Tak to je drzosť! Kráľovná ako Hitler?
15 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Svet smúti za jednou z najobľúbenejších postáv modernej histórie. Iránska televízia však tvrdí, že odchod panovníčky je „dobrou správou pre utláčaných ľudí vo svete“ a jej odkaz je „plný zločinu, ohavnosti a špiny“.  Kráľovnú Alžbetu II. nazvala „jedným z najväčších zločincov v dejinách ľudstva“ a prirovnala ju k Adolfovi Hitlerovi. 

Iránske ministerstvo zahraničných vecí nekomentovalo jej smrť ani nástup kráľa Karola III. na trón, pričom lídri podobne autoritárskych režimov Vladimír Putin a Si Ťin-pching sústrasť kráľovskej rodine vyjadrili. Uvádza to britská stránka MailOnline.

Rusi chcú vraj rokovať
Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Stefanišina vyhlásila, že Rusko by chcelo rokovať. Ukrajina dostala signály od niektorých ruských predstaviteľov o ich pripravenosti rokovať, povedala podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Milan Laca

Spravodlivosť ju nedobehla

Iránske televízne kanály prepojené na vládu šíria neslušné poznámky o jej odkaze. Učenec Foad Izadi z Teheránskej univerzity sa v jednej relácii vyjadril: „Možno, vzhľadom na jej 70 rokov na tróne, by mala byť zaradená na rovnaký zoznam s Hitlerom. Alebo aj: "Z určitej perspektívy by sme mali byť smutní, že táto osoba zomrela, pretože zomrela bez toho, aby stála pred súdom, bez potrestania a bez zaplatenia za svoje zločiny." V inom programe povedal: „Kráľovná je slávna imperialistka, kolonialistka, vojnový zločinec, v jej mene sa deje agresia britskej armády po celom svete." 

Uviedol tiež, že v minulom storočí sa do veľkých zverstiev zaplietla len hŕstka ľudí, napríklad Hitler, niektorí americkí prezidenti  a kráľovná Alžbeta, pričom za smrť miliónov zabitých ľudí je zodpovedná ona osobne. "Spravodlivosť nedobehla jednu z najkrutejších osôb minulého storočia" - dodal.

Na rozdiel od mnohých krajín sveta, štátna televízia v islamskej republike informovala o úmrtí najdlhšie vládnuceho panovníka na svete len krátkym oznámením spolu s archívnymi zábermi a fotografiami. Mnoho Iráncov sa zaujíma o politiku, domácu aj medzinárodnú. Väčšina však zostáva ľahostajná k svetovým kráľovským rodinám odkedy islamská revolúcia v roku 1979 zvrhla vlastnú monarchiu v krajine.

Gruzínsko chce vypísať referendum o vyhlásení vojny v Rusku. Odpovie tým Ukrajine
Vláda Gruzínska rozmýšľa nad zorganizovaním celoštátneho referenda s otázkou, či chcú Gruzínci vojnu s Ruskom. Referendum má byť odpoveďou na výzvy Ukrajiny. Vyhlásil to na brífingu v kancelárii vládnej strany Gruzínsky sen, predseda strany Giorgi... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Spomínali aspoň priaznivci bývalého iránskeho prezidenta

Kráľovná Alžbeta absolvovala návštevu Iránu v roku 1961 v sprievode Farah Pahlavi, vtedajšej cisárovnej.
Kráľ Karol III. navštívil Irán počas humanitárnej misie po ničivom zemetrasení v roku 2003, ktoré si vyžiadalo desaťtisíce životov. Britské a sovietske sily napadli Irán v roku 1941, aby zabezpečili britské ropné polia. Počas okupácie bol šah Reza Pahlavi nútený odísť do exilu. Británia tiež podporovala Pahlaviho armádu počas rozdrvenia kurdskej republiky Mahabad v roku 1946. Iránci si však najviac pamätajú zvrhnutie premiéra Mohammada Mossadegha v auguste 1953 britskými a americkými tajnými službami, ktorý znárodnil ropný priemysel.

A kým väčšine komentujúcich je britská kráľovná a jej smrť úplne ľahostajná, zaspomínali si na ňu priaznivci Mohammada Khatamiho, piateho iránskeho prezidenta v rokoch 1997 až 2005, na instagramovom účte „@Khatamy“ s takmer miliónom sledovateľov, kde zdieľali fotografie kráľovnej, ako aj snímky jej syna Charlesa s Khatamim. Khatami uviedol, že britom by mali byť vďační za zavedenie demokracie.

Jaroslav Naď: Neskutočná trápnosť a drzosť
"Dnes bol parlament takmer plný, úprimne, málokedy mám takúto skúsenosť. Napriek tomu si poslanci SaS+mafie+fašistov odsúhlasili, že rokovať nebudú a na grémiu sa dohodli, že najbližšie sa poslanci stretnú až v utorok. Načo riešiť problémy a... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik