Mladí sociálni demokrati: Prezidentke nie je dosť MILIÓN Slovákov
12 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Jedným slovom - Sklamanie.Prezidentke sme počas jedného roka priniesli milión podpisov. Aj tak to pre ňu zrejme nie je dosť. Skonštatoval to na sociálnej sieti politológ a podpredseda Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher.

Melicher hovorí, že už od minulého roka sa občania snažia vo veľkom počte prezidentke povedať, že si želajú zmenu vlády, ktorá na dennej báze ničí ich život a podkopáva základné piliere suverenity Slovenska.

"V priebehu jedného roka sme v dvoch petičných akciách priniesli do prezidentského paláca približne 1 milión podpisov občanov SR. Prvýkrát išlo o otázku, na základe ktorej už boli v minulosti vypísané dve referendá, čím sa určil precedens. Prezidentka otázku zmietla zo stola a zachránila Matoviča," pripomína.

Mladý politik hovorí, že tentokrát to boli dve otázky. Prvá o tom, či si ľudia želajú okamžitú demisiu vlády a druhá o konkrétnej zmene ústavy, ktorá by umožnila predčasné voľby tak, ako to požadoval aj ústavný súd. Prezidentka prvú otázku, ktorá by poslal nefunkčnú menšinovú vládu na smetisko dejín zhodila zo stola a opäť podržala Matoviča na úkor celého Slovenska.

"Som sklamaný a rozčarovaný. Prezidentka mala k dispozícii čistý demokratický nástroj, akým mohla vyriešiť vládnu krízu a zaistiť riadny chod ústavných orgánov. Opäť však nedovolila občanom vyjadriť sa k pokračovaniu zástupcov, ktorých si sami zvolili a začala kľučkovať v zákonoch," konštatuje Melicher.

Analytik Baránek: Budete mrznúť, hladovať, niektorí umriete a to ešte v zlej nálade! (VIDEO)
Situácia v Európskej únii začína byť v súvislosti s energiami napätá. Hlavne s nadchádzajúcou zimou, skonštatoval vo videu politický analytik Ján Baránek. To, aby sme nemrzli, neboli hladní a nemali zo všetkého zlú náladu bolo v našich rukách. Len... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Prezident tu má byť preto, aby stál na strane občanov

Podľa politológa v slovenskom práve existuje niečo ako materiálne jadro ústavy, ktoré nie je explicitne slovne uvedené v jednotlivých článkoch, predstavuje však ducha ústavy, ktorého by mal každý demokratický politik rešpektovať a konať podľa neho.

Ak vychádzame z toho, že prirodzeným ústavodarným zhromaždeným na Slovensku je ľud (občania), ktorý svoju moc dočasne prepožičiava voleným zástupcom, pričom má právo o veciach rozhodovať buď priamo (referendom) alebo cez volených zástupcov, nie je žiadnych pochýb o tom, že má tento ľud právo vyjadriť sa k svojim voleným zástupcom prostredníctvom priameho hlasovania v referende.

Neexistuje žiadne ľudské právo na 4 ročný poslanecký plat alebo 4 ročný ministerský post. Prezidentka to zrejme vidí inak. Prezident tu má byť preto, aby stál na strane občanov a chápal do hĺbky demokratické korene, na ktorých stojí Slovenská republika, vysvetľuje Melicher.

R. Fico: Prezidentka zmarením druhého referenda dala opäť prednosť Matovičovi pred Slovenskom!
Prezidentka Z. Čaputová môže hľadať akékoľvek slová, môže hľadať právnické kľučky a vyhovárať sa ako malé dieťa, pravdu neprekryje. Prezidentka mohla vyhlásiť referendum vedúce k predčasným voľbám 29. októbra, v deň kedy sú komunálne a regionálne... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Čaputovej na demokratickom rozhodnutí občanov veľmi nezáleží

"To sa však nestalo už druhýkrát v priebehu roka a prezidentka sa skôr ako ochranca ľudu a zdravá protiváha vlády zmenila na mentorku ústavného súdu, ktorému "odporúča" ako sa má možno aj politicky rozhodnúť v otázkach referenda," uviedol politik.

"To, že sa pani prezidentka rozhodla s prvou otázkou obrátiť na ústavný súd a ísť tak proti vôli ľudu, ktorú mohli už druhýkrát(!) vyjadriť v referende považujem za záchranu Matoviča a jeho stroskotanej vlády a krok, ktorým povedala, že na demokratickom rozhodnutí občanov veľmi nezáleží. Jedným slovom - sklamanie," uzavrel Melicher.

Problémom je jedna otázka

V pondelok, 12. septembra prezidentka SR Zuzana Čaputová občanom oznámila, že referendum vyhlási. Zatiaľ však nevie počet otázok. Vyhlásila, že predpoklad na vyhlásenie referenda bol splnený. Nič jej teda nebráni vyhlásiť referendum.

K prvej otázke ("Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu?")  sa však musí vyjadriť Ústavný súd. Skôr, ako začiatkom budúceho roka sa však referendum neuskutoční. Pochybností je niekoľko, hlavnou je, že referendom, ani iným spôsobom, ktorý nie je v Ústave nie je možné ukončiť funkčné obdobie orgánov verejnej moci, teda ani vlády.

"Skrátiť funkčné obdobie bude možné len vtedy, ak bude táto možnosť v Ústave," povedala prezidentka Čaputová. 

Prezidentka Čaputová: Referendum bude ale kedy?
V pondelo, 12. septembra o 16:30 prezidentka SR Zuzana Čaputová občanom oznámila, že referendum vyhlási. Zatiaľ však nevie počet otázok. 381960 platných podpisov Prezidentka SR vyhlásila, že predpoklad na vyhlásenie referenda bol splnený. Nič... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik