Postup Ukrajincov na východe krajiny sprevádza rozsiahla kampaň teroru
11 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Dňa 10. septembra pokračovali kyjevské sily vo veľkom útoku na ruské pozície na východnej Ukrajine, píše portál southfront.org.

Najintenzívnejšie boje prebiehajú v sektore Izum a Liman (južne od Charkovskej oblasti a severne od Donbasu) po ústupe ruských jednotiek z Balakleje (s okolitými obcami) a časti Kupjanska (ruské jednotky ustúpili k rieke Oskol). Odteraz ruské sily ustúpili z 2/3 častí Kupjanska. 

Správy naznačujú, že väčšina miest môže v blízkej budúcnosti padnúť do rúk postupujúcich prokyjevských jednotiek. Treba poznamenať, že rieku Oskol v tejto oblasti nemožno považovať za „veľkú vodnú prekážku“ a postupujúce jednotky by ju mohli ľahko prekonať, ak nebudú čeliť prudkému odporu.

Ruskí vojaci v rovnakom čase údajne ustupujú z kľúčových miest Izum a Liman. Ak sa tieto správy potvrdia, ruská armáda sa pravdepodobne rozhodla nevykonávať pozičnú obranu v týchto oblastiach. Ruské sily ustupujú tvárou v tvár hrozbe obkľúčenia a uprostred taktickej operačnej krízy v oblasti.

Kampaň teroru

Postup kyjevských jednotiek sprevádza rozsiahla kampaň teroru namierená proti miestnemu obyvateľstvu. Správy z Balakleje a okolitých osád ukazujú viaceré prípady vojnových zločinov a útlakovej kampane proti civilistom, ktorí tam zostali. Kupjansku a všetkým ostatným oblastiam, ktoré opustila ruská armáda, sa tento osud pravdepodobne nevyhne.

Ak zhrnieme vývoj posledných dní, kyjevské sily už dosiahli víťazstvo v operačnom meradle a zachytili strategickú iniciatívu v konflikte uprostred nerozhodného postoja a „činov slobodnej vôle“ ruského vedenia. Navyše ich postup pokračuje a ruská armáda doteraz frontovú líniu nestabilizovala.

Ústup jednotiek ruských ozbrojených síl

Rýchly ústup jednotiek ruských ozbrojených síl v sektore Izum ukázal hlbokú systémovú krízu ruského vojensko-politického velenia. Mlčanie vojensko-politického vedenia Ruska tvárou v tvár hlbokej kríze na východe Ukrajiny môže viesť k strate dôvery vo vedenie aspoň u časti občanov.

Ak Kremeľ neprijme dôležité a radikálne opatrenia na reformu existujúceho systému velenia a očistenie od nebezpečných disruptorov v ňom, potom sa vojenská porážka (aspoň v určitom rozsahu) Ruska stane pravdepodobným výsledkom vojenskej kampane na východe Ukrajiny. 

V súčasnosti ruské ozbrojené sily v južnej časti Charkovskej oblasti a na severe Donbasu balansujú na hrane porážky.