Dorota Nvotová spísala petíciu. Za koho sa bije tentokrát?
10 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Princ Charles nie je žiadny Karol! Alebo - Make Karol Charles again! Speváčka Dorota Nvotová si dala tú prácu a spísala petíciu. Asi si povedala, že keď už prezidentka môže na znak preveľkého smútku Slovákov za kráľovnou Alžbetou dávať vlajku na pol žrde, tak sama Nvotová môže vyriešiť otázku, ktorá trápi občanov Slovenska v súčasnosti najviac: Ako budeme volať nastupujúceho kráľa Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

"Ja viem, že svet má dôležitejšie problémy, ale… už sa na to nedá pozerať! Takto v noci som urobila takúto petíciu. Make Karol Charles again!," napísala Nvotová na sociálnej sieti.

Princ Charles nie je žiadny Karol!

"Áno, vieme, že panovníkom sa mená zvyknú poslovenčovať. Je taká tradícia. Nie však zákon. Aj naši poprední jazykovedci tvrdia, že je to na médiách, ktorú verziu budú prezentovať- tá sa pravdepodobne potom zaužíva a zľudovie. Tak si ju vyberme my! Princ Charles nie je žiadny Karol! Poznáme ho ako princa už cez 70 rokov. Neprišiel včera. Neni to henten tam Karol od vedľa. Je to princ Charles. Charles III. Prosíme médiá, aby neboli prehnane jazykovo korektné, a písali tak, ako im huba/pero/klávesnica narástla. Autorka výzvy: Dorota Nvotová," presne takto znie obsah petície.

Chmelár prezidentke: Nie sme ani kolónia, ani britské domínium!
"Keď toto počuli protokolisti, museli si trhať vlasy," hodnotí politológ Eduard Chmelár rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej na počesť zosnulen britskej kráľovnej spustiť vlajky na pol žrde. Prehnala to "Prezidentka Slovenskej republiky... Čítať ďalej
09 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Prečo Karol a nie Charles?

Prečo sme ho však doteraz volali po anglicky Charles a od štvrtka ho voláme po slovensky Karol a prečo má poradové číslo tri?

"Základné pravidlo je, že mená panovníkov sa prekladajú," vysvetľuje Jozef Matej, šéf komunikácie prezidentskej kancelárie, ktorý sa dlhodobo venuje európskym monarchiám.

"Je úzus, že pri panovníkoch sa meno poslovenčuje," súhlasí protokolistka Katarína Strýčková. Aj kráľovná Alžbeta II. bola do svojho nástupu na trón v roku 1952 princeznou Elizabeth.

Ani otca kráľovnej Alžbety II. sme nevolali George VI., ale Juraj VI, pripomína Jozef Matej.

Jazykovedkyňa Judita Páleníková z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra v Bratislave vraví, že aj keby sme nového kráľa volali Charles III., nebol by to prehrešok voči slovenčine. Viac ako o jazykovú otázku ide podľa nej o spoločenský konsenzus.

Pápež sa modlil za zosnulú britskú kráľovnú i za nového kráľa
Pápež František vo štvrtok uviedol, že je hlboko zarmútený smrťou britskej kráľovnej Alžbety II. a modlí sa za jej večný pokoj, ako i za jej syna, nového kráľa Karola III., informuje TASR na základe správy agentúry AFP. V osobnom telegrame... Čítať ďalej
09 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

A prečo tretí?

Karola I. panoval jedenásť rokov začiatkom 17. storočia. Počas nich rozpustil parlament, zaviedol vyššie dane a peniaze na vojny získaval z vysokých pokút. Jeho vláda sa skončila občianskou vojnou, v ktorej ho popravili, informuje denník Sme.

Jeho syn Karol II. (1630 - 1685) sa po jeho poprave stal najskôr len škótskym kráľom, lebo v Anglicku bolo vyhlásené Spoločenstvo Anglicka na čele s Oliverom Cromwellom. Karol II. sa snažil stať aj plnoprávnym anglickým kráľom, ale nepodarila sa mu invázia do Anglicka. Po smrti Cromwella sa však stal anglickým kráľom.

Putin neplánuje prísť na pohreb Alžbety II.
Ruský prezident Vladimir Putin sa neplánuje zúčastniť na pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. V piatok to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Hoci Rusi kráľovnú Alžbetu II. rešpektovali... Čítať ďalej
09 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik