Pápežský almužník sa dostal na Ukrajine pod raketovú paľbu
18 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Vatikánsky almužník kardinál Konrad Krajewski a jeho sprievod sa cez víkend počas rozvozu humanitárnej pomoci na Ukrajine dostali pod raketovú paľbu. Vyviazli z nej bez zranení.

Ako informovala agentúra AP, incident sa odohral v sobotu neďaleko ukrajinského mesta Záporožie, v lokalite vo vzdialenosti asi 20 kilometrov od frontovej línie.

Vatikán dodal, že kardinál so sprievodom boli nútení vyhľadať úkryt.

"Prvýkrát v živote som nevedel, kam mám utekať. Pretože nestačí utekať, musíte vedieť kam," povedal kardinál poľského pôvodu, ktorý z pozície pápežského almužníka získava pre Vatikán financie, napr. aj z milodarov či lotérie, a má na starosti aj charitatívnu pomoc.

Krajewski dodal, že v kritickej situácii im pomohol vojak z ich sprievodu, ktorý vedel, kde presne sa nachádza najbližší kryt.

Spravodajský web Onet.pl dodal, že dovezená humanitárna pomoc a potraviny je určená pre asi 4000 ľudí, ktorým sa z danej oblasti odtiaľ z rôznych dôvodov neevakuovali.

Zima nespokojnosti: Európa sa musí pripraviť na sociálne nepokoje, situácia je HROZNÁ, varuje už aj MMF
Winter of Discontent alebo Zima nespokojnosti - tak západné médiá označujú nadchádzajúcu zimu v Európe. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) varuje, že studená zima môže byť to, čo kontinent dostane za okraj, informuje Breitbart. Ekonomická... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Súčasťou zásielky boli aj pápežom Františkom požehnané ružence, ktoré si civilisti a vojaci - podľa Krajewského -  rozdali a mnohí si ich - bez ohľadu na svoje vierovyznanie - ihneď zavesili na krk.  

Krajewski je na Ukrajine v mene pápeža Františka. V programe mal návštevu miest Odesa, Žytomyr, Charkov i iných lokalít na východe Ukrajiny. Cieľom cesty je "navštíviť a podporiť rozličné komunity veriacich, kňazov a rehoľníkov, ako aj ich biskupov, ktorí už viac než 200 dní zostávajú na miestach svojej služby i napriek vojnovým nebezpečenstvám," informoval web Vatican News.

Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že ruská armáda aj v noci na nedeľu opäť ostreľovala viaceré mestá a obce na Ukrajine.  Britské ministerstvo obrany v súvislosti s tým vo svojej pravidelnej zvodke varovalo, že Rusko pravdepodobne zintenzívni svoje útoky na civilné ciele, keďže na bojiskách Ukrajiny zažíva porážku.

NATO je spokojné
NATO vidí prvé známky toho, že sankcie poškodzujú ruskú obranu. Sankcie zavedené Západom proti Rusku, v súvislosti s totálnou inváziou na Ukrajinu, už začali poškodzovať ruský obranný priemysel – má ťažkosti s výrobou zložitých... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik