľa lapsusov, náhod, faux pas na jednu zahraničnú cestu. Nemyslite?

Vážení, nikto vás v zahraničí nepozná, neviete reprezentovať našu vlasť,  Slovenskú republiku a jej občanov. Radšej seďte doma a nerobte nám hanbu.

Autor: Jozef Ulian

Hlas ľudu: Remišová skoro plakala. Prečo?
Takú smutnú som ju dávno nevidela. Bez farby, bez chuti. Koktala, chúďatko, ťažko sa jej hovorilo. Až mi jej bolo ľúto a chcelo sa mi plakať spolu s ňou. Čo vohnalo smútok do jej peknej tváričky? Strach, že Žaludi odídu na politické smetisko? Či... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Mária Škultétyová

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik