Odborníci varujú: Ak bude EÚ pokračovať, následky budú trpké
25 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Referendá v ukrajinských regiónoch vnášajú konflikt do novej fázy - EÚ bude musieť prehltnúť veľmi horkú pilulku, ak sa bude naďalej upínať k USA, píše Global Times.

Referendá štyroch ukrajinských regiónov o pripojení k Rusku sa začali v piatok uprostred silnej opozície USA a Európy a prísľubov ďalších sankcií proti Rusku. Čínski pozorovatelia uviedli, že rusko-ukrajinský konflikt vstúpi do novej fázy, pretože Rusko môže maximalizovať využitie zemného plynu a Európa pravdepodobne okúsi trpké výsledky úzkeho pripútania sa k USA. 

Prvý deň referenda prebehol podľa agentúry TASS pokojne, bojová pripravenosť na referendá je posilnená a všetky volebné miestnosti sú strážené. 

Proces pripojenia Donbasu a ďalších „oslobodených území“ k Rusku bude pokračovať rýchlo, ak ich obyvatelia zahlasujú za tento krok, povedal v piatok podľa agentúry TASS novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

Ruský prezident Vladimir Putin vo video prejave v stredu ráno uviedol, že Rusko podporí rozhodnutie prijaté počas referenda.

Lavrov v OSN: USA sa považujú za Božieho vyslanca na Zemi
Rusofóbia na Západe nadobudla groteskné rozmery! Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov skritizoval krajiny Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine a vyhlásil, že Spojené štáty sa so svojimi spojencami snažia Rusko "zničiť". Uviedol to v... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Referendá o pripojení k Rusku podnietili ďalšie sankcie

Dva ukrajinské východné regióny, ktoré vyhlásili „nezávislosť“, Doneck a Luhansk, ako aj Ruskom okupované Chersonské a Záporožské oblasti, v utorok oznámili, že od piatka do 27. septembra usporiadajú referendá o pripojení k Rusku.

Takmer okamžite po zverejnení správy o referende sa USA a ich spojenci ponáhľali odsúdiť tento krok a vyhlásili, že neuznajú výsledky. Vo štvrtok ministri zahraničných vecí G7 na stretnutí opäť odsúdili Rusko a sľúbili, že zavedú ďalšie sankcie. 

Podľa ministerstva zahraničných vecí USA ministri zahraničných vecí G7 ostro odsúdili ruské „fingované referendá na suverénnom ukrajinskom území“, ktoré je dočasne pod kontrolou Ruska. Dodali, že akákoľvek anexia ukrajinského územia by bola hrubým porušením suverenity Ukrajiny a Charty OSN a vyzvali všetky štáty, aby jednoznačne odsúdili každé referendum a neuznali jeho výsledky. Skupina G7 bude tiež presadzovať ďalšie cielené sankcie a zaviazala sa k trvalému ekonomickému a politickému tlaku na Rusko. 

Rusi budú rokovať o anexii
Ruský parlament by mohol o návrhu zákona potrebnom na anexiu Ruskom okupovaných území na Ukrajine rokovať už vo štvrtok 29. septembra. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra Reuters a denník The Guardian, ktoré sa odvolávajú na ruské... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Rusi to vidia inak - USA a EÚ názor občanov týchto regiónov nezaujíma

Referendá v štyroch regiónoch o pričlenení k Rusku sú v súlade s medzinárodnými normami a chartou OSN, povedala v piatok novinárom predsedníčka Rady Ruskej federácie Valentina Matvijenková.

Západné krajiny sa podľa nej ešte pred začatím referend „ponáhľali povedať“, že ich výsledok neuznajú. "To už ale nikoho neprekvapuje. Európa a USA tak potvrdili svoj cynizmus a dokázali, že ich názor občanov týchto regiónov nezaujíma," povedala Matvienková.

Napätie bude eskalovať

Cui Heng, asistent výskumného pracovníka Centra ruských štúdií na East China Normal University, v piatok pre Global Times povedal, že s referendami môže napätie v rusko-ukrajinskom konflikte eskalovať spôsobom, ktorý sa môže vyvinúť zo zástupného konfliktu medzi Rusko a Ukrajina k skutočnému konfliktu medzi Ruskom a Západom, ale intenzita konfliktu bude nižšia. 

Cui povedal, že je pravdepodobnejšie, že slovná vojna Ruska a Západu postúpi o ďalší krok. USA a Západ zjavne spolitizovali a inštruovali Valné zhromaždenie OSN, ktoré sa stalo nástrojom pre jednu krajinu na riešenie iných sporov. 

"Toto podkopáva a otriasa medzinárodný poriadok po druhej svetovej vojne, podkopáva autoritu Valného zhromaždenia OSN, autoritu OSN," povedal Cui.

Taliansko: Salvini vyzval von der Leyenovú, aby odstúpila
Šéf talianskej krajne pravicovej populistickej strany Liga severu (LN) Matteo Salvini vyzval predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby sa "ospravedlnila alebo odstúpila". Stalo sa tak po tom, ako predsedníčka EK spravila narážky... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Postoj Číny

Deň pred začiatkom referenda sa čínsky štátny radca a minister zahraničných vecí Wang Yi stretli s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebou a jasne vyjadrili postoj Číny k ukrajinskej kríze. 

Wang povedal, že čínsky prezident Si Ťin-pching poukázal na to, že sa musí rešpektovať suverenita a územná celistvosť všetkých krajín, musia sa plne dodržiavať ciele a princípy Charty OSN, legitímne obavy o bezpečnosť všetkých krajín sa musia brať vážne a všetko úsilie musí viesť k mierovému urovnaniu krízy. Toto je najuznávanejší výklad Číny o ukrajinskej otázke a je to tiež základný princíp Číny pri nazeraní a riešení tohto problému, povedal Wang.

Referendá Donbasu a iných regiónov o pripojení k Rusku predstavujú kvalitatívnu zmenu v ukrajinskej kríze. Ak sa tieto regióny konečne pripoja k Rusku, akékoľvek budúce akcie alebo útoky proti nim môžu podnietiť Rusko, aby použilo všetky možné vojenské a politické prostriedky založené na jeho ústave a zákonoch, povedal pre Global Times odborník z Pekingu, ktorý požiadal o anonymitu.

Ruská vojenská operácia nezmenila postoj USA a EÚ k Rusku a musí ísť ešte o krok ďalej, aby videli ich ďalšiu reakciu, čo znamená, že nechcú vylúčiť rokovania, ale tlačia na USA a EÚ, aby zvážili ruské obavy, povedal expert a poznamenal, že ani Rusko, ani Európa si nemôžu dovoliť urobiť žiadny kompromis. 

Najstabilnejšiu vládu má Maďarsko!
Vo výsledkoch viedenskej analýzy obsadilo Maďarsko prvé miesto medzi členskými krajinami EÚ, ktoré majú najstabilnejšiu vládu. Jednoznačné umiestnenie na prvej priečke ukazuje, že vláda Viktora Orbána je najstabilnejšia v Európe. Viedenská... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Nová fáza - tri možnosti

Anonymný expert uviedol, že ukrajinská kríza môže vstúpiť do novej fázy, pričom Rusko sa pripravuje v dvoch smeroch – maximalizácia využívania karty obchodov so zemným plynom, keďže mnohé európske krajiny čoskoro vstúpia do najtuhšej zimy, a rozšírenie operácií mechanizovaných jednotiek a príprava zlepšenia ich bojového rozsahu. 

Ktorým smerom sa súčasná situácia uberie, závisí od toho, čo sa EÚ rozhodne urobiť – ak bude trvať na tom, aby sa pevne upla k USA, bude to trpký výsledok; ak si nevyberie USA, môže viesť rokovania s Ruskom; treťou možnosťou je uviaznuť v mŕtvom bode, povedal odborník. 

Európskym lídrom chýba strategická nezávislosť a odvaha prelomiť patovú situáciu a sú vyčerpaní psychicky, ekonomicky a vojensky, keďže ich jediný nástroj sankcií nedokázal poraziť Rusko, uviedol anonymný expert. 

Uvalenie sankcií poškodilo európske krajiny viac ako Rusko a mnohé z nich musia platiť vyššie ceny za zemný plyn prostredníctvom tranzitných zásielok v tretích krajinách, uviedli analytici s tým, že nie všetky krajiny EÚ budú schopné znášať dlhodobý nedostatok energie. 

Energetické sankcie EÚ voči Rusku krajinu neporazili, ale naopak otriasli jednotou samotného bloku. 

Líder predsedníctva maďarskej vládnej strany Mate Kocsis podľa agentúry AP na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal: "Sankcie spôsobujú škody. Ničia európsku ekonomiku. Musíme presvedčiť európskych tvorcov rozhodnutí, členov elity, že by nemal zachovávať energetické sankcie, pretože z toho vyplynú veľké problémy.“ 

Neprehlbujte rozpory! Môže sa stať, že sa vojna v Európe stane vojnou globálnou!
Rusko-ukrajinský spor je produktom európskych geopolitických zmien. Je to tiež historický produkt „sfér vplyvu“ a „skupinovej konfrontácie“, upozorňuje vo svojom komentári pre Global Times vedúci redaktor denníka People's Daily a vedúci pracovník... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik