Becík: Prečo končí obilie pre Afriku v slovenských mlynoch?
12 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Informácie o hladomore v Afrike nie sú ľahostajné nikomu z nás. Branislav Becík, starosta Dvorov nad Žitavou, sa v auguste preto potešil, že lode s ukrajinskou pšenicou práve pre Afriku mohli vyplávať. Jeho radosť však netrvala dlho.

Presmerované do slovenských mlynov

"Bola to jedna z mála informácií, ktorá ma v priebehu leta ľudsky potešila. Dostali sa ku mne informácie, že veľké objemy ukrajinskej pšenice určené pre Afriku, sú presmerované na európsky trh. Tisíce ton končia v našich, slovenských mlynoch," hovorí Becík. 

Na toto bol celý ten cirkus? 

"Keď som počas žatvy vyzval ministerstvo pôdohospodárstva, aby uchránilo náš slovenský trh a našich slovenských poľnohospodárov od lacnej ukrajinskej pšenice, dostalo sa mi kritiky ešte aj z RTVS, aký je to nezmysel," pripomína Becík a podotýka, že to bola presne tá istá RTVS, ktorá úmyselne podhodnotila účasť na nedávnej demonštrácii v Prahe.

Všetko dobré, milá Marika!
Jej ako skalpel ostrý hlas nás sprevádza už desiatky rokov a aj keď sa roky na verejnosti neobjavovala, jej fanúšikovská základňa bola aktívna. Marika Gombitová sa narodila 12. septembra 1956. Turany nad Ondavou Malá dedinka na brehu Domaše, v... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Nestarajme sa...?

"Dnes sa sem valí pšenica z Ukrajiny za výkupnú cenu okolo sto USD za tonu," upozorňuje poľnohospodár Becík. Pýta sa, či toto bol nejaký odkaz z MPH, že sa do toho nemáme starať.

Čo sme to za ľudia?

"Vládni predstavitelia, čo ste to za ľudia, keď s vašim požehnaním sem putuje to, čo má pomáhať hladným ľuďom v Afrike? Verejne sa pýtam, kto na hladomore v Afrike chrapúnsky zarába a ničí pritom slovenské poľnohospodárstvo a to všetko pod dozorom a jasným vedomím tejto vlády? Kto je za tým, pán Heger a pán Vlčan?" Oslovuje Becík priamo kompetentných.

Kto si odpoveď zaslúži

"Mne odpovedať nemusíte. Odpoveď si zaslúži široká verejnosť. A ešte lepšie. Odpovedzte aj tým úbohým ľuďom v Afrike," nabáda politikov Becík.

Ako ušetriť: Rady odborníka sú fajn. Ale čo ak ich aplikujete už roky?
Exminister hospodárstva Richard Sulík (SaS) podľa všetkého vymyslel "pascu na chudobných". V posledných dňoch vo funkcii oznámil, že tí, čo ušetria 15 percent spotreby, zvýšenie cien takmer nepocítia. Aj rád už ponúkol neúrekom, akurát takých,... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik