Pod Zadným Gerlachom uviazla dvojica českých horolezcov
18 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Dvojica českých horolezcov v sobotu (17. 9.) večer uviazla pod Zadným Gerlachom vo Vysokých Tatrách, keď netrafila správnu zostupovú trasu. Vzhľadom na zlé počasie sa horským záchranárom podarilo k nim dostať až v nedeľu, muža a ženu s ťažkým podchladením vrtuľníkom transportovali do nemocnice v poľskom Zakopanom. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS).

Českí horolezci sa sobotu večer nachádzali v exponovanom teréne, navyše, v zhoršujúcom sa počasí za stáleho sneženia a zlej viditeľnosti. Horskí záchranári sa po žiadosti o pomoc snažili dvojicu telefonicky navigovať, tá však nemala potrebný materiál a obávala sa ďalšieho postupu.

"V nočných hodinách tak odišlo uviaznutej dvojici na pomoc sedem záchranárov HZS, ktorí postupovali cez Východné Batizovské sedlo. Pre nepriaznivé podmienky – silný nárazový vietor, husté sneženie a množstvo napadnutého snehu sa im nepodarilo dôjsť k uviaznutej dvojici a v ranných hodinách sa z dôvodu zachovania bezpečnosti záchranárov rozhodli pre návrat," uviedla HZS.

Druhá skupina s 11 príslušníkmi záchrannej služby odišla na pomoc ráno. Nasadenie leteckej techniky pre nepriaznivé poveternostné podmienky zo slovenskej strany Tatier nebolo možné. Záchranári HZS tak oslovili so žiadosťou o pomoc kolegov z poľského TOPR.

"Ich vrtuľníku sa podarilo preletieť na slovenskú stranu a v príhodnej chvíli, keď sa na krátky okamih zlepšilo počasie, aj dosiahnuť postihnutých. Boli pri nich vysadení traja záchranári TOPR. Po opakovanom zlepšení počasia boli muž so ženou transportovaní s ťažkou hypotermiou do nemocnice v Zakopanom," informovala záchranná služba.

Dobre sa oblečte! Pondelok bude mimoriadne chladný
Pondelok bude veľmi chladný, padnúť môžu aj teplotné rekordy, varuje SHMÚ. Pondelok (19. 9.) bude podľa meteorológov veľmi chladný, prekonané môžu byť aj dlhodobé teplotné rekordy. Maximálne teploty budú dosahovať desať až 15 stupňov, na severe... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik