Do Juraja Rizmana sa pustil bulvár! Posiela im odkaz
13 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Nedávno sa uviedol do prevádzky tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce (EMO). Pred pár rokmi práve proti tejto elektrárni zvádzal urputný boj aj Juraj Rizman, partner prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá za životné prostredie bojovala tiež. Do Juraja Rizmana pustil bulvár. Ten posiela novinárom z bulváru odkaz!

Historický moment

„Dlhé roky sa na to čakalo. Pre niektorých to bol nekonečný príbeh, ale dočkali sme sa,“ povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO) na brífingu 9. septembra, kedy sa začalo so zavážaním jadrového paliva do reaktora tretieho bloku EMO.

„Ide o historický moment, ktorý završuje neslávne známy nekonečný príbeh výstavby. Ale čo bolo, bolo, niekoľkoročná snaha práve priniesla svoje ovocie. Symbolicky v čase, keď slobodný svet trápia vysoké ceny energií, Slovensko zvyšuje produkciu zelenej elektriny z 52 na 65 %. Stane sa tak európskym lídrom vo výrobe elektriny z jadra,“ poznamenal v tejto súvislosti rezort hospodárstva, podľa ktorého na plný výkon pôjde tretí blok EMO začiatkom budúceho roka.

Prekvapujúce rozhodnutie koaličného poslanca Patricka Linharta zo Sme rodina!
Poslanec NR SR Patrick Linhart (Sme rodina) je zatiaľ rozhodnutý. Či v rozhodnutí vypovedať koaličnú zmluvu zotrvá sa ukáže 13. septembra. Mikulca by odvolal "V prípade odvolávania ministra vnútra, Romana Mikulca, budem hlasovať za jeho... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

V pláne je aj štvrtý blok

Podľa bývalého ministra hospodárstva preto bude možné naplniť dohodu s elektrárňami, že ceny elektriny neporastú. Štvrtý blok EMO by mal byť spustený o takmer dva roky. 

Protesty

Keď v roku 1998 spustili prvý blok, protestovala aj organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace. Tá sa pritom odvolávala na to, že ak by sa stavalo podľa pôvodných plánov, prípadná havária by znamenala veľkú katastrofu. "Grínpísáci" pred začiatkom dostavby požadovali komplexné posúdenie vplyvu na životné prostredie.

Kritizoval aj Juraj Rizman

Súčasný partner Zuzany Čaputovej pracoval pre Greenpeace ako dobrovoľník a enviroaktivista od roku 1993 a päť rokov (2008-2013) bol riaditeľom slovenskej pobočky. V rámci svojich aktivít sa zúčastňoval na mnohých protestných akciách, či už proti testom jadrových zbraní, alebo výstavbe atómových elektrární. 

„Sedel som asi v 50-metrovej výške na rebríku, ktorý viedol na chladiacu vežu atómovej elektrárne. Vyvesili sme tam vtedy jeden z najväčších transparentov v histórii Greenpeace,“ spomína si po rokoch na udalosti z roku 1993 Rizman. Tam, na tom rebríku ho zadržali aj policajti. Stálo ho to päť hodín na polícii a dostal aj poriadkovú pokutu. Dnes pôsobí aj ako environmentálny poradca prezidentky. 

Prezidentka vymenuje nových ministrov v utorok dopoludnia
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme demisie ministrov za SaS a zároveň vymenuje nových členov vlády v utorok (13. 9.) o 11.30 h v Prezidentskom paláci. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Hlava štátu sa už v pondelok... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Zarážajúce

„Snažím sa veľmi nekomentovať životné prostredie, odkedy nepracujem v tejto oblasti. A popravde, nejak som to veľmi nesledoval,“ prekvapil Rizman, ktorý sa k týmto vciam nevyjadruje zámerne. 

„Nie je to ani vhodné a ani nejako extra túto problematiku nesledujem. Ja robím v úplne inej oblasti. Skončil som s touto témou a naposledy som v nej pracoval pred 8-9 rokmi, takže reálne by asi nemalo nejakú relevanciu to, čo by som vám teraz povedal,“ vysvetľoval ďalej.

Za kľúčovú prioritu považuje ochranu životného prostredia aj prezidentka Zuzana Čaputová. Paradoxne, spustenie tretieho bloku EMO považuje za dobrú správu pre Slovensko. 

S bulvárom nemá cenu bojovať

K článku v Pluske sa na sociálnej sieti vyjadril aj sám Juraj Rizman. Ten celú vec vysvetlil tak, že k veci sa nevyjadril preto, lebo už osem rokov sa téme nevenuje. Na základe toho, čo počul by nebolo jeho vyjadrenie relevantné. Všíma si tiež nezrovnalosti v online vydaní denníka a v jeho tlačovej forme. 

"Nevyjadriť sa k téme neznamená názorovo otočiť. Ak by sa ma pani redaktorka spýtala na môj názor na jadrovú energetiku všeobecne - rád jej odpoviem. Stále si totiž myslím, že budúcnosť energetiky je vo využívani obnoviteľných zdrojov, zvyšovaní energetickej efektívnosti a úsporách," uvádza vo svojom statuse Rizman veci na pravú mieru pričom sa ohradzuje, že použité fotky pochádzajú z kampane proti ťažbe uránu na Slovensku, za ktorou si stále stojí.

Ambassádorka životného prostredia 2019

Cenu získala Zuzana Čaputová na základe najvyššieho počtu nominácií a názoru poroty. Cenlu vtedy za prezidentku prijal a pri prvej príležitosti jej ju odovzdal práve Juraj Rizman. 

Salónny pankáčik

Tak Juraja Rizmana nazvala Anna Belousovová, predsedníčka strany Národ a spravodlivosť. Tá vo svojom statuse konštatuje, že pre Rizmana bola ochrana životného prostredia ako výťah k moci.

"Možno by ani nestálo za to, vyjadrovať sa k tomuto panáčikovi na kľúčik, ak by jeho "profesionálny" vývoj neodrážal pokrytectvo dnešnej doby také vlastné mnohým iným predstaviteľom toho akože "Slušného Slovenska". Sú to ľudia, ktorí majú priam zázračnú schopnosť ísť vždy po prúde, t.j. mať sa dobre za každého režimu. Hlavne zarobiť a nenarobiť sa. A obyčajne takí nám chcú kázať morálku," poznamenáva Belousovová.

Pokles reálnej mzdy už zasiahol všetky odvetvia
Nominálne mesačné mzdy v júli 2022 medziročne rástli vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach, no v dôsledku inflácie prišlo reálne k ich poklesu. Zamestnanosť vo väčšine odvetví rástla, ale v najväčšom sektore z hľadiska počtu zamestnancov, v... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Greenpeace má opačný názor ako pani prezidentka

"V prvom rade je nutné si uvedomiť, že ide o zastaranú, predraženú a rizikovú technológiu, ktorá prehlbuje našu závislosť od ruských technológii a na dodávkach jadrového paliva z Ruska," uvádza Katarína Juríková, aktuálna riaditeľka Greenpeace Slovensko. Podľa nej bude mať Slovensko až 70percentný podiel elektriny z jadra, čo k energetickej bezpečnosti krajiny podľa nej neprospieva.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik