Orbán: Nejde o objektívny rozsudok
16 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

"Nejde o objektívny rozsudok, ale o stranícky politický útok, ktorý nie je voči Maďarsku prvý. A úroveň prijatého dokumentu jednoducho považujeme za politickú propagandu, paškvil." Počas svojej návštevy v Srbsku sa maďarský premiér Viktor Orbán vyjadril aj ku správe o stave demokracie v Maďarsku, ktorú tento týždeň odhlasoval Európsky parlament.

Viktor Orbán v piatok odcestoval na pozvanie srbského prezidenta Aleksandra Vučiča na jednodňovú pracovnú návštevu do Belehradu. Správu priniesol denník Magyar nemzet.

Ocenenie za zásluhy

Po dopoludňajšom bilaterálnom stretnutí v prezidentskej kancelárii odovzdal srbský prezident Viktorovi Orbánovi štátne vyznamenanie Srbskej republiky za zásluhy o rozvoj a upevňovanie mierovej spolupráce a priateľských vzťahov medzi Srbskom a Maďarskom. Alexander Vučič prízvukoval, že ocenenie udeľuje významnému priateľovi, ktorému je vďačný za otvorenú podporu, najmä na ceste do Európskej únie.

Maďarský premiér v odpovedi zdôraznil nutnosť spoločne brániť južnú bránu Európy. Podľa jeho slov je spoločnou zodpovednosťou Srbov a Maďarov nasmerovať historický proces znova v novej podobe sa vracajúcej migrácie správnym smerom. 

Obaja v rovnakom čase, žeby náhoda? Správy o Putinovej a Zelenského autonehodách sa rozšírili v ten istý deň
Obaja v rovnakom čase? Žeby náhoda? Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj boli približne v rovnakom čase údajne účastníkmi dopravných nehôd. Ukrajinci nehodu zamietli pod koberec, no Rusi to vidia... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Pravica na strane Maďarska, ľavica proti

Na následnej tlačovke Orbán reagoval aj na skutočnosť, že Európsky parlament prijal správu francúzskej europoslankyne za stranu zelených Gwendoline Delbos-Corfield, ktorá uvádza, že Maďarsko vážne a systematicky porušuje európske hodnoty, ktoré tvoria základ Európskej únie.

"Nejde o objektívny rozsudok, ale o stranícky politický útok, ktorý nie je voči Maďarsku prvý. A úroveň prijatého dokumentu jednoducho považujeme za politickú propagandu, paškvil." - vyhlásil maďarský premiér a dodal, že za celým je skutočnosť, že európska ľavica obsadila Európsky parlament.

"Je tu ľavicová väčšina a aj naša bývalá stranícka aliancia Európska ľudová strana sa tiež neustále posúva doľava, pričom pravica môže zastávať len výraznú menšinovú pozíciu. Presne toto dokazuje aj pomer hlasov, pravicové strany hlasovali na strane Maďarska, kým ľavicové proti nemu," - vysvetlil Viktor Orbán. 

Tiež dodal, že sa na celom postoji Európskeho parlamentu už nedokážu smiať, lebo ich to už nebaví. "Tento vtip je už nudný. Uznesenie odsudzujúce Maďarsko prijali v Európskom parlamente už tretí alebo štvrtýkrát. Najprv sme to považovali za dôležité, teraz si však myslíme, že ide len o vtip." - vysvetľoval Orbán postoj maďarskej vlády.

Pavel Macko tvrdí, že Slovensko je mentálne ruskou kolóniou a Slovákov posiela na Sibír
"Slovensko je už mentálne ruskou kolóniou. Sú všetci tí, ktorí sú mentálne súčasťou Ruska pripravení aj na životnú úroveň ako na Sibíri? Alebo si myslia, že EÚ bude dlhodobo vydržiavať orbánovské režimy?" Tieto otázky položil vo svojom statuse na... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Európsky parlament si nové negatívne prívlastky vymýšľa

S iróniou skonštatoval aj to, že sa už minuli negatívne prívlastky a na pôde Európskeho parlamentu sa vymýšľajú nové výrazy, ako napríklad volebná autokracia, ktorým Maďarsko označili najnovšie. Zdôraznil, že v Maďarsku bývajú voľby, počas ktorých voliči odovzdajú svoje hlasy a práve na základe toho sa vytvorí parlamentná väčšina. Ak je táto väčšina pravicová, ľavici sa to nepáči a potom organizujú v Európskom parlamente intifády. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik