Reči o jadrovej vojne
26 | 09 | 2022 I Milan Laca

Západ by mohol v prípade ruského jadrového útoku na Ukrajinu odvetiť konvenčnými zbraňami.

Západ pochybuje o použití jadrových zbraní na Ukrajine. Podľa denníka Financial Times sa v reakcii na takýto krok Moskvy o jadrovom údere neuvažuje.

Majú plán 
Západní spojenci Kyjeva vypracovali plány, ako reagovať na hypotetickú možnosť použitia jadrových zbraní Ruskom počas konfliktu na Ukrajine, vrátane vojenskej, informoval Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje.
Dúfajú
"Dvaja západní predstavitelia uviedli, že jadrový útok na Ukrajinu pravdepodobne nepovedie k podobným krokom. Namiesto toho vyvolá odvetné akcie západných štátov, ktoré použijú konvenčné zbrane na potrestanie Ruska," píšu noviny.
Kremeľ komunikuje s Washingtonom o probléme jadrových zbraní sporadicky
Kremeľ v pondelok uviedol, že komunikuje s Washingtonom o jadrových zbraniach len "sporadicky". Vyjadrenie prišlo po tom, ako Spojené štáty počas víkendu oznámili, že varovali Moskvu pred "katastrofálnymi následkami" použitia nukleárnych zbraní na... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
Vraj komunikujú

Podľa jedného zo zdrojov  si Západ a Moskva vyvinuli odlišné chápanie „červených čiar“ okolo súčasnej situácie.Tri zdroje novín uviedli, že členovia NATO  súkromne oznámili svoju pozíciu Moskve  a opísali rozsah reakcie na ruské použitie jadrových zbraní. Podľa ich názoru budú „hrozby odvety najlepším odstrašujúcim prostriedkom“

USA sú vraj tiež opatrné

V článku sa uvádza, že dvaja vysokí predstavitelia povedali novinám, že Spojené štáty pravdepodobne nepoužijú jadrové zbrane v reakcii na zodpovedajúci krok Ruska. Bude to však impulz pre západné štáty, ktoré sú pripravené v prípade potreby použiť konvenčné zbrane, aby reagovali na akcie Ruska, píšu Financial Times. Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken vyhlásil, že v súčasnosti neprebiehajú žiadne zákulisné rokovania o vyriešení konfliktu na Ukrajine. 

Putinova reakcia
Ruský prezident Vladimir Putin v príhovore k Rusom povedal, že Západ prekročil hranicu vo svojej protiruskej politike, ako aj v neustálych hrozbách voči krajine. Teraz, ako zdôraznil, využíva jadrové vydieranie. Zároveň pripomenul, že Rusko v niektorých komponentoch prevyšuje zahraničnú vojenskú techniku ​​a varoval tých, ktorí sa snažia hroziť jadrovými zbraňami, že "veterná ružica sa môže otočiť ich smerom". Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov  upozornil na „veľmi významné“ riziká jadrovej vojny, no zároveň zdôraznil, že zásadným postojom Moskvy je, že takéto zbrane by sa nemali používať.
Zapája sa aj Čína
Čitatelia čínskych novín Guancha kritizovali amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana za vyhrážanie sa Rusku, ak sa rozhodne použiť jadrové zbrane na Ukrajine. Americký predstaviteľ v rozhovore pre NBC uviedol, že Washington súkromne varoval ruské vedenie pred katastrofálnymi následkami použitia jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine pre Rusko.  Sľúbil, že na takýto krok USA rozhodne zareagujú. Čitatelia obvinili Sullivana zo snahy eskalovať situáciu, pričom poznamenali, že Rusko sa nikomu nevyhrážalo jadrovými zbraňami.
 
Zastavte vojnu! Alebo nie?
Po Putinových slovách o jadrovej hrozbe by sa mal konflikt na Ukrajine čo najskôr ukončiť. Británia by nemala podnecovať konflikt na Ukrajine, ale snažiť sa dosiahnuť mier, píše Peter Hitchens v článku pre Daily Mail. Prečo? " Aký má Británia... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Milan Laca
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik