Bránik reaguje na Vagoviča: " Dámy a páni, toto je budúcnosť verejnoprávnej televízie a rozhlasu v praxi"
24 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Marek Vagovič sa pochválil reklamným klipom ku svojej pripravovanej knihe. Bol to ale nepremyslený krok, ktorý ho bude ešte dlho mátať. Ako sa do komerčného klipu dostali skutoční policajti, kukláči a policajná technika, ktorá podľa zákona o policajnom zbore má presne určené využitie? Bežný smrteľník by si k natáčaniu nič z toho nevybavil. Je vysvetlenie od nezávislého investigatívneho novinára, podľa ktorého je celá záležitosť súkromná vec, postačujúce? Nie je pokrytecké tváriť sa, že zneužívanie kontaktov vo vlastný prospech je v poriadku? Alebo je v poriadku riešiť korupciu, odhaľovať mafiu a pritom sa v súkromí správať presne ako terče vlastnej investigatívy? 

Týmto svojím nepremysleným prešľapom Vagovič kompromituje hodnoty, za ktoré ako investigatívny novinár bojoval a teraz, ako autor fiktívneho románu o policajnej mafii, sa bez výčitiek "vozí" v neslávne známom vozidle, ktorým polícia prevážala na Špecializovaný trestný súd Roberta Kaliňáka. Zámer klipu je zrejme jasný. Podobnosť čisto náhodná. Investigatívny bloger a publicista Radovan Bránik na kauzu zareagoval tiež.

Radovan Bránik zverejnil na sociálnej sieti status, ktorý vám prinášame v plnom znení:

Náš PRACOVITÝ a SILNÝ premiér Heger (VIDEO)
Eduard Heger (OĽaNO) svoju vládu považuje za najlepšiu za 17 rokov a hodnotu svojej práce prirovnáva k hodnote práce lekárov. K zvýšeniu platov lekárov "Mnohí lekári majú už dnes vyšší plat ako premiér," upozornil Heger. "Ja pracujem tristo... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Toto je fascinujúce; počas štyroch rokov sa z niektorých vyšednutých a unavených ľudkov na zostupnej trajektórii stali takmer rockové hviezdy, nekritizovateľné, lebo zhodou okolností práve v čase jednej odpornej dvojvraždy zdieľali redakciu s Jánom Kuciakom. Neváhali pri uchopení tejto nečakanej šance nekompromisne a bez štipky dôkazu devastovať povesť ľudí, ktorí sa o pozadí vraždy - na rozdiel od nich - nemýlili.

A dnes konečne aj navonok vidno, čo dokážu s človekom urobiť štyri roky nekritickej adorácie a ochrany fanatickým fanklubom, ktorý vždy na kopytách roznesie kohokoľvek, kto si dovolí hoc len zapochybovať o charaktere svojho idolu.

A tak sa mužík plný kecov o hľadaní spravodlivosti a nekompromisný kritik zneužívania polície na súkromné účely správa v reakciách na úplne legitímne otázky ako ukážkový sedlák ešte aj k ľuďom, ako je Mirka Kernová, za živý svet nepripustiac, že urobil kolosálnu chybu. Zďaleka nie prvú, btw.

Aký to nepomer od človeka, ktorý vybraných respondentov nesmierne rád griluje a s gustom kritizuje za neadekvátne reakcie, keď je zrazu na chvíľu sám v úlohe spovedaného.

A nie, toto sa nemá ako stať samé. Toto sa môže stať iba v okamihu, keď sa niekomu akákoľvek nepoctivosť dlhodobo toleruje iba kvôli pofidérnej aure, ktorú okolo seba pracne vytvoril.

A nie, rozhodne nejde o tak spoločensky nebezpečné konanie, akého sa roky dopúšťali niektorí ním údajne odhaľovaní páchatelia. Ešte stále je to nepomerne menší prúser.

Ale že to - prepytujem - novinárovi natoľko ujde, že cíti potrebu nakrútiť na propagáciu svojej literárnej fikcie trailer, odpromovať ho na svojom fcb s komentárom, ako si to pri nakrúcaní pekne užili a ešte si v ňom sám zahrať statočného vyšetrovateľa (!?) a necíti, že využívať skutočných policajtov a techniku Ministerstva vnútra na tento súkromný kšeft je jednoducho nechutné, to je naozaj povážlivé. A spôsob, akým na odhalenie toho humusu reaguje je vskutku príbehom o slame trčiacej z topánok.

Dámy a páni, toto je budúcnosť verejnoprávnej televízie a rozhlasu v praxi. Ako asi bude objektívny nový redaktor RTVS k zatiaľ neznámym dobrodincom, ktorí mu s týmto kšeftom helfli a požičali mu, čo im nepatrilo? Ozaj, a odkedy sú elitní policajti na prenájom? Ktorý zákon ošetruje zápožičku živej sily a reálnej techniky a na nakrúcanie reklamy na súkromný biznis? Ešte by akúsi logiku dávalo, ak by šlo o faktografiu a investigatívu, že sa nejako angažuje aj štát; ale beletria a thriller inšpirovaný skutočnými udalosťami, aby nebodaj nehrozili žaloby? To vážne?

Ešte stále máte pocit, že nemáme problém aj na tej “správnej strane?” Marek Vagovič v prvých spontánnych reakciách na otázky vedome klamal a doteraz zatĺka a skúša celú vec vyžehliť na pozadí aj za využitia jeho obľúbených techník lži a ohovárania, a to rozhodne Mirku Kernovú nemožno podozrievať z temných úmyslov.

Iste, je dobrý dôvod nenahrávať na smeč novinárom s pochybnou motiváciou, či Ficovcom a nepripájať sa k ich snahe zneužit Vagovičov megaprešľap na pokusy o svoje očistenie.

Ibaže týmto celým im práve najviac nahral na smeč on sám a neomylne v tom pokračuje ďalej. Neuveriteľne v priamom prenose kompromituje novinársky stav a dáva zbytočne do rúk zbrane práve darebákom.

Slovensko ďakuje. Dobrá práca, po znechutení z politikov musieť sledovať ešte aj toto.

Niekto vám zjedol rezeň. Kto to asi tak mohol byť
Presne tam vznikol výraz "psie oči". Naši domáci miláčikovia ich na nás teda vedia robiť. A niektorí sa vedia aj "obslúžiť" - priamo z nášho stola. Pri každom zločine je potrebné dokonale poznať terén. Tento pes je toho príkladom. Presne vedel,... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik