Koalícia má problém: Adepti na ministra školstva jej odkazujú TOTO
17 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Nájsť ministra školstva je problém. Akademici, vedci aj riaditelia škôl ponuky koalície odmietajú, píšu Hospodárske Noviny.

Rezort školstva teraz dočasne riadi premiér Eduard Heger. On sám verí, že to bude len otázka dní. Deklaroval, že školstvo je pre vládu veľkou prioritou. „Preto vyberieme za ministra školstva spomedzi kandidátov toho najlepšieho,“ zdôraznil. Podľa informácií HN však nominanta, ktorý by do toho šiel, koalícia nevie nájsť.

Nemám záujem

Medzi adeptami sa objavili akademici, vedci zo Slovenskej akadémie vied či riaditelia škôl. Vedľa ich mien však v drvivej väčšine svieti poznámka: „odmietol“. 

Dosiaľ sa na verejnosti spomínali kandidáti ako poslanec OĽaNO a šéf školského výboru Richard Vašečka, pedagóg a kouč Daniel Bútora či Miroslava Hapalová z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže. Ani jeden z nich sa však s kabinetom nedohodol.

Smer zvoláva na zhromaždenie: Liberáli nemajú svoje dni a bude to ešte HORŠIE! (VIDEO)
Liberáli na Slovensku fakt nemajú svoje dni. Nielen kvôli aktuálnym prieskumom verejnej mienky. Skonštatoval to na sociálnej sieti Telegram smerák Ľuboš Blaha. Spolu s Ficom sa ale zhodli, že z pohodlia gaučov sa nič nezmení. Ideme do ulíc! Jedna... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Politická podpora

Podľa experta z Centra vzdelávacích analýz Michala Rehúša je však kľúčové, aby bol rezort obsadený človekom so širokou politickou podporou. „Stratégia obsadzovať to ľuďmi zvonka síce môže na prvý pohľad vyzerať veľmi pozitívne, ale ak nebudú mať moc presadzovať veci, potom to môže byť zbytočné alebo neúčinné,“ upozornil. 

Vysvetlil, že nový šéf ministerstva školstva bude potrebovať presadzovať návrhy a robiť rozhodnutia, ktoré majú veľké finančné dosahy. To okrem iného znamená, že o nich musí presvedčiť rezort financií vedený Igorom Matovičom. 

Naď Žilinkovi: Toto je obrovská hanba!
Je to hanba! Ale čia? Za katastrofický stav vojenského cintorína z 1. sv. vojny v Obci Ladomirová môže podľa starostu obce Vladislava Cupera nedostatok financií. No ruské veľvyslanectvo v tom vidí hanobenie pietneho miesta. GP Maroš Žilinka sa pri... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Najnepopulárnejšie ministerstvo

Rehúš upozornil, že a jeho semafore svieti už teraz ministerstvu školstva červená napríklad pri presadzovaní legislatívnych zmien týkajúcich sa predprimárneho vzdelávania. Tie by mali byť prijaté do konca tohto roka, nový minister sa tak bude musieť poponáhľať. 

Na vzdelávacie inštitúcie sa navyše valí aj energetická kríza, školy sa musia vyrovnať so vzdelávaním ukrajinských detí či historicky s najvyšším nedostatkom učiteľov. O post ministera školstva už štandardne bitka nie je.

Riešenie krízy na druhej koľaji
Riešenie krízy je na Slovensku na druhej koľaji. Ceny energií drancujú zatiaľ primárne náš priemysel a v médiách sa týždenne objavujú informácie o ďalšom podniku v problémoch. Aj napriek tomu je riešenie súčasnej krízy zatienené a odstavené na... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik