Aktuálne! Minútu po minúte
26 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:30 Robert Fico (Smer-SD) poskytol exkluzívny rozhovor pre maďarskú televíziu HírTV. Uviedol, že Ursula von der Leyenová je falošná ako rolexky kupované v tureckom bazári.

Robert Fico: Leyenová je falošná ako rolexky kupované v tureckom bazári
Robert Fico (Smer-SD) poskytol exkluzívny rozhovor pre maďarskú televíziu HírTV. Uviedol, že Ursula von der Leyenová je falošná ako rolexky kupované v tureckom bazári. Líder slovenskej opozície sa v exkluzívnom televíznom rozhovore okrem iného... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

20:00  Na celom území Slovenska si z pondelka na utorok (27. 9.) treba dávať pozor na hmlu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

19:45 Ak chcete, aby sa vojna skončila čo najskôr, dajte nám Leopardy 2!

Ukrajinci "poprosili" tanky... a zišlo by sa aj ...
Ak chcete, aby sa vojna skončila čo najskôr, dajte nám Leopardy 2! Ukrajina má právo brániť svoje územie a chce obnoviť mier, a to si vyžaduje podporu partnerov, vrátane poskytnutia moderných zbraní. Vyhlásil to poradca šéfa prezidentskej... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Milan Laca

19:30 Joe Biden ako „hlavný svetový epidemiológ a virológ“ ukončil „pandémiu“! V rozhovore na najväčšom americkom autosalóne v Detroite súčasný extrémne ľavicový a progresívny prezident USA Joe Biden oznámil, že „Pandémia skončila.“ Upozornil na to na sociálnej sieti známy lekár Igor Bukovský. Človek by sa aj potešil. Lenže..

Dr. Bukovský: Joe Biden ukončil pandémiu! Šíri americký prezident HOAX?
Joe Biden ako „hlavný svetový epidemiológ a virológ“ ukončil „pandémiu“! V rozhovore na najväčšom americkom autosalóne v Detroite súčasný extrémne ľavicový a progresívny prezident USA Joe Biden oznámil, že „Pandémia skončila.“ Upozornil na to na... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

19:00 Prezident Vladimir Putin podpísal v pondelok výnos, ktorým udelil ruské občianstvo bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi.

Snowden je jedným zo 72 cudzincov, ktorí v pondelok získali ruské občianstvo. Ani on ani Kremeľ sa k tejto záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

Snowden (39) v roku 2013 zverejnil tajné dokumenty a odhalil mnoho sledovacích operácii, ktoré vykonával Úrad pre národnú bezpečnosť (NSA). Najskôr sa krátko ukrýval v Hongkongu, neskôr sa presunul do Moskvy a požiadal tam o azyl. V roku 2020 získal právo na trvalý pobyt v Rusku, čím sa dostal o krok bližšie k získaniu občianstva. (tasr)

18:40 Erópska centrálna banka bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky dokonca aj v prípade "podstatného spomalenia" ekonomickej aktivity v eurozóne, uviedla šéfka ECB Christine Lagardová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

"Očakávame, že na niekoľkých najbližších zasadnutiach zvýšime úrokové sadzby, aby sme utlmili dopyt a aby sme zabránili riziku trvalého zvýšenia inflačných očakávaní," uviedla Lagardová vo svojom vystúpení pred Výborom pre hospodárske a menové záležitosti Európskeho parlamentu.

18:20 Západ je na strane vojny, Maďarsko na strane mieru. Okrem tej rusko-ukrajinskej prebieha aj dezinformačná vojna. Zrušenie sankcií by prinieslo pokles cien o polovicu. Keď v Bruseli dôjdu argumenty, hovoria o porušovaní „európskych hodnôt“. Aj o týchto témach hovoril maďarský premiér Viktor Orbán počas svojho príhovoru pred zahájením jesennej schôdze parlamentu.

Orbán: Maďarské rodiny ochránime, aj bez financií z Bruselu
Západ je na strane vojny, Maďarsko na strane mieru. Okrem tej rusko-ukrajinskej prebieha aj dezinformačná vojna. Zrušenie sankcií by prinieslo pokles cien o polovicu. Keď v Bruseli dôjdu argumenty, hovoria o porušovaní „európskych hodnôt“. Aj o... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

18:00 Dodávku, v ktorej sa nachádzalo 23 migrantov zo Sýrie, zastavili v pondelok policajti Pohotovostnej motorizovanej jednotky z Trenčína na ceste I/9 pred obcou Mníchova Lehota (okres Trenčín). Na auto a jeho pasažierov upozornili policajtov cez tiesňovú linku. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

"Na tiesňovú linku 158 bolo oznámené, že smerom na mesto Nováky bola videná dodávka, do ktorej malo z kríkov rýchlo nastúpiť približne 20 cudzincov," opísali policajti.

17:45 Spojené štáty sa tešia na spoluprácu s novou talianskou vládou. V pondelok to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Tešíme sa na spoluprácu s talianskou vládou na našich spoločných cieľoch: podpora slobodnej a nezávislej Ukrajiny, rešpektovanie ľudských práv a budovanie udržateľnej hospodárskej budúcnosti," napísal Blinken na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že "Taliansko je dôležitým spojencom, silnou demokraciou a váženým partnerom".

17:30 Minister obrany SR Jaroslav Naď už dnes privíta v Banskej Štiavnici rezortných kolegov z krajín Vyšehradskej skupiny. Slovensko je do júna budúceho roka predsedajúcou krajinou, preto má organizácia rokovania význam aj z hľadiska líderstva v jednotlivých témach. So svojimi kolegami a členmi jednotlivých delegácií bude minister Naď venovať pozornosť bezpečnostnej situácii s ohľadom na ruskú agresiu na Ukrajine, ako aj téme posilnených obranných pozícií na východnom krídle NATO či spolupráci pri výmene skúseností s hybridným pôsobením cudzích aktérov.

17:20 V súvislosti s trestnou činnosťou zločineckej skupiny takáčovcov obvinila polícia 14 osôb. Osem z nich zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v pondelok počas zásahu v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Medzi zadržanými je aj starosta obce. Zvyšné osoby zadržala polícia už v minulosti a momentálne sú vo väzbe. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka. Upozornil na to portál Startitup.sk.

"Obvinení sa mali dopustiť trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, hrubého nátlaku, ublíženia na zdraví, poškodzovania cudzej veci a porušovania domovej slobody," priblížil Slivka.

16:50 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výborov pre rozvoj (DEVE) a zahraničné veci (AFET) a podvýboru EP pre ľudské práva (DROI) v pondelok oficiálne predstavili kandidátov na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Tri z návrhov súvisia s udalosťami na Ukrajine.

16:50 Novembrový príspevok pre dôchodcov v celkovej sume viac ako 207 miliónov eur sa dotkne približne 1,4 milióna ľudí. Okrem starobných dôchodcov dostanú príspevok napríklad aj invalidní dôchodcovia či siroty. Na tlačovej konferencii k pondelkovému rozhodnutiu vlády to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

"Najväčšia pomoc vo výške 210 eur bude spadať pre ľudí s najnižšími dôchodkami," priblížil Krajniak. Dôchodcovia s dôchodkom 300 eur dostanú 193 eur, seniori s priemerným dôchodkom 515 eur dostanú približne 139 eur a pre dôchodcov s príjmom 927 eur navrhol rezort práce príspevok 35 eur. Minister dodal, že vyplácanie inflačnej pomoci bude pokračovať. Ďalší balík má smerovať napríklad matkám s deťmi, ktoré majú problém s vymáhaním výživného.

16:30 Plánované zvyšovanie cien energií, a niekde už aj reálne, narobili poriadne vrásky prakticky celému Slovensku. Ľudia, ale aj podnikatelia, sa však desia toho, čo bude po Novom roku. Politici nás síce ubezpečujú, že všetko vyriešia a nikoho v štichu nenechajú, to im ale verí len málokto. A už vôbec nie europoslanec a šéf Hnutia Republika Milan Uhrík, ktorý to vyjadril aj v krátkom statuse.

Uhrík a ľudia sú v šoku, podľa Hirmana je lacný ruský plyn len obrovský mýtus
Plánované zvyšovanie cien energií, a niekde už aj reálne, narobili poriadne vrásky prakticky celému Slovensku. Ľudia, ale aj podnikatelia, sa však desia toho, čo bude po Novom roku. Politici nás síce ubezpečujú, že všetko vyriešia a nikoho v štichu... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Tibor Malý

16:00 Premiér Eduard Heger (OĽANO) ubezpečuje ľudí, že aj napriek zmene vo vedení ministerstva spravodlivosti bude zabezpečená kontinuita zavádzania už prijatých reforiem do praxe.

"S ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom som sa dnes na túto tému rozprával. Informoval ma, že sa aktuálne na ministerstve uskutočňuje audit, ktorého výsledky by mali byť známe v priebehu nasledujúcich týždňov," priblížil Heger. Nový minister spravodlivosti ho mal zároveň opätovne ubezpečiť, že reforma súdov je jeho prioritou a pokračuje sa v nej podľa plánu.

Poslanci EP určili kandidátov na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výborov pre rozvoj (DEVE) a zahraničné veci (AFET) a podvýboru EP pre ľudské práva (DROI) v pondelok oficiálne predstavili kandidátov na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Tri z návrhov súvisia s... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Miahle/tasr

15:45 Kremeľ v pondelok uviedol, že komunikuje s Washingtonom o jadrových zbraniach len "sporadicky". Vyjadrenie prišlo po tom, ako Spojené štáty počas víkendu oznámili, že varovali Moskvu pred "katastrofálnymi následkami" použitia nukleárnych zbraní na Ukrajine.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan varoval v nedeľu Rusko pred použitím jadrových zbraní. Nešpecifikoval, ako plánujú Spojené štáty na prípadné nasadenie takýchto zbraní reagovať, no uviedol, že Washington s Moskvou pravidelne komunikuje a súkromne jej "ozrejmil", čo by takáto reakcia znamenala. (tasr)

15:30 Koaličné strany Za ľudí a Sme rodina nepodporia odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií. Vyplýva to z vyjadrení vicepremiérky a líderky Za ľudí Veroniky Remišovej a ministra práce a podpredsedu Sme rodina Milana Krajniaka na tlačovej konferencii. Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k odvolávaniu Matoviča by sa mala začať v stredu (28. 9.).

Krajniak skonštatoval, že odvolanie člena vlády nepodporia, pretože sú súčasťou vládnej koalície. "Dúfam, že tento politický súboj prebehne v tomto prípade rýchlo," podotkol s tým, že parlament by sa mal venovať najmä zákonom na pomoc ľuďom.

15:10 Taliansky krok doprava otriasa európskymi politickými elitami! Giorgia Meloniová bola v pondelok 26.9. potvrdená ako prvá talianska premiérka. Stredopravá líderka sa chystá v úrade deklarovať „Bránime Boha, krajinu a rodinu“ postavené na odpore voči rodovej ideológii a LGBT loby spolu s podporou silných hraníc a ukončením neobmedzenej masovej migrácie, informuje portál Breitbart.

Bruselské elity sa trasú pred Meloniovou: Najnebezpečnejšia žena v Európe!
Taliansky krok doprava otriasa európskymi politickými elitami! Giorgia Meloniová bola v pondelok 26.9. potvrdená ako prvá talianska premiérka. Stredopravá líderka sa chystá v úrade deklarovať „Bránime Boha, krajinu a rodinu“ postavené na odpore... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

15:00 Poľská armáda ponúkne v októbri a novembri základný jednodňový vojenský výcvik všetkým Poliakom vo veku 18 65 rokov. Oznámilo to v pondelok poľské ministerstvo obrany, informuje agentúra DPA.

Výcvik bude zahŕňať narábanie so zbraňou, streľbu, boj z blízka a čítanie z máp. Prebiehať bude na 17 vojenských základniach, a to v každú októbrovú a novembrovú sobotu. Absolvovať ho môžu výlučne poľskí občania.

14:40 Na sociálnych sieťach v Rusku sa objavili správy, že na hranici s Gruzínskom sa údajne buduje ruský kontrolný post, čo ešte viac posilnilo špekulácie o možnom uzavretí hraníc Ruskej federácie v súvislosti s tzv. čiastočnou mobilizáciou.

Tvrdenie o výstavbe kontrolného postu sa neskôr nepotvrdilo. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) však v pondelok informovala, že na hraničný priechod Verchnij Lars dorazil obrnený transportér s vojakmi ruskej armády.

Podľa FSB, citovanej rozhlasovou stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL), transportér je tam len pre prípad, že by sa záložníci podliehajúci v Rusku mobilizácii pokúšali opustiť krajinu bez vybavovania pohraničných formalít.

14:20 Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera žiada od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 32.300 eur a ospravedlnenie za poškodenie povesti. Informoval o tom úrad po pondelkovom stretnutí so zástupcami poisťovne.

"Dňa 7. júla bola ÚDZS zo strany ZP Dôvera doručená žiadosť o predbežné prerokovanie nároku na náhradu nemajetkovej ujmy spôsobenej pri výkone verejne moci. Jej súčasťou je aj návrh na ospravedlnenie. Ujma 32.300 eur mala byť ZP Dôvera spôsobená údajným neoprávneným zásahom do jej dobrej povesti tým, že úrad zverejnil podľa názoru ZP Dôvera nepravdivé a difamačné tvrdenia," priblížil úrad. Týkať sa majú najmä problematiky ocenenia a zaúčtovania poistného kmeňa.

14:10 V nedeľu popriala prezidentka SR Zuzana Čaputová našej kresťanskej krajine šťastný nový rok 5783. Urobila tak v deň, keď sa oslavuje Židovský nový rok. Medzitým izraelský denník The Jerusalem Post zverejnil zoznam najvplyvnejších Židov v roku 2022. Kto sa ním stal? Prekvapenie sa nekoná.

Zelenského taktika sa vyplatila, vyhral!
V nedeľu popriala prezidentka SR Zuzana Čaputová našej kresťanskej krajine šťastný nový rok 5783. Urobila tak v deň, keď sa oslavuje Židovský nový rok. Medzitým izraelský denník The Jerusalem Post zverejnil zoznam najvplyvnejších Židov v roku 2022.... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

13:58 Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, má byť dávka tento rok vyplatená aj druhýkrát. V novembri však jeho výška bude krátená, a to koeficientom 0,7. Vyplýva to z novely zákona o 13. dôchodku, ktorú v pondelok schválila vláda. Do parlamentu ju kabinet posiela s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

"Vzhľadom na výrazný rast cien tovarov a služieb sú doposiaľ prijaté opatrenia pre poberateľov dôchodkových dávok nepostačujúce," zdôvodnilo návrh ministerstvo práce.

Rezort pripomína, že na začiatku tohto roka boli dôchodkové dávky zvýšené o 1,3 %. Následne bol v júli predčasne vyplatený 13. dôchodok v diferencovanej sume, od 50 do 300 eur. V tradičnom termíne na konci roka pôvodne už nemal byť vyplatený.

13:45 Ak mestu Košice štát vyplatí kompenzácie v požadovanej výške, mohlo by to pre základné školy (ZŠ) stačiť. V súvislosti s nárastom cien energií to pre TASR uviedla vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková.

Ministerstvo financií (MF) SR pred týždňom uvoľnilo rozpočtovým opatrením 30 miliónov eur pre regionálne školy. Peniaze sú určené na kompenzáciu zvýšených cien energií. "Doposiaľ sme nedostali finančné prostriedky, o ktoré sme žiadali. Na základe vyjadrenia MF predpokladáme, že by sa tak malo stať v dohľadnej dobe," uviedla Lopušniaková s tým, že už vo februári požiadali Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR o zvýšenie finančných prostriedkov určených na kompenzáciu zvýšených cien energií pre svoje ZŠ. V lete zvýšenie aktualizovali na sumu 678.102 eur.

13:30 Minister financií Igor Matovič (OĽANO) by mal čeliť odvolávaniu z funkcie na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR v stredu (28. 9.) od 14.00 h. Termín zasadnutia zverejnili na webstránke NR SR.Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií iniciovala SaS.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu I. Matoviča má byť v stredu o 14.00 h
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) by mal čeliť odvolávaniu z funkcie na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR v stredu (28. 9.) od 14.00 h. Termín zasadnutia zverejnili na webstránke NR SR.Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

13:15 Pamiatky, ktoré sú v správe Ministerstva kultúry (MK) SR a jeho organizácií, nebude od pondelkového večera propagovať dekoratívne a reprezentačné osvetlenie. Povolené majú len svietenie, ktoré je nevyhnutné z bezpečnostných a prevádzkových dôvodov. Nariadenie, ktoré vydala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), sa týka napríklad i Spišského hradu, Bojnického či Zvolenského zámku.

Na príkaz ministerky Milanovej sa pamiatky ponoria do tmy
Pamiatky, ktoré sú v správe Ministerstva kultúry (MK) SR a jeho organizácií, nebude od pondelkového večera propagovať dekoratívne a reprezentačné osvetlenie. Povolené majú len svietenie, ktoré je nevyhnutné z bezpečnostných a prevádzkových dôvodov.... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

12:45 Maďarský premiér Viktor Orbán a predstavitelia francúzskej krajnej pravice zablahoželali v pondelok predsedníčke krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI) Giorgii Meloniovej k víťazstvu v nedeľných predčasných parlamentných voľbách. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares (PSOE) však vo svojej reakcii upozornil, že "populistické hnutia v ťažkých časoch vždy narastú, no vždy končia zle".

"Sú neisté časy a v časoch, ako sú tieto, populistické hnutia vždy rastú, ale vždy to končí rovnakým spôsobom   katastrofou, pretože ponúkajú jednoduché krátkodobé odpovede na problémy, ktoré sú veľmi zložité," povedal novinárom Albares na brífingu, informovala agentúra AFP.

12:30 Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico cituje vyjadrenie kajúcnika Michala Suchobu o tom, že súčasný šéf Finančnej správy Jiří Žežulka ho mal vydierať. Heger sa bráni.

Pre veľký úspech ešte RAZ! Fico zverejnil šokujúce informácie o Hegerovi, vraj mal profitovať z korupcie. Heger sa ale bráni(VIDEO)
Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico cituje vyjadrenie kajúcnika Michala Suchobu o tom, že súčasný šéf Finančnej správy Jiří Žežulka ho mal vydierať. Počujete to ticho v médiách? Pýta sa Robert Fico (Smer-SD) pri svedectvách... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

12:05 Nemecký kanselár Olaf Scholz mal v pondelok pozitívy test na koronavírus, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

Scholz má mierne príznaky podobné prechladnutiu a okamžite po pozitívnom teste odišiel do izolácie do služobného bytu na úrade spolkového kancelára, spresnil hovorca nemeckej vlády Steffen Heberstreit.

12:00 Človek si až musí vzdychnúť, kde sú tie časy, kedy sa názorovým oponentom nadávalo „nežne“ do slniečkárov. Ja som síce namietal aj voči tomu a pýtal som sa, prečo majú byť vyznávači slnka hanlivým označením a či máme volať tých, ktorí s nimi nesúhlasia, „temnôtkári“...

Eduard Chmelár: Zuzana Čaputová sa nikdy nezastala urážaných názorových oponentov
"Mám jedno veľké želanie, aby dejiny slovenského národa prestali byť dejinami pomsty,“ cituje na úvod Chmelár poznámku Romana Kaliského, ktorú mienil povedať na Námestí SNP v roku 1989. Zamyslenie historika a spisovateľa Eduarda Chmelára vám... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

11:45Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok privítal víťazstvo krajnej pravice v nedeľňajších talianskych parlamentných voľbách, v ktorých najviac hlasov získala krajne pravicová strana Bratia Talianska (Fratelli d'Italia; FdI) Georgie Meloniovej. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AFP.

"Skvelé víťazstvo! Blahoželám!", napísal Morawiecki na sociálnej sieti a pridal obrázok   emoji vyjadrujúce, že Poľsko a Taliansko držia pevne spolu.

11:30 Streľba v škole v stredoruskom meste Iževsk si v pondelok vyžiadala najmenej deväť obetí na životoch, medzi ktorými je aj päť detí. Informoval o tom Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý sa prípadom zaoberá. 

Sledkom vo vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram konkretizoval, že pri streľbe, ktorú v pondelok v priestoroch školy rozpútal zatiaľ neidentifikovaný páchateľ, zahynuli dvaja učitelia, dvaja príslušníci strážnej služby a päť maloletých osôb. Zranenia utrpelo najmenej 20 ľudí.

Sledkom potvrdil, že útočník po svojom čine spáchal samovraždu. Jeho telo našli zasahujúce zložky pri obhliadke objektu.

11:15 Fakultné nemocnice (FN) Trnava a Nitra podpísali memorandum o spolupráci, ktorého obsahom je kooperácia smerujúca k zvýšeniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a zlepšenie jej dostupnosti pre pacientov v oboch regiónoch. Informoval o tom hovorca FN Trnava Matej Martovič.

Memorandum bude podľa FN prínosom pre pacientov, nemocnice si budú navzájom dopĺňať jednotlivé činnosti v oblasti poskytovanej zdravotnej starostlivosti. "Túto spoluprácu vnímam ako krok vpred v prospech našich pacientov," uviedol riaditeľ FN Trnava Vladislav Šrojta.

10:55 Nebyť západných mocností, už by bol na Ukrajine mier! - konštatuje vo svojom najnovšom príspevku po víkende Ľuboš Blaha (Smer-SD). Tvrdí, že na Ukrajine mohol byť mier už v apríli, nemuseli by nás trápiť extrémne ceny, nehrozila by nám jadrová vojna a ľudia by neumierali. Ak by to Západ chcel, lenže podľa jeho slov, Západ nechcel.

Blaha: Západ s mierom nesúhlasí
Nebyť západných mocností, už by bol na Ukrajine mier! - konštatuje vo svojom najnovšom príspevku po víkende Ľuboš Blaha (Smer-SD). Tvrdí, že na Ukrajine mohol byť mier už v apríli, nemuseli by nás trápiť extrémne ceny, nehrozila by nám jadrová... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

10:45 Na hlavnom ťahu v Banskej Bystrici prišiel v pondelok ráno po zrážke s osobným automobilom o život starší muž. Vozidlo ho zrazilo na priechode pre chodcov, ktorý je regulovaný svetelnou signalizáciou. Na sociálnej sieti o tom informuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Nehoda sa stala krátko po 7.00 h na ceste I/66 pod Národnou ulicou. Staršieho muža malo na priechode pre chodcov zraziť vozidlo jazdiace v smere od mesta Brezno. Na mieste nehody zasahovali všetky záchranné zložky, chodec však zraneniam podľahol.

10:30 Nemecký kancelár Olaf Scholz počas svojej dvojdňovej cesty po Perzskom zálive zabezpečil len jednu zásielku skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených arabských emirátov (SAE) s nezáväznou dohodou o ďalších dodávkach. Najväčšia európska ekonomika sa pritom snaží nahradiť dodávky plynu z Ruska. 

Scholz z Perzského zálivu odišiel z "dlhým nosom"
Nemecký kancelár Olaf Scholz počas svojej dvojdňovej cesty po Perzskom zálive zabezpečil len jednu zásielku skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených arabských emirátov (SAE) s nezáväznou dohodou o ďalších dodávkach. Najväčšia európska... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

10:10 Slovenská pošta vydala v piatok (23. 9.) poštovú známku k 50. výročiu spustenia medzinárodného tranzitu plynu cez územie Slovenska s nominálnou hodnotou jedno euro.

Motívom známky je plynové potrubie s ventilom uzáveru plynu, na pozadí je mapa Slovenska s grafickým znázornením línií tranzitu plynovodu, ktorý prechádza južnými oblasťami z východu na západ Slovenska. "Známku vytlačila ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko," ozrejmila Dorčáková. (tasr)

9:50 Ceny všetkého sa šplhajú do nevídaných výšin. Zdražovanie potravín nás však nemusí trápiť. Pri nákupoch potravín ušetríme tým, že si budeme vyberať produkty po záruke! Veď hnilé banány sú lacnejšie, prečo by sme kupovali iné. Odporúča to aj Čaputová, ktorá DENNE zarába 626,22 eur!

Šetriť je možné aj kúpou potravín po záruke. Odporúča to aj Čaputová!
Ceny všetkého sa šplhajú do nevídaných výšin. Zdražovanie potravín nás však nemusí trápiť. Pri nákupoch potravín ušetríme tým, že si budeme vyberať produkty po záruke! Veď hnilé banány sú lacnejšie, prečo by sme kupovali iné. Odporúča to aj... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

9:35 Dva drony vypustené ruskými jednotkami zasiahli v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny vojenské objekty a spôsobili v nich požiar a detonáciu munície. Podľa agentúry Reuters to v pondelok uviedlo južné velenie ukrajinských ozbrojených síl s tým, že podľa dostupných informácií k obetiam na životoch nedošlo.

"V dôsledku rozsiahleho požiaru a výbuchu munície bola zorganizovaná evakuácia civilného obyvateľstva," uviedlo velenie vo svojom vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram.

9:20 V Holíči sa uskutočnilo prvé známe archeologické skúmanie murovanej šibenice na Slovensku. Pre TASR to uviedol archeológ Katedry archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa (FF UKF) v Nitre Daniel Bešina.

Výskum odhalil kamenné základy šibenice. "Sme v druhej fáze výskumu, ktorý sme začali v máji. Zamerali sme sa na to, akým spôsobom bola šibenica postavená. Väčšinou boli šibenice drevené, ale tá v Holíči je výnimkou, kde sa zatiaľ potvrdili dva základné murované piliere a stĺpy, ktoré boli pravdepodobne takisto murované v kombinácii tehly a kameňa. Na vrchu bolo drevené brvno, na ktoré sa vešali obesenci," uviedol pre TASR Bešina.

8:55 V nedeľnej diskusnej relácii na TA3 sa stretli v ringu ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) a podpredseda strany Smer- SD Richard Takáč.

Remišová bez ZÁBRAN školila Takáča
V nedeľnej diskusnej relácii na TA3 sa stretli v ringu ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) a podpredseda strany Smer- SD Richard Takáč. Reláciu tradične viedol moderátor Richard Direr, ktorý si však popri Remišovej mohol dať pokojne aj voľno.... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

8:45 Britská libra dosiahla v pondelok ráno nové rekordné minimum a euro kleslo na najnižšiu úroveň za 22 rokov, keďže rastúce obavy zo zhoršujúcich sa ekonomických podmienok v Európe spôsobili ďalšie posilnenie dolára. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Libra v pondelok klesla na historické minimum 1,0350 USD počas ranného obchodovania v Ázii, pričom niektorí analytici varovali, že by sa mohla dostať na paritu s dolárom. Prispeli k tomu narastajúce pochybnosti o fiškálnej stabilite Spojeného kráľovstva po tom, ako nový britský minister financií Kwasi Kwarteng oznámil rozsiahle zníženie daní tvárou v tvár hroziacej recesii.

8:30 Vodiči v Bratislave sa v pondelok ráno zdržia na viacerých úsekoch, najmä v okolí tunela Sitina. Kolóny sa tvoria na moste Lanfranconi a v Mlynskej doline smerom do tunela, tiež za ním v smere na Malacky. Vodičov na to upozorňuje Zelená vlna RTVS.

Približne 20 minút si vodiči počkajú na moste Lanfranconi aj v Mlynskej doline v smere do tunela Sitina. Rovnako sa tvoria kolóny aj za tunelom na diaľnici D2 smerom na Malacky, kde stojí odstavené auto. "V tuneli Sitina je uzatvorený ľavý jazdný pruh, sledujte svetelné dopravné značky," varuje Zelená vlna. So zdržaním asi 15 minút treba počítať aj na diaľnici D1 v smere od Avionu na Prístavný most.

8:10 Ceny ropy pokračujú v pondelok v poklese po strmom páde v závere minulého týždňa a pohybujú sa blízko osemmesačných miním. Dôvodom sú obavy investorov, že spomalenie globálnej ekonomickej aktivity zníži dopyt po rope.

Na ceny ropy malo vplyv aj posilnenie dolára, ktorý dosiahol 20-ročné maximum. Silnejší dolár zdražuje dovoz ropy.

7:55 Po Putinových slovách o jadrovej hrozbe by sa mal konflikt na Ukrajine čo najskôr ukončiť. Británia by nemala podnecovať konflikt na Ukrajine, ale snažiť sa dosiahnuť mier, píše Peter Hitchens v článku pre Daily Mail.

Zastavte vojnu! Alebo nie?
Po Putinových slovách o jadrovej hrozbe by sa mal konflikt na Ukrajine čo najskôr ukončiť. Británia by nemala podnecovať konflikt na Ukrajine, ale snažiť sa dosiahnuť mier, píše Peter Hitchens v článku pre Daily Mail. Prečo? " Aký má Británia... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Milan Laca

7:45 Rusom, ktorí v uplynulých dňoch utekajú zo svojej domoviny pred mobilizáciou, by mali byť vydané víza. Myslí si to ľavicový politik a redaktor Artur Bekmatov. Myslel som, že otvoríme dvere pre každého, kto uteká pred touto vojnou.

Bekmatov: Slovensko zatvára dvere
Rusom, ktorí v uplynulých dňoch utekajú zo svojej domoviny pred mobilizáciou, by mali byť vydané víza. Myslí si to ľavicový politik a redaktor Artur Bekmatov. Myslel som, že otvoríme dvere pre každého, kto uteká pred touto vojnou. Každému, kto... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

7:20Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), sa bude snažiť zjednotiť svoju krajinu, ak bude poverená zostavením nového kabinetu. Povedala to v noci na pondelok v sídle svojej strany v Ríme, uviedli svetové agentúry.

"Ak sme povolaní vládnuť tejto krajine, budeme to robiť pre každého, budeme to robiť pre všetkých Talianov a budeme to robiť s cieľom zjednotiť ľud," vyhlásila 45-ročná Meloniová. "Taliansko si nás vybralo. Nezradíme, nikdy sme to neurobili," dodala.

7:15 Južná Kórea a Spojené štáty začali v pondelok v Japonskom mori neďaleko Kórejského polostrova svoje prvé kombinované námorné cvičenie od roku 2017. Stalo sa tak deň po tom, ako Severná Kórea zrejme v reakcii na manévre skúšobne odpálila balistickú strelu krátkeho doletu. Informovali o tom agentúry Jonhap a AP.

Cieľom štvordňových cvičení je demonštrovať „silné odhodlanie spojencov reagovať na severokórejské provokácie“ a zlepšiť ich schopnosť vykonávať spoločné námorné operácie, uviedlo vo vyhlásení juhokórejské námorníctvo.

07:10 Víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Taliansku sa stal pravicový blok vedený nacionalistickou a krajne pravicovou stranou Bratia Talianska (FdI). Vyplýva to z exit pollov, ktoré po zatvorení volebných miestností o 23.00 h SELČ zverejnili televízne stanice Rai News 24 a SkyTG24.

Taliansko: Predčasné voľby vyhral pravicový blok
Víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Taliansku sa stal pravicový blok vedený nacionalistickou a krajne pravicovou stranou Bratia Talianska (FdI). Vyplýva to z exit pollov, ktoré po zatvorení volebných miestností o 23.00 h SELČ... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

7:00 Dobré ráno, v pondelok (26.9.) má meniny Edita.

Predpoveď počasia pre Slovensko na pondelok 26. septembra
V pondelok (26.9.) má meniny Edita. Má byť polooblačno až oblačno, na východe prehánky. Teploty 14 až 19 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné teploty 16 až 19 stupňov C. Na... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR