Zdá sa, že Ukrajina znovu dobyla mestá Izjum a Kupiansk
10 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Mestá  Izjum a Kupiansk ležia juhovýchodne od mesta Charkov v Charkovskej oblasti, kde ukrajinské sily v posledných dňoch spustili veľkú protiofenzívu. Analytici uviedli, že najmä Kupiansk je dôležitým logistickým uzlom pre ruské sily na východe Ukrajiny, informuje Guardian.

Viaceré proruské telegramové kanály uviedli, že ukrajinské sily teraz kontrolujú polovicu Kupianska, informuje BBC Russia , zatiaľ čo ukrajinské zdroje uviedli, že Kupiansk bol „úplne oslobodený“.

BBC Rusko tiež uvádza, že proruské kanály uviedli, že ruskí vojaci opustili Izjum. Iné kanály údajne uviedli, že ukrajinské jednotky sú už v centre mesta.

Neskoro vo štvrtok americký think-tank The Institute for the Study of War uviedol, že očakáva, že Kupiansk padne do 72 hodín a že jeho opätovné dobytie by „vážne degradovalo“ pozemné spojenie Ruska do Izjumu.

Spravodajská aktualizácia zverejnená britským ministerstvom obrany o 6:00 ráno uviedla, že ruské sily v okolí Izjumu sú „stále izolované“ a že ukrajinské jednotky „ohrozujú“ Kupiansk.

Tvrdenia, že mestá boli znovu dobyté, zdieľali online aj viacerí analytici a novinári, ktorí sa venovali vojne na Ukrajine. Guardian nebol schopný nezávisle overiť tvrdenia.

Keď sankcie nesmrdia, alebo, čo nám vyhovuje...
USA a EÚ zvyšujú dovoz hliníka a niklu z Ruska. Agentúra REuters napísala, že dovoz ruského niklu a hliníka od marca do júna 2022 vzrástol o 70 % a celkové množstvo nákupov týchto kovov za uvedené obdobie predstavovalo približne 1,98 miliardy... Čítať ďalej
09 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik