Aktuálne! Z minúty, na minútu
14 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:00 Prví zástupcovia verejnosti sa po dlhom a trpezlivom čakaní dostali v stredu do parlamentnej Westminsterskej sály, kde môžu vzdať poctu zosnulej britskej kráľovnej. Alžbeta II. zomrela minulý týždeň vo veku 96 rokov. TASR informuje podľa správy AFP.

20:57 Do Poľska dorazili dve americké lode s výsadkovými jednotkami.

Americké posily v Poľsku!
Do Poľska dorazili dve americké lode s výsadkovými jednotkami. Americké obojživelné útočné lode s námornou pechotou priplávali do Poľska, informuje dziennik.pl . "Plavidlá USS Gunston Hall a USS Kearsarge kotvia v prístavoch Trojmestia - Gaňsk,... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:40 Polícia zadržala v stredu popoludní hľadaného Emila Kasanu, ktorý je odsúdený v kauze fantómovej kamiónovej prepravy na 12 rokov a šesť mesiacov. Informovala o tom na sociálnej sieti.

20:30 "Svet kompletne zošalel, na čele štátov stoja militantní fanatici, akoby vystrihnutí z hier Karla Čapka. Toto vojnové besnenie musíme zastaviť. Inak nás zomelie všetkých. Na mier dnes potrebujete odvahu." Citát Eduard Chmelár.

Eduard Chmelár: Svet kompletne zošalel, na čele štátov stoja militantní fanatici, akoby vystrihnutí z hier Karla Čapka
"Svet kompletne zošalel, na čele štátov stoja militantní fanatici, akoby vystrihnutí z hier Karla Čapka. Toto vojnové besnenie musíme zastaviť. Inak nás zomelie všetkých. Na mier dnes potrebujete odvahu." Citát Eduard Chmelár. "Keď som dnes v... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

20:18 Šance na uzatvorenie mierovej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou sú v súčasnosti veľmi nízke. V stredu to uviedol generálny tajomník OSN António Guterres po telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

20:13 Nový minister zahraničných vecí Rastislav Káčer považuje jednotu a solidaritu Európskej únie za najsilnejšiu devízu pri riešení súčasnej krízy v Európe. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

19:58 Švédska sociálnodemokratická premiérka Magdalena Anderssonová v stredu ohlásila demisiu po tesnej volebnej porážke. Podľa takmer úplných výsledkov zvíťazil v nedeľňajšom hlasovaní opozičný blok pravicových strán. TASR o tom informuje na základe správy agentúr AFP a Reuters.

19:51 Ruské ozbrojené sily vypálili v stredu osem striel s plochou dráhou letu na juhoukrajinské mesto Kryvyj Rih s cieľom prerušiť zásobovanie vodou. Oznámil to zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

19:56 Lukašenko sľúbil, že nenechá Európu zamrznúť

Sáša nás zachráni (VIDEO)
Lukašenko sľúbil, že nenechá Európu zamrznúť „Nenechajme Európu zamrznúť, pomôžeme našim bratom, možno oni raz pomôžu nám,“ povedal bieloruský líder pri rúbaní dreva. Video zverejnil kanál Pool of the First Telegram. Nech je teplo Podľa... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Milan Laca

19:36 Ruský prezident Vladimir Putin stále verí, že spustenie vojenskej invázie na Ukrajinu bolo správne rozhodnutie. V stredu to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Obaja politici v utorok spolu telefonicky hovorili. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

19:34 Spotrebiteľské ceny v Rusku pokračovali v poklese 10. týždeň v rade, čo posilnilo očakávania, že centrálna banka koncom tohto týždňa opäť zníži úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

19:30 Máme tu ďalšie dejstvo politických hier: OĽaNO, SaS, OĽaNO, SaS...OĽaNO hovorí o morálnom fiasku Richarda Sulíka, Viskupič zo strany SaS nerozumie schizofrénii OĽaNO. O čo ide?

Máme tu ďalšie dejstvo politických hier: OĽaNO, SaS, OĽaNO, SaS....
Máme tu ďalšie dejstvo politických hier: OĽaNO, SaS, OĽaNO, SaS...OĽaNO hovorí o morálnom fiasku Richarda Sulíka, Viskupič zo strany SaS nerozumie schizofrénii OĽaNO. O čo ide? "Morálne fiasko Richarda Sulíka," píše na sociálnej sieti strany... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

19:26 Poľsko oficiálne požiada Rusko o vrátenie siedmich obrazov, ktoré ulúpila sovietska Červená armáda počas druhej svetovej vojny. Obrazy v súčasnosti vystavujú v moskovskom Puškinovom múzeu. V stredu to oznámil poľský minister kultúry, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AP.

19:13 Kvalita vody v rieke Slaná je bezchybná, na maďarskom úseku rieky nebola zistená žiadna kontaminácia. Podľa servera Telex.hu to v stredu v Miškovci konštatovala štátna tajomníčka ministerstva technológií a priemyslu zodpovedná za ochranu životného prostredia a obehové hospodárstvo Anikó Raiszová, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:00 Po Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) sa proti návrhom na mimoriadne zdanenie spracovania ruskej ropy postavila aj Slovenská asociácia palivového priemyslu a obchodu (SAPPO).

Návrhy na zdanenie spracovania ruskej ropy kritizuje aj petrolejárska asociácia
Po Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) sa proti návrhom na mimoriadne zdanenie spracovania ruskej ropy postavila aj Slovenská asociácia palivového priemyslu a obchodu (SAPPO). Štátom plánované zdanenie rozdielu medzi nákupnou cenou a... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Návrhy na zdanenie spracovania ruskej ropy kritizuje aj petrolejárska asociácia
Po Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) sa proti návrhom na mimoriadne zdanenie spracovania ruskej ropy postavila aj Slovenská asociácia palivového priemyslu a obchodu (SAPPO). Štátom plánované zdanenie rozdielu medzi nákupnou cenou a... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

18:55 Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Stefanišina vyhlásila, že Rusko by chcelo rokovať.

Rusi chcú vraj rokovať
Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Stefanišina vyhlásila, že Rusko by chcelo rokovať. Ukrajina dostala signály od niektorých ruských predstaviteľov o ich pripravenosti rokovať, povedala podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Milan Laca

18:46 So zberom hrozna začali v uplynulých dňoch vo vinohradníckej oblasti Tokaj. Letné horúčavy a nedostatok vlahy podľa vinohradníkov malo za následok čiastočné zníženie množstva úrody, kvalita a zdravotný stav hrozna sú však vo veľmi dobrom stave. 

18:39 Po Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) sa proti návrhom na mimoriadne zdanenie spracovania ruskej ropy postavila aj Slovenská asociácia palivového priemyslu a obchodu (SAPPO).  

18:35 Vláda Gruzínska rozmýšľa nad zorganizovaním celoštátneho referenda s otázkou, či chcú Gruzínci vojnu s Ruskom. Referendum má byť odpoveďou na výzvy Ukrajiny.

Gruzínsko chce vypísať referendum o vyhlásení vojny v Rusku. Odpovie tým Ukrajine
Vláda Gruzínska rozmýšľa nad zorganizovaním celoštátneho referenda s otázkou, či chcú Gruzínci vojnu s Ruskom. Referendum má byť odpoveďou na výzvy Ukrajiny. Vyhlásil to na brífingu v kancelárii vládnej strany Gruzínsky sen, predseda strany Giorgi... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

18:15 Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu pricestoval do uzbeckého mesta Samarkand, kde sa vo štvrtok stretne so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na čínsku tlačovú agentúru Sinchua.  

18:14 Zrekonštruovaný mestský mládežnícky štadión v Kráľovej, v časti Banskej Bystrice, otvoria pre širokú verejnosť vo štvrtok (15. 9.) a súčasťou programu bude futbalový turnaj žiakov, kultúrny program, rôzne súťaže a sprievodné akcie. TASR o tom v stredu informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

18:00 - Minister obrany Naď sa vo svojom statuse sťažuje, ako dnes v parlamente odmietli rokovať, tým pádom sa nerokovalo ani o dvoch dôležitých dokumentoch z dielne rezortu obrany, ktoré sa mali riešiť hneď zrána. Reaguje Matrián Viskupič z SaS.

Jaroslav Naď: Neskutočná trápnosť a drzosť
"Dnes bol parlament takmer plný, úprimne, málokedy mám takúto skúsenosť. Napriek tomu si poslanci SaS+mafie+fašistov odsúhlasili, že rokovať nebudú a na grémiu sa dohodli, že najbližšie sa poslanci stretnú až v utorok. Načo riešiť problémy a... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

17:35 Prepis časti rozhovoru Igora Matoviča (OĽaNO), ministra financií a redaktorky z denníka HN, ktorá s ním rozhovor uskutočnila, zverejnil Radovan Kazda (SaS). Obsah rozhovoru je naozaj zaujímavý. Vnímavý pozorovateľ vie z neho usúdiť možno viac, akoby si minister financií želal od občanov Slovenska.

Igor Matovič vie, ale oznámil, že nepovie!
Prepis časti rozhovoru Igora Matoviča (OĽaNO), ministra financií a redaktorky z denníka HN, ktorá s ním rozhovor uskutočnila, zverejnil Radovan Kazda (SaS). Obsah rozhovoru je naozaj zaujímavý. Vnímavý pozorovateľ vie z neho usúdiť možno viac,... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

17:07 Európska únia v stredu oznámila, že uvalí zákaz na tovary vyrobené s využitím nútenej práce. Rozhodnutie padlo v období, keď silnie kritika Číny, že príslušníkov moslimskej ujgurskej menšiny v provincii Sin-ťiang zneužíva na otrockú prácu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. V návrhu Bruselu sa konkrétne Čína nespomína. Namiesto toho sa zameriava na všetky produkty nútenej práce - vrátane tých vyrobených v rámci EÚ.

17:04 Vláda pripravuje viaceré scenáre, ako reagovať na energetickú krízu. V stredu po rokovaní vlády to vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO). Skonštatoval, že na septembrovú a zrejme aj októbrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR pôjdu zákony na pomoc ľuďom s energiami. Avizoval, že opatrení na budúci rok je nachystaných dosť.

Na septembrovú schôdzu NR SR pôjdu zákony na pomoc v energetickej kríze
Vláda pripravuje viaceré scenáre, ako reagovať na energetickú krízu. V stredu po rokovaní vlády to vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO). Skonštatoval, že na septembrovú a zrejme aj októbrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR pôjdu zákony na pomoc... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

17:03 Česká vláda vyčlení na pomoc veľkým firmám s vysokými cenami energií 30 miliárd korún (viac ako 1,2 miliardy eur). Podporu budú môcť čerpať od 1. novembra. Uviedol to český premiér Petr Fiala po stredajšom rokovaní vlády, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

16:56 Ľubomír Galko a jeho sarkastický príspevok na sociálnej sieti zrejme prisypal soľ do rany už aj tak trápiacej sa koalícii, ktorá vládne menšinovo. Čo napísal Galko a komu vlastne adresoval?

Sarkazmus Ľubomíra Galka sype soľ do rany koalície
Ľubomír Galko a jeho sarkastický príspevok na sociálnej sieti zrejme prisypal soľ do rany už aj tak trápiacej sa koalícii, ktorá vládne menšinovo. Čo napísal Galko a komu vlastne adresoval? Galko zrejme reaguje na situáciu, ktorá sa udiala dnes na... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

16:52 Prezidenti Turecka a Ruska,  Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin, budú tento týždeň v uzbeckom Samarkande rokovať o zastavení bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

16:45 Hlas ľudu: Je ti zima dievčatko? Autor: Mária Škultétyová, vlastná tvorba

Hlas ľudu: Je ti zima, dievčatko?
Hlas ľudu: Je ti zima dievčatko? Autor: Mária Škultétyová, vlastná tvorba Je ti zima, dievčatko? Čo ti šije, dedo starý?! Mám kožuch. Veď vidíš vari! Choď sa pýtať na Slovensko, Nekrepči tu, rušaj rezko! Tam sa boja zimy, hladu. Lebo majú... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Mária Škultétyová

16:44 Výstavu Dary pápežov Slovensku otvorili v stredu na Bratislavskom hrade pri príležitosti prvého výročia návštevy pápeža Františka na Slovensku. Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum ju pripravilo v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS).

16:40 Proces v kauze Dobytkár, ktorý sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), pokračuje v stredu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, doplnením výpovede jedného z obžalovaných Ľubomíra P. Žiadal doplniť svoju výpoveď a reagovať tak na otázky, ktoré vyvstali po predchádzajúcom výsluchu spoluobžalovaného Ľubomíra K. Pred súdom vypovedal odlišne než v prípravnom konaní.

16:37 Vlaňajšiu návštevu pápeža Františka pripomína v Košiciach viacero predmetov. V parku na Luníku IX je to kríž s pamätnou tabuľou, v miestnom kostole pribudla vitrína s rôznymi vecami. V stredu večer má byť v centre mesta slávnostne odhalená a posvätená aj pamätná tabuľa Košickej arcidiecézy. Pri Dóme sv. Alžbety pribudne presne po roku od jeho návštevy v Košiciach i pamätná dlaždica.

16:30 Protest pred NR SR bol na dnes, 14. septembra na 15:30 avizovaný už dlho dopredu. My vám z neho už tradične prinášame informácie, ktoré budeme pod bo bode aktualizovať. Zároveň upozorňujeme na ďalší občiansky protest, ktorý sa bude konať 20. septembra.

Protest 14. 9. minútu po minúte aktualizujeme
Protest pred NR SR bol na dnes, 14. septembra na 15:30 avizovaný už dlho dopredu. My vám z neho už tradične prinášame informácie, ktoré budeme pod bo bode aktualizovať. Zároveň upozorňujeme na ďalší občiansky protest, ktorý sa bude konať 20.... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Eka Balašková

16:20 Kremeľ bagatelizoval dôsledky strát na európskom trhu s plynom v súvislosti s krokmi Európy znížiť jej závislosť od ruských surovín. Podľa Moskvy sú tu ďalšie štáty, ktoré chcú nakupovať ruské energie. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:13 Známe tváre a osobnosti budú opäť brázdiť Bratislavu na bicykloch v rámci charitatívneho projektu. Misia 10 s podtitulom Aby bol svet lepší, v ktorej sa snažia vyzbierať čo najviac financií na nákup zdravotných pomôcok pre konkrétne zdravotne znevýhodnené deti, odštartuje v stredu 21. septembra z Dulovho námestia v Ružinove.

16:13 Rakvu zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. prepravili v stredu popoludní z Buckinghamského paláca do sídla parlamentu, kde ju vystavia na verejnú úctu do pondelkového pohrebu. V sprievode ulicami centra Londýna kráčali za lafetou s rakvou Alžbetine deti vrátane kráľa Karola III., informuje TASR na základe správy televízie Sky News.

16:05  Ruské ozbrojené sily v stredu nariadili prerušenie mobilného internetu v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil Kyjevom uznaný gubernátor Serhij Hajdaj. Informácie priniesol portál britského denníka The Guardian.

16:10 Režim na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa vracia do stavu pred vypuknutím vojny na Ukrajine. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

15:56 Sankcie mali byť tvrdé voči Rusku, nie voči Európanom! Európania schudobneli, kým Rusko zbohatlo

Sankcie mali byť tvrdé voči Rusku, nie voči Európanom!
Komisia pri zavádzaní sankcií sľubovala niečo iné. Sankcie vojnu neukončili. Svoju výčitku adresoval priamo Ursule von der Leyenovej maďarský poslanec Európskeho parlamentu za stranu Fidesz Deutsch Tamás. "Ako dieťa žida, ktorý prežil holokaust,... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

15:49 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na silný vietor na horách. V tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

15:47 Výstavu živých húb spojenú s mykologickou poradňou pripravujú na budúci týždeň v Liptovskom Mikuláši. Uskutoční sa počas dvoch dní 23. a 24. septembra v priestoroch Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva. TASR o tom informovala pracovníčka múzea Eva Mauritzová.

15:34 Stredajšiu správu o stave Únie predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej v Štrasburgu ocenilo a tiež skritizovalo viacero slovenských europoslancov. Informuje o tom spravodajca TASR.

15:29 Rakvu zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. prepravujú v stredu popoludní z Buckinghamského paláca do sídla parlamentu, kde ju vystavia na verejnú úctu do pondelkového pohrebu.

15:29 Raketový nárast cien energií sa premieta do cien všetkých výrobkov, potravín a služieb, a aj do obáv ľudí z budúceho vývoja. Česi a Slováci vyzvú vládu spoločne na demonštrácii. Ukazujeme kto organizuje, kedy a kde sa bude konať.

Slováci a Česi spolu! Pripravuje sa demonštrácia proti chudobe!
Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR na sobotu 8. októbra 2022 o 12.05 h zvoláva demonštráciu proti chudobe. Informovala o tom Martina Nemethová, hovorkyňa kancelárie KOZ SR. Vysvetlila tiež kde sa demonštrácia uskutoční a prečo. Raketový... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

15:18 Centrum environmentálnej výchovy v stredu slávnostne otvorila Zoologická záhrada Košice v strede mesta na Mojmírovej ulici. Ide o prvé zariadenie svojho druhu na Slovensku, kde je inštalovaná stála terarijná expozícia a učebňa pre vzdelávanie žiakov a študentov. Po vybudovaní akvarijnej expozície košický Zoo dom otvoria aj pre verejnosť.

14:54 Na dvoch medzinárodných letiskách v Šanghaji zrušili všetky komerčné lety pre blížiaci sa tajfún Muifa. S odvolaním sa na prevádzkovateľa letísk o tom informuje tlačová agentúra AFP.

14:45 Do štátneho rozpočtu niekoľko rokov plynú zo SADiek dividendy, na ktoré by podľa Artura Bekmatova niekto veľmi rád siahol. SaS sa preto usiluje o doprivatizáciu SAD, čo by ale zvýšilo náklady na cestovanie.

Bekmatov: Sulíkovi nominanti dokončujú tichú doprivatizáciu SADiek
Do štátneho rozpočtu niekoľko rokov plynú zo SADiek dividendy, na ktoré by podľa Artura Bekmatova niekto veľmi rád siahol. SaS sa preto usiluje o doprivatizáciu SAD, čo by ale zvýšilo náklady na cestovanie. Miliónové podiely "V roku 2019... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

14:43 Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený riadením ministerstva školstva, uistil, že školy sa nebudú zatvárať z dôvodu zvyšujúcich sa cien energií. V stredu vydal pokyn, aby mu všetky školy poskytli presnú informáciu, akú majú ročnú spotrebu elektrickej energie. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

14:36 Nový minister hospodárstva Karel Hirman neplánuje plošnú výmenu vedúcich zamestnancov podnikov spadajúcich pod rezort hospodárstva a na ministerstvo si chce priviesť úzku skupinu spolupracovníkov vrátane nových štátnych tajomníkov. Tí by mali vymeniť Jána Oravca a Karola Galeka do konca septembra. Hirman to povedal po skončení stredajšieho rokovania vlády.

14:36 Vláda zastropuje ceny energií, alebo ich "zrazí" čo najnižšie. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

14:28 Ústavný súd (ÚS) SR už dostal podanie od prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá žiada o posúdenie ústavnosti v prípade prvej referendovej otázky. Ide o otázku týkajúcu sa podania demisie vlády.

14:27 Rímskokatolícka fara v Púchove čelí menšiemu škandálu. Tamojší dekan farnosti Stanislav Stolárik mal budúcim novomaželom odovzdať písomný zoznam milodarov. Papier, na ktorom bolo napísané čo všetko a komu majú priniesť. 

Snúbenci v šoku! Farár im odovzdal písomný zoznam milodarov
Rímskokatolícka fara v Púchove čelí menšiemu škandálu. Tamojší dekan farnosti Stanislav Stolárik mal budúcim novomaželom odovzdať písomný zoznam milodarov. Papier, na ktorom bolo napísané čo všetko a komu majú priniesť. O situácii na... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

14:25 Premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO) prekvapilo, že Národná rada (NR) SR nebola v stredu uznášaniaschopná. Pri otvorení schôdze počítal s podporou poslancov SaS. Podľa jeho slov boli dohodnutí. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

Prekvapený Eduard Heger
Premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO) prekvapilo, že Národná rada (NR) SR nebola v stredu uznášaniaschopná. Pri otvorení schôdze počítal s podporou poslancov SaS. Podľa jeho slov boli dohodnutí. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády. Poukázal, že v... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14: 22 Polícia obvinila dvoch mužov zo zločinu obchodovania s ľuďmi. Muži sexuálne vykorisťovali dve mladé ženy z východného Slovenska. Po dokázaní viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Vyšetrovateľ zároveň podal návrh na ich väzobné stíhanie. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

14:21 Pred presunom rakvy britskej kráľovnej Alžbety II. z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde bude zosnulá panovníčka štyri dni vystavená na verejnú úctu, sa už konal veľký nácvik koní, vojenských oddielov a kapiel. V stredu o tom informovala agentúra AP a denník The Guardian.

14:18 Hlavné mesto pripravuje na 20. septembra priamy prenos zo zapečatenia novej časovej schránky, ktorá sa vráti do zreštaurovanej sochy Archanjela Michala. Tá bude začiatkom októbra osadená naspäť na vrchol Michalskej veže v Bratislave, ktorá prechádza generálnou rekonštrukciou. Informuje o tom na sociálnej sieti.

14:10 Nemecká vláda v stredu vymenovala vôbec po prvý raz do funkcie splnomocnenca pre ochranu morí. Tento post patriaci pod rezort životného prostredia bude zastávať Sebastian Unger. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

13:52 Poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD) si myslí, že je načase prijať zákon, ktorý sa bude zaoberať psychickým stavom vládnych činiteľov. 

Peter Pellegrini chce, aby ministri prešli vyšetrením u psychiatra
Poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD) si myslí, že je načase prijať zákon, ktorý sa bude zaoberať psychickým stavom vládnych činiteľov. Predčasné voľby sú stále na stole "Hlas určite podporí aj na základe tohto vystúpenia Igora Matoviča dva zákony... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Eka Balašková

13:57 Príbeh, ktorý "vymysleli" policajné orgány o Farme Čapí hnízdo, sa nestal. Povedal to v stredu bývalý šéf poslaneckého klubu hnutia ANO Jaroslav Faltýnek na súde v kauze dotačného podvodu. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:51 Po letnej sezóne je dobré dať si skontrolovať kožu a venovať jej zvýšenú starostlivosť. Žiaduca je aj kontrola znamienok. Upozorňuje na to dermatologička Ľudmila Žigová z Agel Clinic Bratislava. Pripomína, že vyšetrenie stačí absolvovať raz do roka a môže zachrániť život.

13:44 Rekonštruovaný most cez vodnú nádrž Ružín pri Margecanoch (okres Gelnica) na dva víkendové dni uzavrú pre práce spojené s injektážou predpínacích káblov. Premávka z mosta bude vylúčená od soboty (17. 9.) 7.00 h do nedele (18. 9.) 19.00 h. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.

13:42 Slovenská pošta vydá v piatok 16. septembra poštovú známku Solidarita s Ukrajinou s nominálnou hodnotou 0,75 eura. Na poštovej známke je motív plačúcej utečenky z Ukrajiny, ktorá našla azyl na území Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.  

13:30 Romana Tabak kričala Sulíkovi, že je najväčšia brzda! (Video)

Romana Tabak kričala Sulíkovi, že je najväčšia brzda! (Video)
SaS sa dnes podujala na experiment. Poslanci NR SR za SaS chceli poukázať na to, ako môže v budúcnosti fungovať vládnutie v menšinovom zložení. Na tlačovku strany SaS prišla aj bývalá poslankyňa za stranu OĽaNO, súčasne za stranu Sme rodina.... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

13:25 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v skritizoval v stredu Francúzsko za to, že odmietlo repatriovať dve francúzske občianky väznené v Sýrii. Francúzky sa tam pripojili k svojim manželom, ktorí bojovali v džiháde. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:25 Polícia rieši prípady dvoch žien, ktoré prišli podvodom s kryptomenami o desiatky tisíc eur. V oboch prípadoch podali ženy na políciu trestné oznámenie. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave o tom informovalo na sociálnej sieti.

13:16 Klub dekanov fakúlt vysokých škôl SR podporuje vyhlásenie Slovenskej rektorskej konferencie (SRK). Tá chce zabrániť kolapsu vysokých škôl (VŠ) na Slovensku. TASR o podpornom stanovisku v stredu informovala predsedníčka Klubu dekanov fakúlt vysokých škôl SR Jarmila Kmeťová.

13:13 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) apeluje na poslancov Národnej rady SR, aby čím skôr začali rokovať a odobrili prístup Fínska a Švédska do NATO. "Patríme medzi posledných päť krajín, ktoré to neratifikovali. Už to začína vyzerať veľmi zle," zdôraznil minister.

13:11 Z dôvodu vysokého verejného dlhu sa ministrom slovenskej vlády zmrazujú platy na minuloročnej úrovni. Aktuálna výška dlhu presahujúceho 60 % hrubého domáceho produktu (HDP) aktivovala pravidlá tzv. dlhovej brzdy. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR.

Z dôvodu vysokého verejného dlhu sa ministrom zmrazujú platy
Z dôvodu vysokého verejného dlhu sa ministrom slovenskej vlády zmrazujú platy na minuloročnej úrovni. Aktuálna výška dlhu presahujúceho 60 % hrubého domáceho produktu (HDP) aktivovala pravidlá tzv. dlhovej brzdy. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV)... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

13:08 Počet návštevníkov, ktorí prišli do Banskej Bystrice počas tohto leta, je stále výrazne nižší ako v roku 2019, pred pandémiou nového koronavírusu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

12:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v stredu mesto Izium na východe štátu, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

12:57 "Áno, je tu menšinová vláda, ale menšinovú vládu má aj francúzsky prezident Macron, no riadne to funguje a prijímajú sa zákony," uviedla Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Na sociálnej sieti vyzvala k prebudeniu sa!

Veronike Remišovej nevadí menšinová vláda. Vyzýva k prebudeniu sa!
"Áno, je tu menšinová vláda, ale menšinovú vládu má aj francúzsky prezident Macron, no riadne to funguje a prijímajú sa zákony," uviedla Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Na sociálnej... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

12:52 Nový minister školstva by mal byť pripravený pomôcť vysokému školstvu na Slovensku a presvedčiť študentov, že sa v tejto krajine oplatí zostať a študovať. Uviedla to Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) na sociálnej sieti s tým, že považuje za dôležité, aby na čele ministerstva školstva stála kvalifikovaná a skúsená osoba, ktorá bude rozumieť aj aktuálnym potrebám vysokého školstva.

12:48 Najvyšší súd (NS) SR v stredu vyhovel dovolaniu výtvarníka Ľuboša L. v kauze postriekania busty Vasiľa Biľaka červenou farbou. Prípadom sa musí opäť zaoberať Krajský súd v Prešove. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Pôvodne dostal dvojmesačný podmienečný trest odňatia slobody s 18-mesačnou skúšobnou dobou.

12:41 Sankcie zavedené Európskou úniou voči Rusku ostanú v platnosti. "Teraz je čas na rozhodnosť, nie na ústupky," povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredajšej správe o stave Únie v Štrasburgu, informuje spravodajca TASR.

12:30 Americký prezident Joe Biden sa po svojom prejave stratil na pódiu (Video)

Americký prezident Joe Biden sa po svojom prejave stratil na pódiu (Video)
Americký prezident Joe Biden sa po svojom prejave stratil na pódiu Americký prezident Joe Biden vystúpil v pondelok v prezidentskej knižnici a múzeu Johna F. Kennedyho v Bostone. Biden po svojom príhovore poďakoval publiku za pozornosť a následne... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

12:28 Irán chce posilniť vzťahy so Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a ďalšími susednými krajinami. Uviedol to iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján, keď v stredu v Teheráne po šiestich rokoch privítal nového veľvyslanca SAE. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:21 Šéf čínskej komunistickej strany a prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu na štátnu návštevu Kazachstanu. Ako píše agentúra AFP, ide o prvú zahraničnú cestu Si Ťin-pchinga od začiatku koronavírusovej pandémie.

12:13 Proces v kauze Dobytkár, ktorý sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), pokračuje v stredu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, doplnením výpovede jedného z obžalovaných Ľubomíra P. Žiadal doplniť svoju výpoveď a reagovať tak na otázky, ktoré vyvstali po predchádzajúcom výsluchu spoluobžalovaného Ľubomíra K. Pred súdom vypovedal odlišne než v prípravnom konaní.

12:09 Sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare očakáva, že vláda bude zdravotným poskytovateľom kompenzovať zvýšené náklady za energie. Pre TASR to uviedla jej komunikačná špecialistka Jana Fedáková. Nemocnice a polikliniky podľa nej zaznamenali medziročný nárast cien okolo 100 percent.

12:07 EÚ potrebuje prehodnotiť svoju zahraničnú politiku, chrániť svoju demokraciu a investovať do nových partnerstiev vo svete. Uviedla to v stredu pred poslancami Európskeho parlamentu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v rámci svojej správy o stave Európskej únie. Informuje spravodajca TASR zo Štrasburgu.

12:01 Bývalá manažérka Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová, ktorá je v kauze obžalovaná, sa v stredu pred súdom ospravedlnila rodine Andreja Babiša. Ak niekto v prípade pochybil, bola to podľa jej slov ona. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

11:56 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa nezúčastní v stredu na diskusii v Európskom parlamente (EP) o správe hodnotiacej situáciu právneho štátu v Maďarsku. Uviedol to spravodajský server hang.hu s poznámkou, že o správe majú poslanci EP hlasovať vo štvrtok.

11:56 Zvyšovanie cien elektrickej energie a plynu ovplyvní aj náklady na chod zdravotníckych zariadení zdravotníckej siete Agel SK. Pre TASR to uviedla hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

12:26 Hnutie OĽANO je pripravené so stranou SaS rokovať aj ihneď. Vyhlásil to šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Nerozumie vyhláseniam SaS, že sa nesnažili rokovať. Tvrdí, že ich požiadal o spoluprácu a stretnutie ešte v utorok (13. 9.). Šéf SaS Richard Sulík mu napokon podľa jeho slov potvrdil, že budú rokovať.

11:49 Polícia v Komárne preveruje viaceré oznámenia, ktoré znepokojili obyvateľov obcí v regióne. V troch obciach okresu došlo k sledovaniu maloletých detí čiernym vozidlom, ktorého posádka mala lákať deti do auta, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

Obyvateľov Komárna znepokojili informácie o sledovaní detí
Polícia v Komárne preveruje viaceré oznámenia, ktoré znepokojili obyvateľov obcí v regióne. V troch obciach okresu došlo k sledovaniu maloletých detí čiernym vozidlom, ktorého posádka mala lákať deti do auta, informovalo Krajské riaditeľstvo... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

11:55 "Mikulec povie, čo tam potom, čo sa vyšetrovatelia bavia, koho zabijú, kto sa zasamovraždí a podobne, veď Fico na nejakej chate tiež hovoril vulgárne. Čo sú to za argmenty? Ste deti v škôlke? Že ja ti môžem tyčou rozbiť hlavu, lebo to niekto urobil v minulosti? Ja môžem páchať takéto svinstvá, lebo predtým niekto niekde nadával? Celá obhajoba Mikulca a toho, že dohadzoval kšefty svojej rodine a pod. spočívala v tom, že čo robili vlády predtým." Citát Milan Mazurek (Republika).

Milan Mazurek: Skutočná mafia je súčasná vláda!
"Mikulec povie, čo tam potom, čo sa vyšetrovatelia bavia, koho zabijú, kto sa zasamovraždí a podobne, veď Fico na nejakej chate tiež hovoril vulgárne. Čo sú to za argmenty? Ste deti v škôlke? Že ja ti môžem tyčou rozbiť hlavu, lebo to niekto urobil... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

11:41 Pápež František počas návštevy Kazachstanu vyhlásil, že náboženstvo nesmie byť zneužívané na ospravedlňovanie "zla" vojny a že z Boha nemožno robiť rukojemníka "ľudskej túžby po moci".

Pápež: Náboženstvo nesmie byť zneužívané na ospravedlňovanie vojny
Pápež František počas návštevy Kazachstanu vyhlásil, že náboženstvo nesmie byť zneužívané na ospravedlňovanie "zla" vojny a že z Boha nemožno robiť rukojemníka "ľudskej túžby po moci". Najvyšší pontifex to uviedol v utorok na úvod dvojdňového... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

11:31 Deň otvorených dverí (DOD) v Dopravnom podniku mesta Žiliny (DPMŽ) sa uskutoční v sobotu 17. septembra v priestoroch trolejbusového depa na Kvačalovej ulici. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka si budú môcť návštevníci DOD bezplatne vybaviť dopravnú kartu.

11:30 Bratislavské Staré Mesto bude opäť patriť multižánrovému festivalu Zo srdca. Jeho cieľom je pozitívne vnímanie inakosti so zreteľom na inklúziu. Priblížiť má zručnosti a talent ľudí so zdravotným znevýhodnením. Predstavia sa tanečníci, divadelníci, hudobníci, chránené dielne i občianske združenia. TASR o tom informoval hovorca Starého Mesta Matej Števove.

11:30 Potravinová bezpečnosť štátu môže byť ohrozená, tvrdia slovenskí potravinári, ktorí upozorňujú na závažnosť situácie v prípade, ak štát adekvátne nezasiahne formou kompenzačných schém vysokých cien energií. Bez pomoci nebudú ani slovenské rožky, ani mlieko, mäso či cukor. 

Je zle a bude ešte horšie!
Potravinová bezpečnosť štátu môže byť ohrozená, tvrdia slovenskí potravinári, ktorí upozorňujú na závažnosť situácie v prípade, ak štát adekvátne nezasiahne formou kompenzačných schém vysokých cien energií. Bez pomoci nebudú ani slovenské rožky,... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

11:20 Klimatická kríza je jednou z tém, ktorú Európania nesmú ignorovať, uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas svojho stredajšieho vystúpenia na pôde Európskeho parlamentu, kde predniesla správu o stave Európskej únie. Informuje spravodajca TASR zo Štrasburgu.

11:19 Francúzske aerolínie Air France v stredu oznámili, že zrušia viac ako polovicu  plánovaných piatkových letov na krátke a stredné vzdialenosti. Dôvodom je očakávaný štrajk riadiacich pracovníkov letovej prevádzky, na ktorý vyzval odborový zväz SNCTA. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

11:19 Z pozície riaditeľky sekcie komunikácie RTVS odchádza 15. septembra 2022 Andrea Pivarčiová, ktorá do verejnoprávnej inštitúcie nastúpila v júni 2020. Vedením sekcie komunikácie RTVS bude od 16. septembra poverená súčasná riaditeľka sekcie marketingu RTVS Zuzana Ťapáková.

11:13 Vládna koalícia nedokázala dodať pri otvorení schôdze Národnej rady (NR) SR ani len všetkých svojich poslancov, riešením sú predčasné voľby. Vyhlásil to nezaradený poslanec a expremiér Peter Pellegrini po stredajších neúspešných pokusoch o otvorenie riadnej schôdze. Vyzval preto parlamentné strany na podporu zmeny Ústavy SR z dielne Sme rodina, ktorá by mohla umožniť vypísanie predčasných volieb.

P. Pellegrini kritizuje nefunkčnú koalíciu, žiada predčasné voľby
Vládna koalícia nedokázala dodať pri otvorení schôdze Národnej rady (NR) SR ani len všetkých svojich poslancov, riešením sú predčasné voľby. Vyhlásil to nezaradený poslanec a expremiér Peter Pellegrini po stredajších neúspešných pokusoch o... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

11:10Divadlo Slovenská politika pokračuje ďalšou hrou o tom, ako naši politickí herci dokážu medzi sebou kupčiť. Zvláštne je, že oni pri tom stále veria, že pospolitému publiku sa ich hry páčia. Zrejme asi áno, pretože oni si idú stále to svoje. Svedčí o tom aj status jedného z hercov - poslanca parlamentu a šéfa Život Národná strana Tomáša Tarabu.

Taraba robí hruď: „Bez mojich hlasov nevie opozícia Matoviča odvolať!“
Divadlo Slovenská politika pokračuje ďalšou hrou o tom, ako naši politickí herci dokážu medzi sebou kupčiť. Zvláštne je, že oni pri tom stále veria, že pospolitému publiku sa ich hry páčia. Zrejme asi áno, pretože oni si idú stále to svoje. Svedčí... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Tibor Malý

11:08 Život v úseku rieky Hron sa napriek opatreniam ani rok po havárii na bioplynovej stanici v Budči v okrese Zvolen stále nepribližuje k pôvodnému stavu. Konštatuje to Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na základe odborných ichtyologických prieskumov, ktoré boli vykonané počas letných mesiacov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠOP Kristína Bocková.

10:45 Smer-SD navrhne, aby sa ako prvý bod na riadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR v utorok 20. septembra prerokovala zmena Ústavy SR týkajúca sa predčasných volieb. Uviedol to predseda strany Robert Fico po tom, ako sa v stredu nepodarilo otvoriť rokovanie parlamentu.

Smer-SD chce ako prvú na schôdzi prerokovať zmenu ústavy a predčasné voľby
Smer-SD navrhne, aby sa ako prvý bod na riadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR v utorok 20. septembra prerokovala zmena Ústavy SR týkajúca sa predčasných volieb. Uviedol to predseda strany Robert Fico po tom, ako sa v stredu nepodarilo otvoriť... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

10:40 Exposlanec parlamentu Ján Herák podal sťažnosť proti ďalšiemu obvineniu, ktoré mu vzniesli v závere augusta pre podozrenia zo spáchania sexuálneho násilia či znásilnenia. Vyplýva to z vyjadrenia prokurátora nitrianskej krajskej prokuratúry Jaroslava Mačeka pre TASR.
Potvrdil, že sťažnosť spolu so spisovým materiálom doručili dozorovej prokurátorke 13. septembra. "Dozorová prokurátorka po preskúmaní spisu a sťažnosťou napadnutého uznesenia o sťažnosti rozhodne," dodal prokurátor.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

10:15 Poslanci strany OĽaNO a poslanci strany Sme rodina sa mali dohodnúť, že si dajú voľno a rokovať sa bude až v utorok. Vyhlásila to strana Sloboda a Solidarita na sociálnej sieti.

OĽaNO a SME rodina sa mali dohodnúť, že na riadnu schôdzu neprídu a rokovanie sa preloží!
Poslanci strany OĽaNO a poslanci strany Sme rodina sa mali dohodnúť, že si dajú voľno a rokovať sa bude až v utorok. Vyhlásila to strana Sloboda a Solidarita na sociálnej sieti. O čo ide? Poslancom Národnej rady (NR) SR sa nepodarilo na prvý pokus... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

10:14 Európska únia navrhne dane na nadmerné zisky energetických firiem, uviedla v prejave o stave Únie šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

10:11 Deň tradičných remesiel pripravilo v stredu pre školské kolektívy Vihorlatské múzeum v Humennom. Ako informuje na svojej webovej stránke, vzdelávací zážitkový interaktívny program v skanzene je zameraný na prezentáciu kultúrneho dedičstva tradičnej remeselnej výroby a ľudového umenia regiónu horného Zemplína. Zúčastniť by sa na ňom malo približne tisíc detí.

10:08 Mestská polícia v Bratislave pristúpila k ráznejším kontrolám vozidiel v centre hlavného mesta. Reaguje tak na pretrvávajúci stav, keď si mnohí vodiči robia z peších zón parkovisko, avšak aj na pribúdajúci počet prevádzok nerešpektujúcich časy určené na zásobovanie. V prvé dni kontrol odhalila polícia desiatky priestupkov, v prísnejších kontrolách bude preto pokračovať.

10:04 Manželka Andreja Babiša Monika odmietla vypovedať na súde v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Na pojednávanie prišla spolu so svojím manželom a bratom Martinom Herodesom, ktorí mal v stredu tiež vypovedať ako svedok. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

10:03 Námestník šéfa ruskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak údajne na začiatku ruskej vojny na Ukrajine uzavrel predbežnú dohodu s Kyjevom, ktorá by uspokojila požiadavku Moskvy, aby sa Ukrajina nestala súčasťou NATO. Prezident Vladimir Putin však túto dohodu odmietol a rozhodol sa pokračovať vo vojenskej ofenzíve. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje blízke ruskému vedeniu.

10:01 Letnú turistickú sezónu hodnotia na hrade Ľubovňa pozitívne, a to aj napriek tomu, že Ľubovnianske múzeum zaznamenalo niekoľkopercentný pokles návštevnosti oproti minulému roku. Ako uviedla pre TASR Petra Lišková z marketingového oddelenia múzea, počas júla a augusta si cestu na hrad a do skanzenu našlo viac ako 107.000 ľudí, vlani ich pritom počas letných mesiacov bolo viac ako 125.000.

09:55  "Papierovým hrdinom dnešných dní je pre naše médiá hokejista Michal Handzuš. Je to úplne v poriadku, v demokracii má každý právo verejne sa angažovať za svoje presvedčenie, len nech pri tom nešpiní mená svojich kolegov, ktorí politiku nechcú robiť a rozhodli sa venovať výlučne športu. Ničí tým totiž nielen ich povesť, ale aj tú svoju. A v hodnotách vojny a mieru nech si radšej uprace. Má v nich totiž poriadny hokej." Citát Eduard Chmelár. Eduard Chmelár, politológ zverejnil na sociálnej sieti názorový článok s názvom: "Na obranu tímu Miroslava Šatana." Článok preberáme v plnom znení. 

Eduard Chmelár: Nezdôvodňujte preto obyčajný sprostý antiruský šovinizmus „hodnotami“. Toto nerobil ani Hitler
"Papierovým hrdinom dnešných dní je pre naše médiá hokejista Michal Handzuš. Je to úplne v poriadku, v demokracii má každý právo verejne sa angažovať za svoje presvedčenie, len nech pri tom nešpiní mená svojich kolegov, ktorí politiku nechcú robiť... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

09:46 Most cez potok Chvojnica za obcou Dubovce v okrese Skalica prechádza v súčasnosti rekonštrukciou a mal by byť dokončený v októbri. Pre TASR to potvrdila Natália Petkáčová z odboru komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

09:37 Desiatkam zamestnancov londýnskeho paláca Clarence House, doterajšieho sídla britského kráľa Karola III. a kráľovnej manželky Kamily, hrozí výpoveď. Ich služby už nie sú potrebné, keďže novým oficiálnym sídlom kráľovského páru sa stal Buckinghamský palác. V stredu o tom informoval denník The Guardian.

09:31 Všetky slovenské vysoké školy a univerzity deklarovali k 1. septembru 2022 prechod na nové akreditačné štandardy. Zaviedli svoje vnútorné kontrolné mechanizmy na zabezpečovanie kvality vzdelávacieho procesu a preverili všetky svoje študijné programy. Výsledkom toho je úprava väčšiny študijných programov a takmer 2500 zrušených. V stredu to pre TASR potvrdil predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) Robert Redhammer.

09:29 V galérii Baníckeho múzea v Rožňave v piatok (16. 9.) slávnostne otvoria kolektívnu výstavu umelcov, ktorí sa počas leta zúčastnili na Medzinárodnom maliarskom tábore Józsefa Basku Mlyn Rožňava. Ako TASR informovala manažérka kultúry múzea Mária Venenyová.

09:22 Na hraniciach medzi Kirgizskom a Tadžikistanom došlo v stredu k prestrelke medzi príslušníkmi pohraničnej stráže oboch zmienených krajín. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na správy ruských tlačových agentúr citujúcich kirgizskú pohraničnú stráž.

09:16 Poslancom Národnej rady (NR) SR sa nepodarilo na prvý pokus otvoriť riadnu schôdzu. Plénum nebolo uznášaniaschopné. V úvode rokovania sa prezentovalo len 64 poslancov. Schôdzu sa pokúsia otvoriť opäť o 30 minút. Okrem SaS sa neprezentovali ani opoziční poslanci.

Aktualizované! Poslanci NR SR nedošli do práce! Riadnu schôdzu sa otvoriť nepodarilo ani na druhý pokus
Poslancom Národnej rady (NR) SR sa nepodarilo na prvý pokus otvoriť riadnu schôdzu. Plénum nebolo uznášaniaschopné. V úvode rokovania sa prezentovalo len 64 poslancov. Schôdzu sa pokúsia otvoriť opäť o 30 minút. Okrem SaS sa neprezentovali ani... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

09:07 Komisárka EÚ pre ľudské práva Dunja Mijatovičová žiada srbské orgány, aby „stáli na dobrej strane histórie“. Reaguje na to, čo v utorok uviedlo srbské ministerstvo vnútra: "...zakazuje sprievod Europride plánovaný na sobotu v Belehrade."

Srbsko zakázalo Europride, EÚ je sklamaná a vyzýva, aby stáli na dobrej strane histórie
Komisárka EÚ pre ľudské práva Dunja Mijatovičová žiada srbské orgány, aby „stáli na dobrej strane histórie“. Reaguje na to, čo v utorok uviedlo srbské ministerstvo vnútra: "...zakazuje sprievod Europride plánovaný na sobotu v Belehrade." Komisárka... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

09:03 Rekonštrukcia chodníka popri štátnej ceste I/64 na Mostovej ulici v partizánskej mestskej časti Veľké Bielice pokračuje druhou etapou. Zrenovovaný úsek pešej komunikácie medzi ulicami Športovcov a Víťazná by mal verejnosti slúžiť koncom septembra. Informovala o tom Martina Skaličanová z mestského úradu.

09:00 Desiata nemôže nahradiť raňajky a mala by tvoriť približne desať percent celodenného energetického príjmu. Deti by ju mali skonzumovať zhruba po troch hodinách od raňajok, zvyčajne cez veľkú prestávku v škole, keď majú dostatok času nerušene doplniť vydané kilojouly. Pre TASR to uviedla vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.

08:32 Wall Street sa v utorok (13. 9.) prudko oslabila. Správa o augustovom vývoji spotrebiteľských cien v USA totiž ukázala, že inflačné tlaky v najväčšej svetovej ekonomike nepoľavujú. To zničilo nádeje, že americká centrálna banka (Fed) by mohla v najbližších mesiacoch spomaliť tempo sprísňovania menovej politiky.

08:30 "Reči o „návrate mafie“ majú tiež odkloniť pozornosť od toho, že Matovič a spol. spôsobili takú chuliganizáciu politiky, že vlastne všetko v nej je už dovolené a rozvracia morálne základy spoločnosti. Väčšina ľudí ale nemá strach ani tak z „návratu mafie“, ako z hrozného vládnutia bez konca v situácii existenčného ohrozenia a neistoty z budúcnosti." Citát Peter Weiss. Bývalý politik a diplomat v názorovom článku hodnotí aktuálnu politickú situáciu, Udržať vládu za každú cenu je podľa neho nebezpečná politická stratégia.

Peter Weiss: Nebezpečná politická stratégia. Strašenie neprekryje katastrofálne vládnutie
"Reči o „návrate mafie“ majú tiež odkloniť pozornosť od toho, že Matovič a spol. spôsobili takú chuliganizáciu politiky, že vlastne všetko v nej je už dovolené a rozvracia morálne základy spoločnosti. Väčšina ľudí ale nemá strach ani tak z „návratu... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

08:08 Vyvrcholením letnej turistickej sezóny v Skalici sa už tradične stalo podujatie Skalické dni, ktoré sa uskutočnia od 16. do 18. septembra. Tento rok sa uskutoční jubilejný 30. ročník. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.

08:03 "Nikoho už nezaujímajú Čaputovej šaty, účes alebo jej frajer. Ľudia vedia, že nič dobré pre nich neurobili, naopak, doviedli nás do bahna beznádeje a strachu z budúcnosti," komentuje situáciu na Slovensku, Dagmar Kramplová.

Dagmar Kramplová: Vládou ľudí je strach, strachom vlády sú ľudia
"Nikoho už nezaujímajú Čaputovej šaty, účes alebo jej frajer. Ľudia vedia, že nič dobré pre nich neurobili, naopak, doviedli nás do bahna beznádeje a strachu z budúcnosti," komentuje situáciu na Slovensku, Dagmar Kramplová. Dagmar Kramplová,... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

07:40 Polícia zasahovala v pondelok (12. 9.) pri vážnej dopravnej nehode medzi osobným autom a troma nákladnými autami, ktorá sa stala na hlavnom ťahu v okrese Skalica pri obci Dubovce. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

7:35 Vláda bude po odchode ministrov zo SaS v stredu rokovať v novom zložení. Kabinet bude okrem iného riešiť aj presun peňazí na bojovú techniku.

Vláda v novom zložení. Peniaze sa budú presúvať na bojovú techniku
Vláda bude po odchode ministrov zo SaS v stredu rokovať v novom zložení. Kabinet bude okrem iného riešiť aj presun peňazí na bojovú techniku. Ministri sa majú zaoberať zmenou účelu použitia kapitálových výdavkov Ministerstva obrany SR z roku 2020... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

07:32 Bývalý šéf bezpečnosti spoločnosti Twitter Peiter Zatko uviedol, že táto sociálna sieť má slabú ochranu v oblasti kybernetickej bezpečnosti a vystavuje súkromie svojich používateľov nebezpečenstvu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

07:11 Občianske združenie (OZ) Bratislavská Kalvária organizuje v nedeľu (18. 9.) o 15.30 h požehnanie základného kameňa novej krížovej cesty na bratislavskej Kalvárii. "Požehnanie uskutoční bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský," uviedol pre TASR Ján Klepáč, predseda OZ.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik