Prezidentka sa vyplakala
11 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si sadla k počítaču a vo videu sa prihovorila k Slovákom. V odpovediach na otázky občanov sa priznala aj k tomu, že hoci jej to dôstojnosť úradu nedovoľuje, mnohokrát by kolegom politikom veľmi rada povedala to, čo by si počuť zaslúžili. Len stále nevieme, čo si z úradu prezidenta vlastne dovoliť môže.

Čo všetko nemôže

Prezidentka Zuzana Čaputová si pred občanov sadla, aby im vysvetlila, ako sa veci z jej pozície nedajú riešiť. Nemôže odvolávať ministrov ani vládu, nemôže vyhlásiť predčasné voľby a za bežných okolností nemôže ani menovať úradnícku vládu. 

Takisto upozorňuje, že nie je súčasťou exekutívy.

"Nemôžem prijať zákon, nemôže rozhodnúť o čerpaní finančných prostriedkov v rozpočte," hovorí Čaputová s tým, že to sú právomoci vlády Týmto konštatovaním však nekončí a už takmer rok rokuje s odborníkmi, aby identifikovali skupiny ľudí, ktorým treba pomôcť najviac. Sama niekoľkokrát vetovala zlé zákony. Taktiež menuje, čo všetko sa jej podarilo - napríklad získanie množstiev ton potravinovej pomoci ako jednorazovej, tak systematickej.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odpovedá na otázky
FB Zuzana Čaputová

Vládu nekryje

"Nie som fanúšičkou, prezidentkou tejto, ani žiadnej vlády, snažím sa byť prezidentkou všetkých ľudí," presviedča nás Zuzana Čaputová. Znamená to, že ak je treba, tak vetuje zákon, alebo ho posunie na Ústavný súd. A ak to považuje za vhodné, tak vládu pochváli, čo podľa vlastných slov aj niekoľkokrát urobila.

Tomáš Taraba: Šíriteľ hoaxu bojuje proti šíreniu hoaxov
V piatok 9. 9. Úrad vlády informoval o tom, že premiér vyčlenil zo svojej rezervy tristotisíc eur na boj proti hoaxom a šikane. Na túto správu reagoval Tomáš Taraba (Život-NS). Výzva vyhlásená v apríli Úrad vlády SR výzvu na predkladanie žiadostí... Čítať ďalej
10 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Čo teda môže, keď nič nemôže

Podľa vlastných slov sa naplno venuje menovaniu sudcov, profesorov, rektorov, ale aj prijímaniu a poverovaniu veľvyslancov. Veľký dôraz kladie na podpisovanie zákonov a ich posun na Ústavný súd, ak nie sú v súlade s jej presvedčením. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik