Aktuálne! Z minúty na minútu
20 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:50 Čaputová vyhlásila, že Slovensko je priamy sused Ukrajiny a vojna ohrozuje aj jeho bezpečnosť. "Nie sme najväčšou, ani najbohatšou krajinou sveta, dlho sme boli závislí na dodávkach energií z Ruska. Uprednostnili sme však ochranu našich základných hodnôt. Na Rusko sme uvalili sankcie a Ukrajinu podporujeme aj prostredníctvom vojenskej pomoci," dodala.

Čaputová na VZ OSN: Demokratický svet a my všetci musíme byť hlasom Ukrajiny
Reakcia medzinárodného spoločenstva na ruskú okupáciu častí Gruzínska a Ukrajiny bola nedostatočná, keďže jeho odhodlanie oslabili obavy o vlastný komfort. Táto slabosť povzbudila Rusko k ďalšej agresii. V utorok to vo všeobecnej rozprave na 77.... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

20:20 Záplava kvetov, ktoré zostali v londýnskych parkoch na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., sa bude kompostovať a opätovne používať pri výsadbe, uviedla v utorok mestská organizácia Royal Parks.

20:10 Reakcia medzinárodného spoločenstva na ruskú okupáciu častí Gruzínska a Ukrajiny bola nedostatočná, keďže jeho odhodlanie oslabili obavy o vlastný komfort. Táto slabosť povzbudila Rusko k ďalšej agresii. V utorok to vo všeobecnej rozprave na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová, informuje TASR.

19:50 Kadyrov oznámil vyslanie novej skupiny dobrovoľníkov na Donbas.

Kadyrov ide do boja! (VIDEO)
Kadyrov oznámil vyslanie novej skupiny dobrovoľníkov na Donbas. Čečenský vodca informoval o odchode novej skupiny dobrovoľníkov. Už sú tam "Ďalšia skupina dobrovoľníkov odišla na Donbas z Grozného. Všetci predtým absolvovali výcvikové kurzy na... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Milan Laca

19:20 Nemecký plynárenský gigant Uniper v utorok potvrdil, že je blízko k znárodneniu, keďže vláda v Berlíne sa snaží odvrátiť kolaps energetického sektora v krajine. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Uniper vo vyhlásení uviedol, že prebiehajú "záverečné diskusie“ o dohode o znárodnení medzi nemeckou vládou a väčšinovým akcionárom Uniperu, fínskou štátnou energetickou spoločnosťou Fortum.

Nemecký štát už v júli súhlasil s prevzatím 30-% podielu v Uniperi v rámci počiatočnej dohody o záchrane. Ale vzhľadom na prehlbujúcu sa energetickú krízu to už nestačí. Uniper začiatkom tohto mesiaca oznámil, že obe strany skúmajú možné znárodnenie, keďže kríza nevykazuje žiadne známky zmiernenia.

18:50 Štát sa ospravedlnil finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi za nezákonné vedenie trestného stíhania a väzbu. Informoval o tom Haščákov právny zástupca Peter Kubina.

"Ospravedlnenie štátu prijímam. Bol by som rád, ak by sa z môjho prípadu štátne orgány poučili a v budúcnosti sa vyvarovali stíhaniu kohokoľvek bez toho, aby na to existoval reálny zákonný dôvod," reagoval Haščák. Poukázal na to, že trestné stíhanie a väzba sú najzávažnejšími zásahmi štátu do života človeka, ktorých dôsledky sú do veľkej miery nenapraviteľné.

18:30 "Za normálnych podmienok by niekto ako Kollár mohol otvoriť tak striptízový klub a mal by rezervovaný stôl pod pódiom. U nás sedí pod pódiom na Šaštínskej púti a otvára summit „Konzervatívcov," myslí si bývalý politik Alojz Hlina a dodáva aj viac. Zamýšľa sa nielen nad slovenskými konzervatívcami, ale aj nad tým: "...kde sa stratil ten konzervativizmus, úcta k práci, úcta k rodine, k ľuďom okolo nás? Svet rešpektu, cnosti, povinnosti?"

Alojz Hlina: Boris Kollár, symbol zhýralstva, nechutnosti, primitívnosti, ale aj chrapúnstva
"Za normálnych podmienok by niekto ako Kollár mohol otvoriť tak striptízový klub a mal by rezervovaný stôl pod pódiom. U nás sedí pod pódiom na Šaštínskej púti a otvára summit „Konzervatívcov," myslí si bývalý politik Alojz Hlina a dodáva aj viac.... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

18:15 Flámski katolícki biskupi v utorok vydali dokument, ktorý fakticky povoľuje požehnávanie zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Podľa agentúry Reuters, ktorá o tom informovala, flámski biskupi sa tým zjavne vzopreli voči rozhodnutiu vatikánskeho doktrinálneho úradu z minulého roka, ktorý takéto praktiky zakázal.

V dokumente zverejnenom na webovej stránke belgickej biskupskej konferencie sa navrhuje rituál, ktorý obsahuje modlitbu a požehnanie pre stabilné zväzky osôb rovnakého pohlavia, pričom sa zdôrazňuje, že nejde o to, "čo cirkev chápe pod pojmom sviatostné manželstvo"

18:00 Zoznam omamných a psychotropných látok by sa mohol rozšíriť, doplniť by sa mal napríklad o koncentrát konopy. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

17:50 Referendum o vstupe Chersonskej oblasti do Ruska bude.

Osud súčasnej Ukrajiny je spečatený!
Referendum o vstupe Chersonskej oblasti do Ruska bude. Volodymyr Saldo, šéf administratívy Chersonskej oblasti Ukrajiny, menovaný ruskou armádou, podpísal dekrét o usporiadaní referenda o pripojení regiónu k Rusku. Hlasovanie bude prebiehať... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Milan Laca

17:40Súčasťou Ústavy SR by mohla byť možnosť skrátiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR ústavným zákonom alebo referendom. Vyplýva to z návrhu novely Ústavy SR, ktorý v utorok posunuli poslanci do druhého čítania.

Návrh zároveň hovorí o tom, že pokiaľ by referendum bolo úspešné, volebné obdobie by sa skončilo dňom uvedeným v referende. Navrhovaná legislatíva by sa mohla vzťahovať aj na aktuálne volebné obdobie.

Návrh predložili poslanci za Sme rodina. Argumentovali, že ak majú voliči právo svojich zástupcov voliť, musia mať aj právo ich odvolať.

17:35 Na svoje pôvodné miesto sa v utorok vrátilo umelecké dielo, socha Madony, ktorá z priečelia historickej budovy Lesov SR v Banskej Bystrici zmizla v 50. alebo 60. rokoch 20. storočia, keď tam sídlil Krajský výbor Komunistickej strany Slovenska. T

Osadenie Madony je výrazom úcty lesníkov k histórii, k jej pozitívnym odkazom a príspevkom k ochrane kultúrneho i prírodného dedičstva na Slovensku. Do priečelia budovy, ktorá je kultúrnou pamiatkou, osadili novú sochu vyhotovenú podľa návrhu G. Waldera. Pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici ju z pieskovca zhotovil akademický sochár Peter Gáspár a kamenár Branislav Moskáľ. Akt slávnostného odhalenia bol spojený s cirkevným požehnaním. (tasr)

17:20 Mnohí politici na utorkovú demonštráciu pred prezidentský palác pozývali aj vás. Tí, ktorí nemôžete, alebo nechcete, môžete priebeh tradične sledovať v Hlavnom denníku. 

Sledujte s nami protivládnu demonštráciu v Bratislave
Mnohí politici na utorkovú demonštráciu pred prezidentský palác pozývali aj vás. Tí, ktorí nemôžete, alebo nechcete, môžete priebeh tradične sledovať v Hlavnom denníku. 19:40 -... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

17:05 Na Lomnickom štíte bolo v utorok ráno 27 centimetrov snehu. Na Chopku 12 centimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že pravdepodobnosť snehových zrážok vo vysokohorskom prostredí pretrvá až do piatka (23. 9.).

Hranica sneženia sa v súčasnosti pohybuje na úrovni približne 1500 metrov nad morom. "Nad touto nadmorskou výškou sa na pohoriach nachádza súvislá snehová pokrývka," podotkli.

16:50 Český miliardár Daniel Křetínský a zároveň šéf spoločnosti CMI, ktorá vydáva časopisy Elle a Marianne, požičia francúzskemu denníku Libération 14 miliónov eur. Cieľom je zaistiť financovanie tohto periodika až do jeho plánováneho návratu do "finančnej rovnováhy" v roku 2026, uviedla v utorok tlačová agentúra Belga.

Belga sa odvolala na oznámenie spoločnosti Presse indépendante, ktorá je majiteľom denníku Libération. Okrem uvedenej pôžičky venuje Křetínský prostredníctvom svojej nadácie jeden milión eur Nadačnému fondu pre nezávislú tlač (FDPI), majoritnému akcionárovi Presse indépendante.

Pôžička splatná vo forme dlhopisov by mala umožniť pokryť straty periodika, ktoré sa ocitlo v deficite aj napriek silnému rastu tržieb, a to pri zachovaní jeho "nezávislosti", uvádza sa v tlačovej správe majiteľa novín.

16:40 Štáty nedokážu poriadne fungovať, uviazli na mŕtvom bode a nie sú pripravené či ochotné čeliť výzvam, ktoré ohrozujú budúcnosť ľudstva a celej planéty. V utorok to počas otváracieho príhovoru všeobecnej rozpravy 77. Valného zhromaždenia OSN uviedol jej generálny tajomník António Guterres.

"Na obzore je zima v znamení celosvetovej nespokojnosti," vyhlásil Guterres. Dodal, že "dôvera klesá, nerovnováhy sa prehlbujú a naša planéta horí. Ľudia sa trápia, a najviac trpia práve tí najzraniteľnejší".

Guterres na Valnom zhromaždení OSN: Náš svet je v ohrození a paralyzovaný
Štáty nedokážu poriadne fungovať, uviazli na mŕtvom bode a nie sú pripravené či ochotné čeliť výzvam, ktoré ohrozujú budúcnosť ľudstva a celej planéty. V utorok to počas otváracieho príhovoru všeobecnej rozpravy 77. Valného zhromaždenia OSN uviedol... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

16:15 Na utorkovej tlačovej besede Peter Pellegrini (Hlas-SD) hovoril o odvolávaní ministra vnútra, o praktikách SaS, ale aj o dnešnom proteste.

Pellegrini: Politickej časti protestov sa nezúčastníme
Na utorkovej tlačovej besede Peter Pellegrini (Hlas-SD) hovoril o odvolávaní ministra vnútra, o praktikách SaS, ale aj o dnešnom proteste. Tentoraz sa prezentovali "Schôdzu sa podarilo otvoriť, nakoľko bol do programu zapracovaný aj návrh novely... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

15:53 - Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald's v utorok obnovila prevádzku v Kyjeve, prvýkrát od ruskej invázie koncom februára. To signalizuje, že život v hlavnom meste Ukrajiny sa po takmer siedmich mesiacoch vojny vracia do normálu. TASR správu prevzala z AFP.

Americký reťazec vo vyhlásení uviedol, že "po rozhovoroch s ukrajinskými predstaviteľmi, bezpečnostnými špecialistami a dodávateľmi" sa rozhodol, že zatiaľ obnoví len doručovanie objednávok.

15:45 1864. Presne toľko mal poslanec Juraj Krúpa preferenčných hlasov v parlamentných voľbách, pripomenul europoslanec  Miroslav Radačovský na sociálnej sieti. A pripomenul aj Krúpov výrok v rozhovore pre denník Pravda. “Modlime sa, aby Fico skončil na smetisku dejín aj s fašistami a komunistami.” Takže poslanec - prebehlík Krúpa zastáva názor presne 1864 Slovákov. To je dosť málo.

Radačovský: Krúpa by sa mal menej modliť a viac študovať zákony
1864. Presne toľko mal poslanec Juraj Krúpa preferenčných hlasov v parlamentných voľbách, pripomenul europoslanec Miroslav Radačovský na sociálnej sieti. A pripomenul aj Krúpov výrok v rozhovore pre denník Pravda. “Modlime sa, aby Fico skončil na... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

15:30 Peniaze, peňeži, lóve, bubáky, chechtáky - nech to nazvete ako chcete, tie vzácne papieriky potrebujeme všetci. Ak ste medzi týmito štyrmi znameniami, bude sa vám po finančnej stránke dariť.

Jeseň je bohatá na financie. Ktorým znameniam sa peniaze budú sypať?
Peniaze, peňeži, lóve, bubáky, chechtáky - nech to nazvete ako chcete, tie vzácne papieriky potrebujeme všetci. Ak ste medzi týmito štyrmi znameniami, bude sa vám po finančnej stránke dariť. Riskantný Vodnár Je to dobrodruh plný odvahy a... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

15:15 Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) predloží na stredajšie (21. 9.) rokovanie vlády návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Informoval o tom v utorok na tlačovom brífingu.

15:05 Severoatlantická aliancia (NATO) je pripravená zvýšiť počet svojich vojakov v Kosove v prípade, ak sa opäť zvýši napätie medzi tamojšími Srbmi v súvislosti s blížiacou sa zmenou legislatívy, ktorá sa týka poznávacích značiek na vozidlách. Uviedol to v utorok prvý zastupujúci veliteľ mierovej misie NATO v Kosove (KFOR), brigádny generál Luca Piperni.

NATO je pripravené poslať do Kosova viac vojakov
Severoatlantická aliancia (NATO) je pripravená zvýšiť počet svojich vojakov v Kosove v prípade, ak sa opäť zvýši napätie medzi tamojšími Srbmi v súvislosti s blížiacou sa zmenou legislatívy, ktorá sa týka poznávacích značiek na vozidlách. Uviedol... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

14:50 Austrálske úrady pre životné prostredie v utorok oznámili, že vyšetrujú úmrtie 14 vorvaňov tuponosých.

Vyplavené veľryby našli v pondelok na pláži ostrova King Island, ktorý leží v Bassovom prielive medzi Melbourne a severným pobrežím Tasmánie, uviedlo tasmánske ministerstvo pre prírodné zdroje a životné prostredie.

V utorok na ostrov vycestoval tím zo štátneho programu pre ochranu morského života, ktorého členovia vykonajú pitvy uhynutých veľrýb, aby určili príčinu ich smrti.(tasr/AP)

14:40 Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny v utorok oznámili, že v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) sa v termíne 23. – 27. septembra uskutočnia referendá o pripojení sa k Ruskej federácii. Obdobné referendum – avšak bez konkrétneho dátumu – avizovali aj predstavitelia okupovanej juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.
Parlament v Luhansku v utorok podľa vyhlásenia samozvanej LĽR na účte na sieti Telegram schválil zákon obsahujúci podrobnosti pripravovaného referenda. V prospech referenda hlasovali všetci 42 prítomní poslanci, uvádza stanica CNN.

14:30 Akademickou slávnosťou otvorila v utorok Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici nový rok 2022/2023 a pripomenula si tiež 30. výročie svojho vzniku. Ako zdôraznili rečníci v príhovoroch, po turbulentných rokoch pandémie, keď sa študenti vzdelávali dištančne, či po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine, ani nový akademický rok nebude ľahký, a to aj z dôvodu narastajúcich cien energií. Slávnosti UMB sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Energetickej krízy sa absolútne nemusíte obávať. Som si istý, že spolu to zvládneme, my vás určite nenecháme na 'holičkách'. Verím tomu, že 17. november bude deň oslavy hrdinstva našich študentov a určite to nebude deň zatvárania škôl," zdôraznil predseda vlády, ktorý univerzite zablahoželal k "úspešnému 30-ročnému príbehu".

14:20 Dnešné odvolávanie ministra vnútra nedopadlo podľa predstáv a opozícii sa ani po siedmy raz nepodarilo Mikulca odvolať. Zaujmavosťou však je, že za odvolanie hlasovalo aj niekoľko koaličných poslancov. Medzi nimi je aj poslanec Patrick Linhart (Sme rodina). Svoje vyjadrenie zverejnil na sociálnej sieti.

Tvrdé vyjadrenie poslanca Linharta na adresu ministra Mikulca
Dnešné odvolávanie ministra vnútra nedopadlo podľa predstáv a opozícii sa ani po siedmy raz nepodarilo Mikulca odvolať. Zaujmavosťou však je, že za odvolanie hlasovalo aj niekoľko koaličných poslancov. Medzi nimi je aj poslanec Patrick Linhart (Sme... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

13:45 Nárast cien potravín, aj chleba, by pomohol spomaliť zastropovanie cien energií, o ktorom by v stredu 21. septembra mala rokovať vláda. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) v reakcii na utorkové vyjadrenia predsedu predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milana Lapšanského.

13:30 Úrad kanadského premiéra Justina Trudeaua obhajuje jeho konanie dva dni pred pohrebom kráľovnej Alžbety II. Videozáznam ho zachytil ako spieva pri klavíri v londýnskom hoteli. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

Kanadský premiér spieva skladbu Bohemian Rhapsody od britskej skupiny Queen. Záznam bol vytvorený v sobotu 17. septembra v hoteli Corinthia v Londýne.

13:20 Liberálnej europoslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej sarkazmus rozhodne nie je cudzí. Tentokrát si vzala na mušku predsedu parlamentu.

Ďuriš Nicholsonová: Pohovorme si o Borisovi
Liberálnej europoslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej sarkazmus rozhodne nie je cudzí. Tentokrát si vzala na mušku predsedu parlamentu. Kollárov konzervatívny minister "Boris (sa) hľadá. Tentokrát konzervatívneho ministra školstva. Tento Boris... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

13:00 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v utorok odsúdil úmrtie 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej. Minulý týždeň ju zadržala mravnostná polícia v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania. OHCHR kritizovala tiež násilné zásahy polície počas protestov za nezávislé vyšetrenie smrti Amíníovej. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:45 Odmietnutie ruskej ropy zo strany Európy vyvolá globálnu potravinovú krízu.

Budeme hladovať!
Odmietnutie ruskej ropy zo strany Európy vyvolá globálnu potravinovú krízu. Odmietnutím ropy z Ruska sa mohla začať globálna potravinová kríza. Píšu o tom The Times s odvolaním sa na expertov z Banky pre medzinárodné platby. Pozor! Banka pre... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Milan Laca

12:30 Nástupom cvičiacich jednotiek z Českej republiky, Nemecka, Slovinska, Spojených štátov amerických a Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa v utorok začalo v Centre výcviku v Lešti certifikačné cvičenie Strong Cohesion 2022. Jeho cieľom je preveriť pripravenosť bojovej skupiny plniť stanovené úlohy.

Začalo sa certifikačné cvičenie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO
Nástupom cvičiacich jednotiek z Českej republiky, Nemecka, Slovinska, Spojených štátov amerických a Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa v utorok začalo v Centre výcviku v Lešti certifikačné cvičenie Strong Cohesion 2022. Jeho cieľom je... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

12:15 Na Slovensku sa spustila registrácia na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínami adaptovanými na variant nového koronavírusu omikron. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Vakcíny možno podať len ako posilňujúce dávky. "Je možné ich podať iba osobám, ktoré už absolvovali základné očkovanie pôvodnými vakcínami," spresnil rezort. Určené sú pre osoby staršie ako 12 rokov. Očkovanie nimi možno podstúpiť najskôr tri mesiace od posledného očkovania či prekonania ochorenia COVID-19.

12:00 Mravce zohrávajú v prírode významnú úlohu: zúrodňujú pôdu, pomáhajú šíriť semená, sú hostiteľmi mnohých organizmov a v ekosystémoch fungujú ako predátori, ale aj korisť.  Koľko je ich na svete?

Vedci odhalili, koľko mravcov je na svete
Na Zemi žije najmenej 20 biliárd mravcov, vyplýva z najnovšej vedeckej štúdie. Celková populácia hmyzu, ktorý je nevyhnutnou súčasťou ekosystémov je však pravdepodobne podhodnotená, upozorňujú vedci. Jej čo najpresnejšie určenie považujú za... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

11:45 Predčasné voľby by boli červeným kobercom mafii a extrémistom na návrat k moci. V diskusii k zmene Ústavy SR, ktorou by sa zakotvila možnosť skrátenia volebného obdobia, to povedal šéf OĽANO a minister financií Igor Matovič. Návrh z dielne Sme rodina považuje za splnenie sľubu predsedu Borisa Kollára, zároveň kritizuje SaS za podporu predčasných volieb.

11:40 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho v utorok neodvolali. Za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo len 58 poslancov zo 145 prítomných.

Čo sa stalo? R. Mikulec ostáva vo funkcii, pozrite kto ho PODRŽAL (GALÉRIA)
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho v utorok neodvolali. Za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo len 58 poslancov zo 145 prítomných. Proti návrhu bolo 48 zákonodarcov a 39 sa... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

11:20"Rozhodli sme sa: ideme do Európy," vyhlásil Kamyšin. Šéf štátnej spoločnosti Ukrajinské železnice Oleksandr Kamyšin chce dosiahnuť viac cezhraničných spojení so západnými susedmi. Uviedol to v utorok v Berlíne pre nemeckú tlačovú agentúru DPA.

"Na to potrebujeme skutočné prepojenie s európskou infraštruktúrou," vysvetlil. Pred ruskou inváziou ušli do zahraničia milióny Ukrajincov a vysoký dopyt po preprave bude počas celej vojny a aj dlho potom. "Ľudia sa budú chcieť pohybovať medzi krajinami," povedal Kamyšin.

11:05 Medzinárodný deň mieru, ktorý pripadá na 21. septembra, by mal byť "inšpiratívnou pripomienkou toho, čo môžeme spoločne vytvoriť" na posilnenie ideálov mieru, zdôrazňuje webová stránka Organizácie Spojených národov (OSN). 

Medzinárodný deň mieru sa nesie každý rok v duchu inej témy. Tá tohtoročná znie: "Koniec rasizmu. Budujte mier."

11:00 Zdraženie chleba v období vojny a energetickej krízy v EÚ bolo podľa Eurostatu na Slovensku tretie najvyššie v EÚ a dosiahlo 32 %. Informoval o tom predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

Pekári: Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ
Zdraženie chleba v období vojny a energetickej krízy v EÚ bolo podľa Eurostatu na Slovensku tretie najvyššie v EÚ a dosiahlo 32 %. Informoval o tom predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

10:45 Martin Dorčák (Hlas-SD) patrí medzi dlhodobých a najtrvdších kritikov ministerky Remišovej (Za ľudí). Jej prácu podrobne sleduje a každý jej prešľap, omyl, nepravdu aj patrične skomentuje.

Remišová opäť KLAME? (video)
Martin Dorčák (Hlas-SD) patrí medzi dlhodobých a najtrvdších kritikov ministerky Remišovej (Za ľudí). Jej prácu podrobne sleduje a každý jej prešľap, omyl, nepravdu aj patrične skomentuje. Nie je tomu inak ani teraz. Ministerka Remišová vraj opäť... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

10:30 Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS sa necítia viazaní žiadnymi dohodami. Pri jednotlivých bodoch programu sa zariadia podľa toho, či sú v súlade s programom strany a prospešné pre krajinu. Avizoval to predseda strany Richard Sulík na utorkovej tlačovej konferencii.

"Mali sme snahu sa dohodnúť, naša snaha bola prekrútená Igorom Matovičom (OĽANO), ktorý na jednaní ani nebol," doplnil Sulík s tým, že ešte na piatkovom (16. 9.) stretnutí dali návrhy koalícii. Vyzvali tiež na predloženie bodov, na ktorých jej záleží, s tým, že následne sa SaS rozhodne. Odmieta, že by SaS dala ultimátum na ďalší postup až po schválení svojich bodov. "Neevidujeme žiadne dohody, pri každom bode budeme hlasovať podľa toho, čo je v súlade s programom SaS," dodal.

10:15 Spojené štáty by v budúcnosti mohli Ukrajine poskytnúť tanky. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ americkej armády, okamžité dodanie tankov však podľa neho nie je možné pre problémy s ich údržbou a výcvikom posádky. TASR informuje podľa pondelkovej správy americkej televízie CNN.

"Pozeráme sa na ukrajinské ozbrojené sily a do budúcnosti zvažujeme, aké spôsobilosti budú potrebovať a ako budú USA a naši spojenci schopní podporiť Ukrajinu pri budovaní týchto spôsobilostí," povedal nemenovaný predstaviteľ amerických ozbrojených síl v telefonáte s novinármi.

9:50 Hudobník Marián Greksa ostal v riadnom šoku po tom, ako sa dozvedel, že ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) získala na Ukrajine ocenenie Rád kňažnej Oľgy.

Greksa: Na Ukrajine ocenená, na Slovensku neviditeľná
Hudobník Marián Greksa ostal v riadnom šoku po tom, ako sa dozvedel, že ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) získala na Ukrajine ocenenie Rád kňažnej Oľgy. Ešte väčší šok však prišiel keď zistil, že aj on bude po boku Mariky Gombitovej... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balašková

9:35 Poslanci Národnej rady (NR) SR neschválili procedurálny návrh predsedníčky klubu SaS Anny Zemanovej, aby sa niektoré body z dielne SaS prerokovali v úvode schôdze. Za návrh hlasovalo 25 poslancov, proti bolo 48 a 57 sa zdržalo.

Plénum odmietlo aj procedurálny návrh Richarda Takáča (Smer-SD), neuspel s návrhom, aby sa na schôdzi hovorilo aj o návrhu opatrení v súvislosti s nárastom cien potravín.

9:30 Poslanci Národnej rady (NR) SR otvorili riadnu schôdzu, ktorá sa mala začať už minulý týždeň. Plénum však vtedy nebolo uznášaniaschopné, neprezentovali sa poslanci SaS ani opozícia. V utorok už sa prezentovalo 117 poslancov.

Poslanci otvorili riadnu schôdzu, program má aktuálne takmer 140 bodov
Poslanci Národnej rady (NR) SR otvorili riadnu schôdzu, ktorá sa mala začať už minulý týždeň. Plénum však vtedy nebolo uznášaniaschopné, neprezentovali sa poslanci SaS ani opozícia. V utorok už sa prezentovalo 117 poslancov. Na programe schôdze je... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

9:08 V bratislavskom Kine Lumiére v utorok ráno vypukol požiar. Pre TASR to potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči, upozornili na to noviny.sk. Zamestnanci ministerstva práce, ktoré sídli v susednej budove, sú podľa stanoviska rezortu v poriadku.

8:50 V utorok nás čaká pokus o druhé otvorenie schôdze NR SR. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ju očakáva s optimizmom a s tým, že energetická kríza bude onedlho minulosťou.

Matovičovo vytriezvenie: Ľudia chcú pomoc, nie egotripy
V utorok nás čaká pokus o druhé otvorenie schôdze NR SR. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ju očakáva s optimizmom a s tým, že energetická kríza bude onedlho minulosťou. Piatková dohoda so SaS "Tie požiadavky boli také, že niekto mal pocit,... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

8:30 Mestská polícia Bratislava upozorňuje na možné obmedzenie dopravy v súvislosti s protivládnym protestom, ktorý sa má konať v utorok od 17.00 do 20.00 h na Hodžovom námestí v Bratislave. Verejnosti radí, aby v danom čase zvolila alternatívne trasy, ktoré nevedú okolím Prezidentského paláca. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Organizátori na protest zvážajú ľudí autobusmi aj z iných častí Slovenska, je preto možné, že dôjde k obmedzeniu dopravy v okolí Prezidentského paláca. Dotknuté môžu byť aj miesta ako Suché mýto, Námestie slobody, Palisády a spodná časť Mudroňovej ulice. Obmedzenia môže spôsobiť vystupovanie a nastupovanie protestujúcich z a do autobusov, ale aj ich veľký počet na námestí," skonštatovala polícia.  

8:10 Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v pondelok (19. 9.) v New Yorku s rezortnými kolegami z členských krajín EÚ rokoval o vojne na Ukrajine a na neformálnom stretnutí na úrovni Vyšehradskej štvorky (V4) predstavil priority slovenského predsedníctva.

"Potvrdil som kontinuitu slovenskej zahraničnej politiky vo vzťahu k agresii proti Ukrajine a zdôraznil som potrebu udržania európskej jednoty v boji proti agresorovi, ako aj v prípade úsilia vyrovnať sa s dosahmi tohto konfliktu v potravinovej a energetickej oblasti," povedal Káčer po rokovaní. Neformálne stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Hlavnou témou bola ruská agresia proti Ukrajine a jej vplyv na globálnu stabilitu. (tasr)

8:00Robert Fico (Smer-SD) sa v súvislosti so včerajším faux-pas agentúry AP pýta, kto ešte má brať vážne Zuzanu Čaputovú.

Robert Fico: Kto je tu vlastne prezidentom?
Robert Fico (Smer-SD) sa v súvislosti so včerajším faux-pas agentúry AP pýta, kto ešte má brať vážne Zuzanu Čaputovú. "Vážený pán prezident Rizman. Keď neznáma právnička Z. Čaputová bojujúca za obchodné záujmy svojej rodiny na skládkach odpadu... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balašková

7:10 Takmer 70 ľudí zadržali príslušníci polície v Londýne v rámci zaisťovania bezpečnosti počas 11 dní od úmrtia britskej kráľovnej Alžbety II. Vyplýva to z bilancie Metropolitnej polície (MPS), o ktorej na svojom webe informoval denník The Guardian.

Väčšina zatknutí sa odohrala v oblastiach neďaleko Buckinghamského paláca a sídla parlamentu, kde sa zadržaní dopustili rôznych priestupkov, uviedla polícia v oznámení. Do pondelkového večera bolo zadržaných osôb 67.

7:05 Pri silnom zemetrasení, ktoré v pondelok zasiahlo západné Mexiko, zahynul najmenej jeden človek. Otrasy poškodili budovy a spôsobili výpadky prúdu i paniku medzi obyvateľmi hlavného mesta Mexiko, a to presne v deň výročia ničivých zemetrasení z rokov 1985 a 2017. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a AFP.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vo videopríhovore uviedol, že jeden človek zomrel v tichomorskom prístavnom meste Manzanillo po zrútení múru v obchode. Úrady hlásili tiež škody na dvoch nemocniciach v štáte Michoacán neďaleko epicentra.

7:00 Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava. Prevažne polooblačno, na severe a východe prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia pre Slovensko na utorok 20. septembra
Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava. Prevažne polooblačno, na severe a východe prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C. Na strednom... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

 

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik