Británia: Kráľ Karol III. predniesol svoj prvý prejav v parlamente
12 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Nový britský kráľ Karol III. predniesol v pondelok svoj prvý prejav v parlamente v Londýne, kde si najprv vypočul kondolencie od prítomných členov oboch komôr zákonodarného zboru. Informuje o tom TASR podľa správ televízie BBC a agentúr AFP a AP.

V prejave sa v súvislosti so svojou zosnulou matkou Alžbetou II. odvolal na historickú hru Henrich VIII. anglického dramatika Williama Shakespeara, kde kráľovná Alžbeta I. slúžila podľa Karolových slov ako "vzor všetkých žijúcich kniežat".

V prejave v priestoroch historickej Westminsterskej sály, ktorá sa používa na slávnostné príležitosti, vyzdvihol parlamentné tradície Británie a zdôraznil, že "parlament je živým, dýchajúcim nástrojom našej demokracie". Prisľúbil, že bude nasledovať svoju nebohú matku v presadzovaní "drahocenných princípov konštitučnej vlády", na ktorých spočíva britský politický systém.

Po prejave odišiel Karol III. aj s manželkou Kamilou do škótskeho Edinburghu, kde bude kráčať v sprievode za rakvou svojej matky počas jej popoludňajšieho prevozu zo zámku Holyrood do Katedrály svätého Egídia. Neskôr sa stretne so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou a pôjde aj do škótskeho parlamentu, kde si vypočuje prejavy sústrasti.

Pohreb kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok na zámku Balmoral v Škótsku, sa bude konať v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve. V Británii na budúci pondelok zároveň vyhlásili deň pracovného pokoja.

Budú Briti na posmech?
Kvôli premiérke Trussovej Británia riskuje, že bude na smiech. Čo sa deje? S nástupom novej premiérky Liz Trussovej k moci v Spojenom kráľovstve krajina riskuje, že nezvládne sériu ťažkých kríz. Tvrdí to bývalý šéfredaktor denníkov Daily... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik